Pentru a face rost de bani să-şi acopere nevoile, unii ieşeni îşi vând locuinţele poziţionate bine şi cumpără alte locuinţe, în blocuri cu risc seismic sau confort redus, spun agenţii imobiliari din zonă. Dintr-o astfel de afacere, poţi ieşi cu un câştig de până la 20.000 euro. Dar rişti totul!
Cedez confort contra câteva zeci de mii de euro! Acest tip de tranzacţii capătă o amploare tot mai mare în Iaşi. Oamenii îşi vând locuinţele şi se mută la un confort mult redus, pentru a face rost de nişte bani. Vremurile sunt grele, iar asta, cred ei, este soluţia salvatoare.
„Dacă au trei camere confort 1 şi 65 mp, iau 60.000 euro pe el şi se mută la trei camere tot de 65 mp, dar bloc de urgenţă la 45.000 euro. Şi rămân cu ăştia 20.000 euro cu care îşi rezolvă nevoile”, declară un reprezentant al agenţiei ieşene Fidelia Casa.
Desigur, în momentul în care cumperi o astfel de locuinţă, este nevoie de investiţii majore pentru reparaţii. Deci banii câştigaţi se pot duce în întregime în renovări. Însă ieşenii care apelează la astfel de tranzacţii nu se gândesc să îşi transforme casa de confort redus într-una de lux.
„O să repar doar problemele majore şi urgente. Asta înseamnă maximum 2.000 – 3.000 euro. Restul banilor îi păstrez. Vin vremuri grele…”, declară Axinte Maftei, unul dintre cei care a recurs la o astfel de metodă.
Prima Casă 2, o gură de aer pentru piaţa imobiliară ieşeană
Programul Prima Casă 2 mai aduce clienţi agenţiilor imobiliare, dar nu prea mulţi. Îi poţi număra pe degetele de la o mână.
„Se tranzacţionează apartamente de 30, 40, 50, maximum 60.000 euro. Tranzacţiile sunt puţin mai anevoioase prin Prima Casă, dar ele au dezgheţat puţin piaţa imobiliară”, ne-a declarat Dan Cristian Mihoci, administratorul agenţiei ieşene Casa Ta.
În rest, piaţa este moartă. A fost o perioadă, în februarie-martie, când lucrurile păreau să se dezmorţească. Oamenii cumpărau şi se încheiau tranzacţii.
„Chiar am vândut foarte bine în alea 2-3 luni, am vândut chiar şi terenuri! Am încheiat o tranzacţie de un sfert de milion de euro pentru 1.000 mp în oraş. Cash! Era un particular care îşi dorea să construiască o casă.”, adaugă Dan Cristian Mihoci, administratorul agenţiei ieşene Casa Ta.
Odată cu anunţarea măsurilor de austeritate, clienţii s-au retras din nou. Iar imobiliarii ieşeni se aşteaptă la o nouă perioadă de criză.
„Doar cu Prima Casă mai vindem. În rest, doar chirii. Foarte, foarte, foarte rar se întâmplă tranzacţii cu terenuri. Nu putem spune că nu există, dar este incomparabil cu ce a fost odată. Nici măcar nu putem face comparaţie.” Iar această situaţie a tras preţurile mult în jos. „Înainte de criză se vindea un teren cu 600 euro/mp, iar acum, pe aceeaşi stradă, un teren s-a vândut cu 150 euro/mp. Nu se mai vând decât terenurile localizate foarte bine, care au preţuri foarte bune. Terenurile unicat.”, spune reprezentantul Fidelia Casa, care conchide: „A cumpăra un teren înseamnă o investiţie, iar ieşeanul are un grad scăzut de încredere în ziua de mâine.”