Dorința de a-l detrona pe Boyko Borissov și al său GERB nu a fost de ajuns : „Există un astfel de popor”, noul partid care a câștigat cele mai recente alegeri din Bulgaria, a mai luat un viraj periculos marți, revocându-și propriile numiri de miniștri, pe fondul unor controverse în creștere.
Partidul „Există un Astfel de Popor” al cântărețului Slavi Trifonov a câștigat la limită alegerile din 11 iulie, însă nu a reușit să găsească o formulă de coaliție guvernamentală, iar parlamentul rezultat în urma alegerilor rămâne fragmentat.
Cu doar 65 de locuri în parlamentul de 240, formațiunea anti-sistem avea nevoie de sprijinul celorlalte partide mici din legislativ, după ce a anunțat că nu va colabora nici cu GERB, partidul fostului prim-ministru Borisov și nici cu partidul etnicilor turci, MRF.
Acest lucru s-a întâmplat cu o zi înaintea celei în care parlamentul ar fi trebuit să voteze aceste numiri, moment în care imaginea partidului nu arăta prea bine: în ultimele săptămâni, potențialii parteneri ai partidului „Există un astfel de popor” cam luaseră distanță, datorită unor decizii discutabile ale acestuia.
„Asta înseamnă noi alegeri”, a spus liderul partidului, Slavi Trifonov, într-o scurtă declarație video.
„Există un astfel de popor” și-a făcut debutul în aprilie pe o poziție secundă dar, având în vedere că alegerile s-au dovedit a fi neconcludente, a câștigat până la urmă scrutinul repetat în iulie, cu 24.08% din voturi, după o bătălie strânsă împotriva partidului GERB (23,51%), aflat la putere de mai bine de un deceniu.
Alegerile din 11 iulie, al doilea scrutin parlamentar din acest an, nu au reușit să producă o majoritate concretă.
Partidele anti-sistem au ajuns și la Sofia să facă agenda politică
Instabilitatea politică, ca și în România, este generată în ultima vreme de apariția noilor partide anti-sistem care au tulburat aranjamentele marilor actori politici.
Dacă noi avem USR și AUR, la vecinii bulgari a fost rândul vedetelor din showbiz să producă surpriza în politică.
Succesul de până acum al partidului „Există un astfel de popor” s-a bazat pe notorietatea lui Slavi Trifonov, o celebritate în țara sa, cu o carieră în televiziune, muzică și divertisment care a început în anii 90 și a cărui popularitate nu pare să fi scăzut în timp. Acest lucru a contat în special pentru bulgarii din diaspora, care nu sunt tocmai la curent cu numele nou apărute pe scena politică din Bulgaria.
Trifonov a dispărut în campania electorală și nici nu a avut vreo relație cu alegătorii, explicând, atât el cât și alți membri ai partidului, că nu are încredere în presa locală.
În timp, tăcerea lui a devenit din ce în ce mai ostentativă și au apărut și zvonuri cu privire la sănătatea sa, alimentate și de intervențiile din presă – publicația franceză Le Monde a menționat faptul că acesta se deplasa cu ajutorul unor cârje și avea un aer nesănătos. Scenaristul său, Toshko Yordanov, a devenit comunicatorul partidului anti-sistem.
Nici Trifonov, nici Yordanov nu au candidat pentru un loc de parlamentar pe lista partidului și au prezentat o listă ministerială alcătuită aproape exclusiv din nume necunoscute.
Deși celelalte două „partide anti-sistem” – Bulgaria Democratică și Ridica-te BG! Venim! (cunoscut anterior ca Ridică-te BG! Afară cu mafioții!) – erau tentate să facă anumite compromisuri pentru a forma o coaliție cu „Există un astfel de popor”, aceste nominalizări au fost picătura care a umplut paharul în relația și așa tensionată dintre părți.
Cu toate astea, planul din turism al bulgarilor, ale căror stațiuni estivale și montane, preluate de touroperatorii germani, consacrati ca TUI sau Neckerman, dă roade în continuare.
În stațiuni, după bulgară, limba română se aude cel mai des, la întrecere cu limba „prietenului” Ivan, aflat și el în desant pe litoralul „fratelui” bulgar.
O noapte de cazare la un hotel de 3 stele de pe litoralul bulgăresc, cu mic dejun inclus, pentru o cameră dublă, costă cu 25-30% mai puțin decât în prăfuita și zgomotoasa Vamă de la noi unde micul dejun îl prinzi în drum spre plajă, „La botul calului”.
Recent, bulgarii au anunțat că turiștii români vor fi singurii care, până la sfârșitul sezonului estival, nu vor avea nevoie decât de documente de identitate pentru a veni în vacanțe. În timp ce la noi este valabil bancul care spune că „românii cu bani își fac vacanțele în România, în timp ce cei cu posibilități reduse își fac vacanțele în străinătate”, bulgarii primesc de la români un ajutor pentru turismul lor bine organizat.