17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn investitor pariaza pe criza din Romania

Un investitor pariaza pe criza din Romania

Problemele in rambursarea creditelor contractate de Romania ar fi o "mina de aur" pentru un investitor american care face plasamente in instrumente derivate de asigurare a acestor datorii.

Cu un cost anual de numai 5.000 de dolari pentru asigurarea unei datorii de un milion de dolari, compania americana Balestra Capital a inceput sa faca plasamente in instrumente derivate care asigura datorii ale Romaniei, Bulgariei si Letoniei, se arata intr-un articol din "Wall Street Journal". In cazul unor probleme de rambursare pe care le-ar putea avea statele respective, aceste plasamente ieftine si putin riscante, prin contracte de tip credit default swaps (CDS), ar putea aduce profituri importante.
CDS, instrument derivat tranzactionat pe piata, care poate fi folosit pentru speculatii, este un contract comparabil cu cel de asigurari, prin care cumparatorul face o serie de plati catre vanzator si, in schimb, are dreptul la o suma de bani daca posesorul instrumentului de credit (care are la baza obligatiuni sau imprumuturi) intra in incapacitate de plata. Fondatorul companiei Balestra Capital, James Melcher, a realizat astfel de plasamente si pentru asigurarea datoriilor Suediei, Irlandei si Greciei.

 

Melcher s-a aflat printre putinii manageri de fonduri, precum George Soros, John Paulson, Alan Fournier, care au obtinut profituri ridicate in urma crizei financiare, scrie "Wall Street Journal".  Balestra Capital, un fond de hedging relativ mic, evaluat la sub un miliard de dolari, a obtinut in ultimii cativa ani profituri ridicate, respectiv 199% in 2007, 46% in 2008 si 7% in 2009. Compania detine obligatiuni corporatiste cu randamente de circa 6,5%, pentru care interesul investitorilor a fost in crestere in ultimele saptamani.
James Melcher este insa tot mai ingrijorat ca piata de capital incepe sa devina scumpa, iar investitorii ignora problemele. "Economia mondiala continua sa se deterioreze, numarul de locuri de munca desfiintate este urias, nu vad de unde vor veni profiturile companiilor care sa sustina valoarea actiunilor. Faptul ca declinul economic a incetinit nu inseamna ca situatia se imbunatateste considerabil", a avertizat el.

Impartasind aceasta ingrijorare, George Soros a estimat, intr-un interviu recent, ca investitorii ar trebui sa extraga profiturile cat actiunile cresc si sa nu se lase ispititi de plasamente care par promitatoare pe termen lung. "Nu sunt conservator, dar nu vad cum am putea reveni la profiturile din perioada de supraincalzire a economiei", a apreciat Soros, care i-a incredintat deciziile curente de afaceri lui Keith Anderson, fost manager de portofolii la BlackRock, un fond ce a inregistrat castiguri de 32% in 2007, 8% in 2008 si 17% in 2009. Soros continua sa caute investitii, fiind interesat in prezent de Brazilia, India si China, chiar daca plasamentele din 2008 pe pietele emergente i-au afectat profiturile.
Un  alt manager de fonduri care a obtinut profituri in urma crizei, Alan Fournier, a declarat deschis: "Incercam sa castigam cat mai straluceste soarele. Poate vom mai obtine cresteri in perioada verii, poate inca un an, dar sunt o multime de probleme cu care urmeaza sa ne confruntam".

Cele mai citite

Portugalia cere ajutorul Europei. Incendiile de vegetație fac ravagii

Portugalia a solicitat UE să îi trimită mai multe avioane de stingere a incendiilor, în timp ce cel puțin 15 incendii făceau ravagii în...

Rata de ocupare în Uniunea Europeană a crescut ușor în al doilea trimestru din 2024

În al doilea trimestru al anului 2024, rata de ocupare a persoanelor cu vârsta între 20 și 64 de ani în Uniunea Europeană a...

George Pușcaș a dat cărțile pe față în urma scandalului de națională! „Vreau să clarific totul!”

În ultimele zile, au circulat speculații despre o posibilă plecare a lui George Pușcaș din cadrul echipei naționale a României. Atacantul a ieșit în...
Ultima oră
Pe aceeași temă