» Complexul Energetic (CE) Craiova vrea sa construiasca la Isalnita un nou grup energetic, cu o putere instalata de 500 MW. Investitia ar urma sa fie realizata printr-o firma mixta, in care CE Craiova va participa cu aport in natura, iar partenerii vor aduce capitalul.
Investitia de la complexul Energetic din Craiova s-ar ridica la cel putin 650 milioane de euro, potrivit specialistilor. Exploatarea se va realiza printr-o firma joint-venture in care complexul aduce active, iar investitorii – capital cash. CE Craiova ar deveni a doua mare termocentrala din Romania. "Avem un studiu de prefezabilitate care arata ca pe scheletul celor sase blocuri dezafectate de la Sucursala Isalnita se poate construi un grup de 500 MW putere instalata. Blocurile aveau randamente proaste si poluau, iar tehnologia era din anii ‘60. Prin caietul de sarcini, investitorul va veni cu tehnologie noua, iar emisiile de dioxid de carbon vor fi reduse la jumatate", a precizat Constantin Balasoiu, directorul CE Craiova. Potrivit invitatiei de participare care va fi publicata in aceste zile in presa internationala, valoarea activelor Sucursalei Isalnita care vor participa la joint-venture va fi evaluata de experti, iar investitorii trebuie sa vina cu capital cash necesar achizitionarii de noi echipamente.
Ofertele neangajante din partea companiilor interesate sunt asteptate in 45 de zile.
Fostul director al CE Craiova Corneliu Ditescu afirma recent ca studiile unei investitii la Isalnita dateaza de cativa ani, dar ca planurile de dezvoltare au fost blocate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cea care detinea pachetul majoritar de 72,8% din capitalul social al societatii – preluat la inceputul anului 2009 de Ministerul Economiei (ME). "Ni s-a spus ca investitiile nu pot fi demarate, intrucat ar obstructiona procesul de privatizare a complexului", afirma Ditescu. In acest moment, planurile de privatizare par insa un subiect iesit din actualitate. "Nu cred ca mai este actuala problema, oricum, se ocupa ministerul. Se discutase ca o parte din capitalul social sa fie listat la bursa pentru finantarea investitiilor de mediu, insa in actualele conditii de criza a pietei de capital nu mai poate fi vorba", mai spune directorul Balasoiu.
Statul intentiona sa listeze 10-15% pe bursa, din care ar fi putut obtine acum ceva timp circa 90 milioane de euro, conform unei evaluari facute de Deloitte. Potrivit aceleiasi evaluari, CE Craiova ar fi valorat circa 600 milioane de euro. Trebuie precizat ca, teoretic, peste un sfert din complex este deja privatizat: 24,9% din capitalul social este detinut de Fondul Proprietatea, iar 2,13% – de ICM SA.