15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVosganian: Profitul Petrom e o sfidare

Vosganian: Profitul Petrom e o sfidare

» Petrom nu a cedat presiunilor Finantelor de a ieftini benzina la pompa.
» Analistii spun ca solutia sta in impozitarea profitului exceptional.
» Finantele nu schimba nici taxele, nici impozitele.

Petrom este singura invingatoare din scumpirea carburantilor, are profituri sfidatoare, de peste 977 milioane lei in primele trei luni, in conditiile in care povara fiscala pe carburanti este moderata, considera ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.  Acesta a spus ca nu va interveni in pretul pietei prin masuri restrictive, dar a sugerat ca exista posibilitatea blocarii temporare a extractiei de titei din Romania daca acele companii care au primit rezervele de petrol vand carburantii la preturi mai mari ca in alte tari, lipsite de resurse.

Preturile ridicate ale combustibililor comercializati de Petrom reprezinta o "sfidare", fiind mai mari decat cele practicate in state europene care nu dispun de rezerve de titei, a declarat ieri Vosganian. Ministrul Economiei si Finantelor a lasat sa se inteleaga ca nu a ajuns la un rezultat concret in negocierile cu Petrom.
"Am intrebat Petrom cum de este mai mare pretul la benzina decat in alte state europene care cumpara petrol din Golf, cand Romania este singura tara de pe Europa continentala care are rezerve de petrol? Nu am primit un raspuns oficial", a spus Vosganian.
"Petarde", comenteaza sec analistul economic Ilie serbanescu. "Statul roman a semnat in pierdere acest contract cu OMV si nu are nici o iesire."
"Este un discurs politic, el a fost utilizat si in Statele Unite, de unii senatori, insa presiunile acestea nu pot cobori preturile la pompa", spune analistul economic Aurelian Dochia.

Cheia sta in fiscalitate
O solutie care ar putea determina o coborare usoara a preturilor carburantilor ar fi impozitarea profitului exceptional, oarecum sugerata de ministrul Economiei si Finantelor, spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Statul nu poate introduce restrictii, pentru ca ar afecta mecanismele pietei libere. Are la indemana posibilitatea de a impozita profitul pe care considera ca il obtine Petrom din diferenta favorabila de redeventa", spune Pogonaru. serbanescu spune ca una dintre problemele contractului de preluare a Petrom este faptul ca OMV poate exploata zacamintele pana la epuizare, fiind astfel tentat sa forteze extractia in perioade de cresteri de preturi ale petrolului. Astfel, considera serbanescu, se explica si profiturile enorme afisate de Petrom in primul trimestru al acestui an. Vosganian a anuntat insa ieri ca nu va schimba prevederile Codului Fiscal.

Securitatea energetica
"Aceste companii trebuie sa inteleaga ca statul roman, din motive pe care nici pana acum nu le inteleg prea bine, le-a incredintat rezervele de petrol ale tarii. Raspunderea privind securitatea energetica nu este doar a statului, ci si a acestor companii", a conchis Vosganian.
Analistii nu iau in serios amenintarea ministrului Economiei privind eventuala renuntare la extractia de petrol romanesc daca preturile carburantilor sunt la fel de scumpe ca in alte tari care nu au rezerve. "Desi contractul cu OMV are clauze confidentiale, nu cred ca se poate asa ceva", spune Dochia.
Statul este beneficiarul direct al cresterii preturilor la pompa, desi Vosganian nu a precizat ieri care au fost incasarile bugetului din accizele, TVA-ul si redeventele pe carburanti si petrol. In primele patru luni, statul a incasat 62,15 miliarde lei, cam 14% din PIB-ul estimat pentru tot anul.

Vosganian a mai spus ca Petrom este tot atat de responsabila ca si statul pentru securitatea energetica. Potrivit unor surse anonime din piata, cheia care explica declaratia ar fi aceea ca redeventa mica ceruta de la OMV a fost justificata de obligatia companiei de a asigura securitatea energetica a Romaniei prin inlocuirea resurselor de petrol pe masura ce ele se consuma. "Vosganian ar trebui sa intrebe cat din petrolul extras a fost inlocuit", spune sursa citata. Inlocuirea ar presupune atat investitia in cautarea de noi zacaminte interne, cat si cumpararea unora din strainatate, a adaugat sursa citata.

Cele mai citite

VIDEO. Nicolae Ciucă, „încolțit” de Andreea Esca. „Nu este așa”

Într-o apariție la Știrile PRO TV, Nicolae Ciucă a fost întrebat de Andreea Esca despre investiția de 4 milioane de euro în promovarea cărții...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Toni Greblă va restitui Curții de Conturi suma de bani necuvenită

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat joi că va restitui, până la finalul anului, suma pe care Curtea de Conturi a...
Ultima oră
Pe aceeași temă