1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVanzator de actiuni cu de-a sila

Vanzator de actiuni cu de-a sila

» Daca mai aveti actiuni la o companie la care actionarul majoritar are deja peste 95%, veti fi obligati sa i le vindeti chiar daca ati dori sa ramaneti actionar in afacerea respectiva. Actionarul majoritar va trebui sa va plateasca un pret echitabil… pe care tot el il stabileste.

Stiu: discutiile juridice sunt enervante, plictisitoare si nici un investitor nu are chef sa citeasca pagini intregi cu texte alambicate, scrise in pasareasca judecatorilor si avocatilor. Totusi… daca va treziti ca ieri aveati niste actiuni la o companie iar azi primiti un mandat postal cu o suma de bani si o instiintare prin care aflati ca actionarul majoritar vi le-a cumparat pentru ca o lege ii permite sa faca asta?! "Cum sa le cumpere fara ca eu, proprietarul, sa fi fost de acord sa i le vand? Cum imi apara Constitutia dreptul de proprietate?" Nu e exclus sa ajungeti intr-o astfel de situatie mai ales daca sunteti "cuponar" cum spun brokerii si, daca va puneti aceste intrebari, veti afla lucruri interesante citind mai departe.

Asadar… exista un articol (74, alin. 8) dintr-un regulament (1/2006) al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) care da ii da actionarului majoritar dreptul sa va cumpere actiunile, pe sleau spus, cu de-a sila. E adevarat, in acelasi regulament exista un drept echivalent si pentru actionarul minoritar de a cere actionarului majoritar sa-i cumpere actiunile cu care a ramas captiv, dupa o oferta publica (n.r. – refuzata ori neglijata). E greu de crezut insa ca un majoritar ar astepta sa fie obligat de un cuponar minoritar sa cumpere, asa ca ne intereseaza mai degraba prima ipostaza. 

 
Puteti ajunge in aceasta si-tuatie daca aveti actiuni la o societate la care majoritarul fie a tot acumulat actiuni (deci au ramas tot mai putini actionari minoritari), fie pur si simplu vrea sa cumpere, printr-o oferta publica, tot ce a mai ramas in piata si sa scoata compania de pe bursa. Ca sa poata folosi acest drept, majoritarul trebuie sa detina deja 95% din companie sau sa fi cumparat, de la ceilalti actionari, prin oferta publica, marea majoritate a actiunilor ofertate (90%).
De-a lungul timpului au tot fost cazuri: Romcim dupa vanzarea catre Lafarge, Dacia Pitesti vanduta catre Renault, Sidex dupa cumpararea de catre Mittal, mai recent Kandia, cumparata de o subsidiara a Cadbury, dar si companii mai mici, mai ales de pe Rasdaq.

Regulamentul va da dreptul sa decideti doar cum urmeaza sa primiti banii: in contul de la banca sau prin mandat postal. "si pretul?" Nu va faceti iluzii! Pretul va fi cel stabilit de actionarul majoritar (de regula, cel din oferta publica) si nu il veti putea negocia.
Va intrebati poate cum e posibil asa ceva. Articolul 74 din regulament isi are originea in Legea pietei de capital (297/2004) care la randul ei se inspira dintr-o directiva europeana privind derularea ofertelor publice (2004/25/EC).

Daca va trece prin cap sa va judecati cu majoritarul la tribunal, trebuie sa mai stiti un lucru: articolul impricinat a trecut deja prin instanta; un actionar nemultumit ca e obligat sa-si vanda actiunile a cerut chiar anularea in justitie motivand ca ii incalca dreptul de proprietate dar si directiva Comisiei Europene privind ofertele publice. Initial, actionarul a castigat procesul la Curtea de Apel, dar CNVM a facut recurs, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat dreptate institutiei de reglementare (decizia 549 din februarie 2008), iar omul a pierdut procesul.

Actionarul a dat in judecata si Legea pietei de capital, dar Curtea Constitutionala nu i-a dat dreptate, argumentand ca dreptul de proprietate poate fi, potrivit Constitutiei, limitat prin lege. Cu alte cuvinte sunt sanse infime sa castigati un proces pierdut deja de altcineva, pe acelasi subiect.
Ce e de facut? Daca veti cauta pe site-ul bursei (la sectiunea Tranzactionare si Statistici/Info Preturi) veti gasi in permanenta diverse anunturi de oferte publice in derulare. Daca sunteti actionar la o astfel de companie, e de asteptat sa primiti, prin posta, prospectul ofertei publice din care veti afla pretul oferit de actionarul majoritar.

Aveti la dispozitie 12 zile lucratoare sa comunicati intermediarului ofertei publice cum preferati sa primiti banii. Va sugerez contul bancar sau si mai bine un cont de economii: banii ajung mai repede si ii puteti reorienta catre un depozit sau reinvesti pe piata de capital (fonduri, actiuni).
In acest moment, potrivit informatiilor BVB, exista o singura oferta publica de cumparare, cea pentru actiunile companiei VEGA, parte din grupul Rompetrol. Oferta a inceput pe 29 iulie si se va incheia pe 29 septembrie. Pretul din oferta este de 0,26 de lei pe actiune, in timp ce pretul din piata e in jur de 0,25 de lei.

Senatorul UDMR si omul de afaceri Attila Verestoy, care detinea aproape 5,5% din companie, si-a vandut detinerile la inceputul lunii mai, printr-o tranzactie speciala pe bursa la pretul de 0,22 de lei pe actiune, potrivit Mediafax. Cum la data tranzactiei ultimul pret din piata era de 0,19 lei pe actiune, parlamentarul a iesit binisor in castig. Tot in castig ies si cei care au pastrat actiunile mai multi ani (acum doi ani, de pilda, pretul era 0,056 – de trei ori si jumatate mai ieftin decat cel din oferta publica de acum). Singurii care ies in pierdere sunt cei care au cumparat in ultimele zile ale lunii august anului trecut (pe fondul anuntului de vanzare a Rompetrol catre KazMunayGaz cotatiile au sarit atunci si de 0,3 lei) si au pastrat, in speranta revenirii peste acest nivel.

Cele mai citite

Donald Trump reducerea taxelor pentru Canalul Panama sau returnarea controlului către SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat statului Panama să reducă taxele aplicate pentru utilizarea Canalului Panama, invocând tarife „ridicole și extrem de...

Van Dijk a vorbit despre viitorul său la Liverpool

Virgil van Dijk a declarat că nu există o dată limită pentru clarificarea situației sale contractuale, în contextul în care actualul său contract cu...

Noul lider al Siriei promite centralizarea armamentului sub controlul statului

Ahmed al-Shareh, noul lider al Siriei, a anunțat că toate armele din țară vor fi plasate sub controlul statului, marcând un pas semnificativ în...
Ultima oră
Pe aceeași temă