0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăUn soc valutar ar putea falimenta importatorii

Un soc valutar ar putea falimenta importatorii

» Deprecierea monedei nationale poate arunca in incapacitate de plata o companie care face importuri.
» Vom asista la majorari de capital prin incorporarea sumelor acordate ca imprumuturi de firmele-mama.

Devalorizarea leului este riscanta pentru companiile care fac plati sau au luat credite in valuta, a avertizat Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania.
"In cazul unui soc valutar serios, care ar determina si cresterea dobanzii in moneda curenta, s-ar putea inregistra incidente de plata, atat a clientilor catre banci, cat si a companiilor din Romania catre creditorii lor externi", spune Ionescu.
"Nu e doar un risc al creditarii, deprecierea monedei nationale poate arunca in incapacitate de plata o companie care face importuri. O firma care a cumparat bunuri din Franta in august, de exemplu, urmand sa faca platile peste 120 de zile. Daca a incheiat un aranjament contractual pentru marfuri in valoare de un milion de euro, compania si-a propus sa vanda produsele partenerilor locali cu un adaos de 15-20% si, la data cand trebuia sa achite marfa, leul s-a depreciat cu 18-20%. In aceasta situatie, pierderea directa e de vreo 250.000 de euro, dar la aceasta se adauga platile salariilor, costurile depozitarii si taxele si impozitele achitate", a explicat Ionescu.
Nu este singurul efect negativ al scumpirii importurilor, avertizeaza Ionescu. "Se vor scumpi toate produsele de import. Electrocasnicele, de exemplu, care in majoritate sunt produse de import, s-ar putea scumpi, ceea ce ar putea atrage o scadere a consumului", spune Ionescu.

Firmele-mama vor sterge creditele
"Coface se refera in special la companii straine care fac afaceri in Romania. Nu cred ca asta e problema companiilor straine. Ceea ce cred ca se va intampla e transformarea creditelor acordate firmelor romanesti de grupurile-mama din strainatate in actiuni. Deci, vom asista la majorari de capital prin incorporarea sumelor acordate ca imprumuturi de firmele-mama, la valoarea initiala", a observat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Desi nu a coborat ratingul Romaniei, calibrat in octombrie la A4-, Coface vede un peisaj complicat in economia romaneasca in acest an, cu inflatie in urcare, incetinirea cresterii economiei si accentuarea dezechilibrelor.

Cerc vicios
"Sentimentul nostru e ca suntem intr-un cerc vicios, iar cheia se afla in mana autoritatilor", spune Ionescu. El spune ca nu necesitatea cresterii salariilor este discutabila, ci alegerea de a le majora netinand cont de nici un alt criteriu cu exceptia intereselor electorale. "Salariile s-au majorat la un nivel nefundamentat, care  nu tine cont de inflatie, de cresterea economica sau de productivitatea muncii. Riscul e ca se vor face cheltuieli nesabuite, se va accentua inflatia, consumul va creste, desi nu avem de unde, se adanceste deficitul de cont curent", a spus Ionescu.

In plus, Coface avertizeaza ca investitiile straine directe ar putea scadea in acest an, intrucat dezechilibrele economice din Romania au diminuat increderea investitorilor.
"Daca anumiti investitori inregistreaza pierderi, isi restrang activitatea pentru a-si reduce riscul. Cred ca Romania va fi afectata din acest punct de vedere", a spus Ionescu. Toate aceste observatii nu trebuie sa starneasca panica, recomanda Ionescu. "Cine intra in panica greseste. E doar un semnal clar ca economia trebuie tinuta sub control", a adaugat seful Coface Romania.
Pe de alta parte, companiile au intrat in 2007 cu mai putine probleme, datorita cotei unice. Astfel, la finalul anului 2006 un sfert din companiile din Romania active au  inregistrat datorii la bugetul de stat in scadere de la o pondere 41% in 2005, pe fondul introducerii taxei unice. Din totalul companiilor active, circa 300.000 au inregistrat profit, reprezentand o pondere de 53%. Companiile care au inregistrat pierderi si datorii la bugetul de stat erau, la sfarsitul anului 2006, in numar de circa 54.500, reprezentand 10% din totalul societatilor active.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă