22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul a ajuns la fundul sacului cu lei

Statul a ajuns la fundul sacului cu lei

» Finantele nu au reusit sa atraga decat doua treimi din banii necesari pentru finantarea deficitului fiscal.
» CEC Bank si Fondul Proprietatea, controlate de stat, au furnizat jumatate din cash-ul necesar.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) are probleme din ce in ce mai mari pentru a gasi banii necesari finantarii deficitului bugetar din acest an, proiectat la 2,3% din PIB, dar estimat de analisti la peste 3% din PIB. Finantele au atras abia 960 milioane lei la ultimele doua licitatii de vanzare a titlurilor de stat, desi acesta programase initial sa obtina 1,5 miliarde lei. Mai mult, MEF a atras circa jumatate din bani doar de la institutii pe care le controleaza direct, primind 300 milioane de lei de la CEC Bank si 133 milioane lei de la Fondul Proprietatea.

"Daca la ultima licitatie MEF a fost constrans sa accepte randamente de 14,25%, probabil la urmatoarele licitatii se va trece de acest prag, fiindca este o lipsa de lichiditati in piata. Cine ar fi interesat sa plaseze banii la Finante sub 14,25%, cand in piata interbancara dobanzile pe termene de la 6 luni in sus depasesc 20%? Pentru a obtine bani MEF ar trebui sa se apropie de nivelul de 20%, dar in acest fel bancile ar putea lua banii cu 14,25% de la BNR si i-ar plasa la Finante. Este ca si cum BNR ar finanta indirect deficitul bugetar", a explicat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. Criza de lichiditati i-a facut pe sefii Finantelor sa declare ca ar putea emite pe finalul anului chiar eurobonduri sau ca ar putea apela la rezervele minime obligatorii (RMO) de la BNR. Analistii spun ca MEF ar trebui sa plateasca o dobanda prea mare la eurobonduri, de 10% pe an.

 

In ceea ce priveste apelarea la RMO, Chidesciuc considera ca e o gafa de proportii a oficialilor MEF, deoarece aceia sunt banii bancilor si o reducere a rezervelor ar insemna inundarea pietei cu lichiditati masive, cu efecte extrem de negative asupra inflatiei. "Eurobondurile emise in vara de MEF la randamente de 7% au cazut asa de rau in dizgratie in ultima perioada incat au ajuns sa se tranzactioneze la randamente de 10-12%. Deci, daca MEF ar emite eurobonduri; ar trebui sa plateasca peste 10%, dar nici asa nu cred ca ar atrage prea mult si ar mai fi expusi si la riscul valutar", spune Chidesciuc.

"Estimarea noastra de deficit bugetar este de 3% din PIB in 2008, cu riscul sa vedem o cifra de peste 3%. Presiunile de finantare sunt mari, iar randamentele au crescut. E greu de spus cum vor reusi sa-l finanteze. Prin eurobonduri – nici o sansa si nici prin credit bancar", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Finantele si-au schimbat recent strategia de a face rost de lei, preferand sa lanseze, miercuri, o emisiune de titluri de stat de 700 milioane lei cu maturitate pe termen scurt, la trei luni, in locul emisiunii scadente la trei ani, planuita initial, pentru a convinge bancile sa cumpere obligatiunile. "MEF spera ca in felul acesta va atrage mai multi bani la dobanzi mai mici decat cele pe termen mai lung. Chiar daca finantarile sunt pe termen mai scurt, de doar trei luni, tot nu cred ca vor atrage cat au nevoie, pentru ca nu sunt atatia bani in piata.

 

Oricum vor plati cel putin 15-16%, dar pe trei luni, nu pe trei ani. Totusi, peste trei luni situatia viitorului Guvern va fi si mai dificila, pentru ca veniturile vor incetini ca efect al franarii economiei. Desi nu e indicat, MEF ar putea apela la banii din privatizari", a spus Chidesciuc.
Ministerul Finantelor a respins pana acum acele oferte de cumparare de titluri care i-ar fi marit costurile. De la inceputul anului Finantele au vandut titluri de stat in valoare de 8,5 miliarde lei din totalul de 11 miliarde lei planificate pentru 2008.

Cele mai citite

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Cu ajutorul unui implant dentar, zâmbetul nu (mai) are vârstă!

Dantura joacă un rol esențial nu doar în funcționalitatea zilnică, ci și în stima de sine și în aspectul estetic. Pentru multe persoane în...

Marcel Churchill sau războiul rozetelor

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inundații majore de-a lungul timpului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă