Compania care a lansat, în plină criză, o nouă formă a creditului doarcu buletinul se aşteaptă la vânzări spectaculoase, scade dobânzile şi spune că nu areprobleme cu restanţierii.
UniCredit Consumer Financing nu se lasă deloc intimidată de problemele bugetului sau de creşterea numărului de restanţieri şi are de gând să continue cu promovarea creditului de consum. „În 2010 ne bazăm pe o creştere semnificativă a portofoliului de credit faţă de anul 2009. Primele trei luni ale acestui an au fost ceva mai grele (probleme specifice începutului de an), însă în acest moment înregistrăm creşteri importante faţă de anul trecut”, anunţă pentru RL reprezentanţii UniCredit Ţiriac, bancă a cărei subsidiară este compania UniCredit Consumer Financing. De altfel, în ciuda faptului că sunt mai uşor de obţinut decât majoritatea creditelor de nevoi personale oferite de bănci, produsele UniCredit Consumer Financing sunt, în acest moment, şi printre cele mai ieftine. Până pe 4 iunie, Creditul pentru Orice în euro are o Dobândă Anuală Efectivă de 13,64% pe an, cea mai bună de pe piaţă.
Copiii crizei suflă şi-n iaurt
„Procentul creditelor cu probleme în totalul împrumuturilor este cu mult sub media pieţei”, spun cei de la UniCredit Consumer Financing. Deşi creditele de nevoi personale, mai ales cele acordate în condiţii foarte laxe, sunt, în mod tradiţional, cele mai importante generatoare de restanţe (peste 80% din totalul creditelor restante din România sunt împrumuturi de consum), ele nu au creat probleme celor de la UniCredit. „A contat foarte mult faptul că UniCredit Consumer Financing a fost înfiinţată în octombrie 2008 (n.r. – exact când s-a intensificat criza). Am dat credite după o evaluare mult mai atentă decât am fi făcut-o înainte de criză”, spun reprezentanţii UniCredit.
Minimum de acte. Mizează pe euro
Totuşi, compania are cerinţe absolut minimale în ceea ce priveşte numărul documentelor necesare la dosarul de credit. De regulă, documentele necesare accesării unui împrumut sunt actul de identitate, adeverinţa de venit completată şi fişa fiscală (recent introdusă). Perioada de aprobare variază, de la caz la caz, în primul rând în funcţie de disponibilitatea documentelor necesare analizei, de aceea un timp mediu de aşteptare este greu de calculat. În principiu, în cazul în care documentaţia de credit este completă, aprobarea unui credit se realizează în maximum 24 de ore. Moneda europeană pare a fi preferată la creditare şi, implicit, mai promovată. „Dacă anul trecut, din cauza volatilităţii cursului de schimb, foarte mulţi clienţi au optat pentru creditele în lei cu dobândă fixă, anul acesta are loc o schimbare de optică”, suţin reprezentanţii UniCredit.
Credit de 10.000 de euro pe 5 ani:
Banca Produs Dobândă (%) DAE (%) Rată (euro)
UniCredit Credit Orice 12,84 13,64 226,7
BCR Divers 13,25 23,7 263,8
BRD Expresso 9,66 17,31 254,3