2.4 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTânăr fermier, dublu jefuit la Pietroasele

Tânăr fermier, dublu jefuit la Pietroasele

Aaron are 20 de ani. E student la două facultăți: Marketing ASE și Horticultură. Locuiește cu părinții în București.

A investit sume de bani considerabile în comuna Pietroasele, județul Buzău, cultivând viță de vie pe o suprafață de 10 ha. Anumite proiecte au fost  implementate și cu ajutorul APIA. E în anul cinci de producție de struguri pentru vin. E ajutat de tatăl său.

Ce i s-a întâmplat poate fi din povestea “fugiți, cât vedeți cu ochii.” Dar până a explica pățania tânărului fermier, să prezentăm cadrul.

În urmă cu cinci ani s-a decis că viața lui se leagă de țară. Asemenea puținilor copiii din capitală.

“Când am ajuns în Pietroasele, unii săteni au fost extrem de prietenoși, iar alții ne-au privit ca pe niște intruși în comunitatea lor. ”

Există foarte multă răutate în tot cea ce înseamnă împărțirea pământurilor. Mulți văd afaceri imobiliare și nu dezvoltarea de proiecte agricole. Comuna e la 20 de km de Buzău, povestește tânărul, proaspăt jefuit.

Unii sunt harnici. Îi luăm la săpat, tăiat, legat.

“Producem cam 30 de tone pe an de struguri din soiuri nobile: merlot, fetească neagră, riesling, chardonnay etc,” descrie băiatul mica lui afacere. Utilajele le are în alt loc.   

“De când ne-am mutat acolo, am întâmpinat o grămadă de probleme cu cei din zonă. Probabil i-am deranjat că achiziționăm terenuri în zona lor de interes”, se plânge Aaron.

Pereții tăiați, sacii au făcut picioare

Marți dimineața, când a ajuns pe camp, unde și-a ridicat două barăci, pentru depozitarea substanțelor necesare în agricultură, a descoperit siderat că  ambele erau sparte și absolut toți sacii cu îngrășăminte au dispărut. A descoperit că pereții i-au fost tăiați. Câteva sute de kg au făcut pași.

Evident că s-a dus la Poliția locală, ca orice cetățean normal. Polițiștii au venit la fata locului, realizând poze, luându-I o declarație. Totul în condiții extrem de civilizate.

Tânărul s-a oferit să caute și imagini de la camerele de vederi ale vecinilor care au ferme în jur.

A doua zi, după mai puțin de 24 de ore, a fost sunat de data aceasta de Șeful de Post al comunei Pietroasele, pe nume Iulian Zaman.

Extrem de arțăgos, omul care ar fi trebuit să aibă asupra sa satârul legii, a scos cotorul cu amenzi și a început să scrie în el, de parcă oprise pe cineva în trafic și l-a prins fără centură.

Șeful de post îl găsește vinovat că nu și-a securizat depozitele

“M-am prezentat la post, iar comportamentul acestuia a fost clar unul conflictual, aplicându-mi tot mie păgubitului o amendă de 5.000 de lei, în baza unei legi ce se referă la societățile comerciale, nu la persoanele fizice cum a fost în acest caz. Acesta mi a spus ca oricum nu vom prinde hoțul. Încercând să-i explic că face o confuzie mare între mine – care sunt fermier persoană fizică – și firma pe care o administrez, acesta nici nu a vrut să asculte, spunând că dacă nu vreau să iau procesul verbal, el oricum îmi dă amendă și e treaba mea ce fac”, ne-a mărturisit tânărul Aaron.

Legea spune că bunurile trebuie securizate în condițiile unei societăți comerciale, numai că terenul, via și produsele agricole sunt pe persoană fizică. Ce ar fi trebuit tânărul să facă? Să-și ia o firmă de bodyguarzi? Să pună camere de luat vederi, care costă mai mult decât bunurile din barăci?

Ieri la sediul Poliției locale nu răspundea nimeni.

Autoritățile se fac că plouă.

