-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn producator trebuie sa investeasca anual un milion de euro

Un producator trebuie sa investeasca anual un milion de euro

Marii jucatori cred ca in Romania pentru ca un producator de inghetata sa aiba un viitor in domeniu are nevoie de investitii de minimum un milion de euro/an. Investitiile presupun utilaje, modernizari ale fluxului tehnologic, logistica de distributie (depozite, lazi si masini frigorifice). Pentru ca piata are un puternic caracter sezonier, cu vanzari de patru ori mai mari vara decat in restul anului, mentinerea intregului personal pe tot parcursul anului este o problema serioasa pentru acest domeniu de activitate.

Consum mai mic de 30 de ori decat in Italia

Consumul de inghetata in Romania este catalogat ca modest. „Estimam volumul pietei de inghetata industriala la 25.000-30.000 tone/an, respectiv 70-100 milioane euro. Evolutia consumului de inghetata este in crestere in ultimii ani”, a spus Florin Rosescu. Din punctul de vedere al producatorilor, in Romania oferta de inghetata industriala este asemanatoare celei din statele UE, poate chiar ceva mai diversificata si chiar spectaculoasa. „Este adevarat ca, in ceea ce priveste inghetata de tip Impuls, in statele UE exista pe piata produse de inghetata de senzatie, care implica tehnologie avansata si investitii enorme care nu sunt intotdeauna justificate de vanzarile ulterioare. Astfel de exemple sunt bomboane mici din inghetata, inghetata pe baza de apa in cele mai variate forme si culori, inghetata portionata si servita direct in coaja de portocala, lamaie sau felie de ananas”, a recunoscut managerul roman. Producatorii au remarcat o crestere a consumului de inghetata si pe perioada rece a anului. „In acest caz, magazinele de tip hypermarket, supermarket joaca un rol important in schimbarea obiceiurilor de consum. Oricum, consumul pe cap de locuitor in Romania este de 5-8 ori mai mic decat in Polonia si Ungaria si de 20-30 ori mai mic fata de Italia si SUA”, a mai spus fabricantul roman.

Ciocolata si vanilia, aromele preferate

Cea mai mare parte din inghetata care racoreste gurile consumatorilor romani pe perioada de vara este formata din produse comune, iar aproape jumatate este reprezentata de produse de o calitate indoielnica, cred principalii producatori din domeniu. „Oferta de produse de inghetata pe piata este diversificata, dar putem aprecia ca doar 10-20% din produse sunt cu adevarat elaborate, diversificate si complexe. Restul de 80-90% sunt produse medii, comune si poate chiar 50% din acestea lipsite de calitate sau de o calitate indoielnica”, a afirmat Florin Rosescu, managerul uneia dintre primele trei companii autohtone din acest domeniu.
Aromele de ciocolata si de vanilie isi impart detasat mai mult de jumatate din preferintele consumatorilor romani, arata un studiu Daedalus. „Tinerii intre 18 si 24 ani au, prin comparatie cu varstele mai mari, o preferinta mai redusa pentru inghetata cu cacao, dar usor mai ridicata pentru inghetata cu caramel. Inghetata cu cacao este preferata intr-o mai mare masura de persoanele cu educatie sub medie. Prin comparatie cu celelalte regiuni, in Muntenia inghetata de vanilie este mai putin populara, in timp ce inghetata de cacao este mai populara. Inghetata de fructe este preferata intr-o masura mai mare in Ardeal, prin comparatie cu celelalte regiuni”, se arata in studiu. Tipurile de inghetata consumate sunt, in ordinea preferintei: inghetata pe bat (45,1%), cornet ambalat (30,8%), tortul de inghetata (27,4%), vafa cu pahar comestibil (23,2%), pahar de plastic sau carton (18,2%), cornet neambalat (17,8%). Barbatii opteaza intr-o masura mai mare pentru inghetata la cornet neambalat.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă