13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTVA la încasare, un mister şi pentru Fisc

TVA la încasare, un mister şi pentru Fisc

Cu două săptămâni înainte de intrarea în vigoare a sistemului ce permite plata TVA după încasarea facturilor, 84% din salariaţii Fiscului nu sunt în măsură să-i explice funcţionarea.

Aproape 85% din func­ţionarii ANAF cărora li s-a solicitat telefonic o informaţie privind aplicarea sistemului TVA la încasare au evitat să răspundă sau au furnizat informaţii false, deşi au beneficiat de traininguri de specialitate, potrivit unui sondaj realizat de o asociaţie din domeniul fiscal.

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) au contactat în noiembrie funcţionarii de la 216 administraţii financiare, cu întrebarea: „Săptămâna aceasta vom înfiinţa în România o sucursală a unei companii din Franţa. Această sucursală trebuie să aplice sistemul de TVA la încasare?”, la care răspunsul corect era „nu”. Funcţionarii Fiscului nu au nici o scuză deoarece prevederile legale în privinţa persoanelor care beneficiază de această facilitate sunt foarte clare. Nu este vorba de o fineţe legislativă. „Persoanele impozabile stabilite în România care fac parte dintr‑un grup fiscal unic (…), persoanele impozabile nestabilite în România care sunt înregistrate în scopuri de TVA (…) direct sau prin reprezentant fiscal, precum şi persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în afara României, dar sunt stabilite în România prin sediu fix (…) nu aplică sistemul TVA la încasare”, spun normele de aplicare a ordonanţei de guvern prin care se introduce sistemul.

Cum s-au spălat pe mâini funcţionarii Fiscului

Întrebaţi dacă e cazul sau nu să aplice sistemul, majoritatea celor întrebaţi de aşa-zişii contribuabili fie au răspuns greşit, fie s-au spălat pe mâini refuzând să ofere informaţii, fie au dat pur şi simplu din umeri. Dintre cei chestionaţi, 122 de funcţionari nu au oferit nici un răspuns, 61 au răspuns greşit, opt au replicat „Citiţi legea!”, iar 25 au răspuns corect, aceştia reprezentând doar 11% din totalul persoanelor intervievate, arată studiul. „Una dintre explicaţiile plauzibile pentru aceste rezultate ar putea fi noutatea sistemului de aplicare a TVA la încasare, însă contribuabilii au avut obligaţia de a depune declaraţia de luare în evidenţa siste­mului de TVA la încasare la 25 oc­­tom­­brie 2012, moment în care func­­ţio­­narii publici trebuiau să ştie să ofere îndrumări privind apli­­cabilitatea acestui sistem”, se arată într-un comunicat ARSIT.

Contabilii furioşi

Sistemul TVA la încasare creează respingere, furie şi nedumeriri atât printre contabilii obligaţi să respecte prevederile peste mai puţin de două săptămâni, cât şi printre consultanţii fiscali. „Aţi fost prezenţi la seminarul organizat de ANAF prin Direcţiile Judeţene ale Finanţelor Publice, pe tema TVA-ului la încasare din 27 noiembrie? Nici «specialiştii» lor nu ştiu 100% cum se aplică, mai aşteptă încă clarificări şi au venit cu o prezentare în Power Point cu sigla Ministerului de Finanţe. Vai de acea prezentare. S-au amestecat termeni ca cifra de afaceri, cifra de afacere pentru  TVA etc. Şi, ce  a fost cel mai frumos, au venit cu «recomandări» să introducem coloane în jurnalele de vânzări şi în jurnalele de cumpărări. Păi, în halul acesta contabilii o să-şi achiziţioneze im­­primante A3, ca să poţi citi cât de cât omeneşte un jurnal. Să vedeţi de acum încolo amenzi”, spune un contabil pe un forum dedicat discuţiilor legislative.

TVA la încasare: din lac în puţ?

Din cauza reglementărilor defectuoase, ARSIT a solicitat deja abrogarea sistemului plăţii TVA la încasare, iar mai multe societăţi de contabilitate au semnat în acelaşi context o petiţie ce include 4.000 de semnatari. 
„Chiar dacă contabilii vor încerca şi cu ajutorul soft-urilor de contabilitate – sperăm că vor şi reuşi să pună la punct un sistem de evidenţă a acestui TVA la încasare -, nu dispare problema de fond. Iar aceasta este că de la un sistem greşit, prin care societăţile comerciale plăteau o taxă, deşi nu încasau facturile emise, s-a ajuns la un sistem discriminatoriu, dar şi inegal” , afirmă contabilul Elena Rădulescu.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Doi pensionari români, prinși de vameși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro

Doi pensionari români au fost prinși cu bijuterii de 650.000 de euro pe Aeroportul din Munchen. Vameșii au observat, inițial, un ceas de lux...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...
Ultima oră
Pe aceeași temă