 

Întrebări esențiale

–         La ce bună campania autorităților privind securizarea bunurilor în câmp?

–         Mai merită tinerii să investească la țară?

–         Cine i-a învățat pe țăranii din periurban că “pământurile lor sunt aur,” chiar și nelucrate?

–         Cine sparge cârdășia șefilor de post cu hoții?

–         Mai e vreo șansă pentru agricultura românească?

–         Ce ar fi trebuit tânărul, prăduit, “noaptea ca hoții,” să facă?

–         Să-și ia o firmă de bodyguarzi?

–         Să pună camere de luat vederi, care costă mai mult decât bunurile din barăci?

–         Cine stopează hoția, în condițiile celei mai puternice campanii anticorupție din Europa?

 

 

procesul verbal de amendă

La Tv curg miliardele, dar hoții aplică tehnica „ce-i în mână, nu-i minciună”

Asta în condițiile în care la televizor curg miliardele de euro, bani pentru reziliență. Ce îi pasă hoțului că vin banii peste un cincinal? El se îndestulează acum, acolo și tot timpul. “Noaptea ca hoții,” vorba imnului tefelist.

Mii de spargeri rămân cu autori necunoscuți, fie că hoții sunt pe o labă cu polițiștii, fie că organele care ar trebui să aplice legea nu-i suportă pe cei mutați la țară.

Anul trecut pe vremea aceasta, Autoritatea Națională Fitosanitară, Direcția Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, Alianța Industriei Semințelor din România și Alianța pentru Agricultură și Cooperare au demarat o campanie amplă de informare și avertizare privind măsurile de securizare ale depozitelor. Culmea, că în program, Inspectoratul General de Poliție era “factor” asociat.

“Produsele de protecție a plantelor și semințele lăsate nesupravegheate sau depozitate necorespunzător sunt ținte sigure pentru hoți. Inspecția periodică și atentă a depozitelor poate identifica posibile semne de furt”, se spunea într-un fluturaș găsit pe câmp.

Spre deosebire de acest caz, la Tecuci, autoritățile locale s-au implicat într-un furt de vite. Polițiștii, alături de doi jandarmi și de fermier au căutat animalele zi și noapte timp de o săptămână. Căutarea și mediatizarea i-a speriat probabil pe hoți care, în furia și bestialitatea lor, au nenorocit animalele în bătăi crunte. Una a fost găsită moartă și două pline de sânge, fiind bătute. Hoții nu au fost prinși nici după o săptămână, iar oamenii legii încă fac cercetări, relata Agrointeligența.ro, acum o săptămână.

La peste o săptămână de la furtul vacilor din ferma lui Doru Axenie, hoții nu au fost încă prinși. Există suspecți, dar nu s-a făcut nicio arestare, în ciuda faptelor grave comise.

Mulți se mai întreabă cum să mai investești în satele românești, în condițiile în care Poliția e în cârdășie cu hoții?

Aaron ne cedează. Intenționează să conteste procedura arbitrară a șefului de post. Și păgubit și cu banii luați.

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Rusia avans record în Ucraina: 235 de kilometri pătrați cuceriți în ultima săptămână și recuperarea a jumătate din teritoriul regiunii Kursk

Armata rusă a ocupat circa 235 de kilometri pătraţi de teritoriu săptămâna trecută în Ucraina, mai ales în regiunea estică Doneţk, un record săptămânal...

Hezbollah a lovit cu drone câteva „ţinte militare sensibile” la Tel Aviv

Hezbollahul libanez a declarat că a lansat marţi seară drone asupra "unor ţinte militare sensibile" la Tel Aviv, după atacuri israeliene mortale la Beirut...

Rusia avans record în Ucraina: 235 de kilometri pătrați cuceriți în ultima săptămână și recuperarea a jumătate din teritoriul regiunii Kursk

Armata rusă a ocupat circa 235 de kilometri pătraţi de teritoriu săptămâna trecută în Ucraina, mai ales în regiunea estică Doneţk, un record săptămânal...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU