22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSNLO umfla salariile si pretul curentului

SNLO umfla salariile si pretul curentului

» Salariul mediu in Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) va ajunge la 1 aprilie la peste 1.000 de dolari. Cei mai importanti clienti sunt complexurile energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova, care consuma peste 70% din productia totala de carbune. Unii clienti sustin ca SNLO umfla artificial costurile de productie cu 30%, lucru care afecteaza populatia in cele din urma.

La inceputul acestei saptamani, sindicatele din minerit au obtinut pachete salariale atractive pentru cei 9.000 de salariati ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO). Cumulat, salariul mediu al ortacilor va ajunge la 1 aprilie la peste 1.000 de dolari. "S-au obtinut drepturi foarte multe, dar ne incadram in cheltuieli. 2007 este primul an in care societatea a obtinut un profit net din productie si nu prin subventii", ne-a asigurat directorul societatii, Eugen Davidoiu. Directorul nu a vrut insa sa dea amanunte despre dimensiunile actuale ale fondului de salarii sau despre profitul pe anul trecut, spunand ca exercitiul financiar nu s-a incheiat. Trebuie spus insa ca SNLO este la ora actuala unul dintre cei mai mari producatori de carbune din Romania, cu o cifra anuala de afaceri de peste 1,14 miliarde de lei. Potrivit ultimului bilant contabil publicat in 2006, societatea a declarat un profit net de 103 milioane de lei. Cei mai mari consumatori de materie prima de la SNLO sunt insa complexurile energetice de la Craiova, Turceni si Rovinari. La Turceni si Rovinari, SNLO asigura, in medie, cate 30% din consumul anual de carbune. La Craiova, insa, procentul depaseste 70% din consum.

Preturile ii nemultumesc pe unii clienti
Carbunele produs de SNLO este cu 30% mai scump fata de costurile reale de productie, opineaza unii dintre reprezentantii complexurilor energetice, iar efectele se vad in costul produsului final, suportat de populatie.

Complexul Energetic (CE) Rovinari si CE Turceni isi asigura peste 65% din necesarul de carbune din carierele proprii. CE Craiova este, astfel, unitatea cea mai afectata de preturile practicate de SNLO. Recent, reprezentantii complexului energetic de la Craiova au solicitat Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) repartizarea unei noi cariere, pentru a putea face fata concurentei din piata. Cariera Prigoria asigura la ora actuala doar 10% din necesarul de carbune al CE Craiova. Raspunsul AVAS a fost negativ, pe motiv ca SNLO se afla in restructurare la ora actuala, iar pierderea Exploatarii Miniere de Cariera (EMC) Motru (mina solicitata) ar periclita activitatea economica de aici. Sa exemplificam cu cateva date. Spre exemplu, consumul anual de carbune al complexului energetic craiovean se ridica la 6,6 milioane tone. Doar 10% din aceasta cantitate (circa 700.000 de tone) se asigura din resurse proprii, din cariera Prigoria. EMC Motru pompeaza anual la CE Craiova 4,1 milioane tone de carbune din cele 5,7 milioane tone produse. Reprezentantii CE Craiova spun ca preturile platite catre SNLO sunt mai mari cu 30% fata de costurile reale de productie. Restul ar fi adaosuri. "Costul mediu de productie pe EMC Motru este de 40 lei/tona de carbune.

 

Noi platim catre SNLO 57 lei/tona. Desi instalatiile energetice apartinand CE Craiova au folosit din 1963 carbunele extras din zona Motru, complexul energetic plateste diferente mari la carbune fata de pretul real, subventionand in paralel si ceilalti producatori, cu care se afla in competitie", spune Costel Mitrut, liderul federatiei sindicale Energie Mine Oltenia. Aceasta situatie i-a determinat pe reprezentantii CE Craiova sa solicite ministerului de resort repartizarea acestei cariere pentru scaderea costurilor de productie, lucru care nu s-a realizat insa. Ministerul Economiei si Finantelor a raspuns ca mina ramane deocamdata in custodia SNLO, pe motiv ca aceasta societate se afla in restructurare si altfel i-ar afecta activitatea economica. Conducerea CE Craiova sustine ca preluarea EMC Motru ar putea scadea costurile de productie cu 6,6 euro/megawatt, iar a energiei termice cu circa 15 lei/gigacalorie. Altfel, complexul s-ar putea converti pe huila sau pe carbune din Serbia si Bulgaria. "Noi consumam 10% din productia SNLO, de aceea ne si impun pretul. Suntem in discutii sa importam carbune", declara recent Ion Dinulescu, directorul CE Craiova.

CREANTE
» Probleme de actionariat
Pe de alta parte, SNLO are probleme cu recuperarea creantelor de la furnizori. Cea mai recenta disputa comerciala este cu Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin, de la care are de recuperat 130 milioane de lei, si cu CE Craiova – 70 milioane de lei, in contul carbunelui livrat. Potrivit directorului Davidoiu, cel putin in cazul RAAN s-a ajuns la instanta. "Am facut un grafic de reesalonare, iar daca nu il respecta sunt buni de executat", a afirmat Davidoiu. Cea mai sensibila problema la ora actuala o reprezinta cea de actionariat. 66% din SNLO, pachetul majoritar de actiuni practic, ar putea fi preluate spre valorificare de societatea de lichidare judiciara BNP Consult SA Craiova, in contul creantelor pe care BNP le are de recuperat in numele falimentarei ICM SA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă