22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTermocentrala Craiova vrea 55 de milioane de euro de pe bursa

Termocentrala Craiova vrea 55 de milioane de euro de pe bursa

Societatea va lista in 2008 la BVB un pachet de circa 20% din actiuni. Complexul energetic estimeaza investitii de mediu in valoare de 243 milioane de euro, finantate partial din programul de conformare negociat cu UE.

Complexul Energetic (CE) Craiova vrea sa obtina de pe piata bursiera o finantare de circa 55 milioane de euro, pentru a-si asigura o parte din capitalul necesar investitiilor de mediu, a declarat Ion Dinulescu, directorul general al  societatii.
CE Craiova trebuie sa investeasca in urmatorii patru ani aproximativ 243 milioane de euro pentru ameliorarea conditiilor de mediu, potrivit programului de conformare negociat cu UE, la care se adauga alte 450 milioane de euro pentru reabilitari si modernizari. "Este vorba de scoaterea pe bursa a unui pachet de circa 20% din capitalul social al societatii, dar acest procent nu este inca batut in cuie. Deocamdata am luat avizul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului  (AVAS), iar in 2008 urmeaza sa facem listarea. Banii ii vom folosi pentru modernizarea blocului nr. 7 al complexului, asigurand 30% din  finantare. Restul fondurilor necesare vor proveni din surse proprii si credite bancare", a afirmat Dinulescu.
O alta sursa de finantare pe care conducerea societatii intentioneaza s-o foloseasca sunt fondurile structurale UE, de unde ar putea atrage 30-55 de milioane de euro. Cu o putere instalata de 930 MW, CE Craiova este a treia termocentrala din Oltenia ca marime, dupa CE Turceni (1.980 MW) si Rovinari (1.320 MW). Impreuna, cele trei entitati furnizeaza circa o treime (30%) din energia necesara Romaniei. Spre deosebire de Turceni si Rovinari, energia produsa la Craiova este cu circa 20% mai scumpa, din cauza costurilor mari ale transportului carbunelui, cumparat in proportie de 80% din necesar de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO).
"La repartizarea carierelor miniere, CE Craiova a primit cariera Prigoria, care asigura doar 10% din necesarul de carbune. 10% din cantitate provine de la furnizori privati, in timp ce restul este cumparat de la SNLO. Dorim sa promovam o hotarare de Guvern pentru repartizarea carierei Motru, ceea ce ar scadea costurile de productie printr-un management mai eficient. si, in ideea privatizarii, cine ar lua un complex care isi asigura doar 10% din necesarul de carbune din surse proprii?", a mai afirmat directorul Dinulescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă