Ministerul Agriculturii va promova în Parlament o serie de modificări la proiectul de lege pentru vânzarea terenurilor agricole, precum anulabilitatea vânzării unui teren dacă preţul este mai mic decât în oferta de vânzare, păstrarea ADS şi înfiinţarea unei direcţii speciale pentru terenuri în suprafaţă de peste 30 hectare, transmite Mediafax.
Citeşte şi: Băsescu: Europenii trebuie să poată cumpăra terenuri în România, în aceleaşi condiţii ca în UE
Măsurile sunt cuprinse într-o notă prezentată ieri Guvernului de către ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, privind modificările pe care ministerul de resort le va propune, mai întâi, comisiei parlamentare de agricultură din Senat şi, ulterior, în Camera Deputaţilor legate de actualul proiect al legii de vânzare a terenurilor agricole către persoanele fizice, ca urmare a solicitării de reexaminare formulate de preşedintele Traian Băsescu.
Nota relevă că noua formă a legii va stabili că vânzarea terenului la un preţ mai mic ori în condiţii mai avantajoase decât cele arătate în oferta de vânzare atrage anulabilitatea vânzării.
Ministrul de resort a explicat că va introduce această clarificare după ce preşedintele, a cărui “logică” nu a înţeles-o, a afirmat că dreptul de preempţiune poate fi vândut la un preţ mult mai mic după ce este epuizat.
Citeşte şi: Geoană: CSAT să discute urgent implicarea Ungariei în achiziţia de terenuri în România
Potrivit Mediafax, titlul legii va fi modificat pentru o mai mare claritate, urmând să se refere la terenurile aflate în extravilanul localităţilor, cu un regim aplicabil atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice, iar Agenţia Domeniilor Statului îşi va păstra denumirea, va trece în subordinea prim-ministrului şi va avea rol de “preemptor şi cumpărător” pe piaţa funciară, estimându-se că, în prima fază, nu va avea un rol de vânzător.
În Ministerul Agriculturii va fi înfiinţată o direcţie specială de reglementare a pieţei funciare, care va asigura relaţia doar cu primăria.Vânzarea suprafeţelor de până la 30 de hectare va fi avizată de structurile teritoriale ale ministerului.
Constantin a adăugat că, în ceea ce priveşte birocraţia şi solicitarea preşedintelui de a include normele metodologice în această lege, va fi redusă durata pentru elaborarea normelor metodologice, de la 30 de zile la 7 zile.