5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSistemul bancar european se schimbă la faţă

Sistemul bancar european se schimbă la faţă

Arabii se pregătesc să-şi consolideze poziţia în Europa şi vor să cumpere acţiuni la RBS, în timp ce La Caixa anunţă că a preluat principalul concurent din Spania. Între timp, Deutsche Bank a redevenit cel mai mare grup bancar din Europa.

 

Cei trei ani de criză au forţat băncile din Europa să-şi redefinească radical strategiile. Grupurile care au adoptat o strategie prudentă în perioada de boom culeg acum roadele şi se extind, în timp ce alte bănci sunt forţate să găsească soluţii pentru a supravieţui. Pentru prima dată în ultimii cinci ani, o bancă germană a ajuns pe primul loc în topul după active, în timp ce instituţiile de credit din Marea Britanie, altădată vedete incontestabile, sunt nevoite să caute ajutor la stat şi la investitori de pe alte continente. O altă bancă solidă şi moderată în perioada de boom este La Caixa, care anunţă că a preluat principalul concurent de pe piaţă, Banca Civica. RBS este o prezenţă importantă şi pe piaţa din România, în timp ce La Caixa şi Deutsche Bank au ales să funcţioneze în ţara noastră doar prin birouri comerciale. La Caixa lucrează cu precădere cu investitori spanioli, dar a participat şi la mai multe credite sindicalizate.

Deutsche Bank are mai multe investiţii în zona imobiliară.

Nemţii sunt primii şi la bănci

Grupul german Deutsche Bank a redevenit, pentru prima dată în ultimii cinci ani, cea mai mare bancă din Europa, cu active de 2.160 miliarde euro la finele anului trecut, depăşind instituţia financiară franceză BNP Paribas.

Activele Deutsche au crescut anul trecut cu 14%, la 2.160 miliarde euro, banca extinzându-şi portofoliul în timp ce principalii rivali au renunţat la unele active pentru a se alinia noilor standarde de reglementare.

Astfel, activele celei mai mari bănci germane au crescut cu 40% din anul 2006, în mandatul directorului general Josef Ackermann, care se va retrage în luna mai.

„CEC-ul” Spaniei se extinde

CaixaBank, a patra bancă din Spania, a preluat Banca Civica, un grup format din mai multe foste bănci de economii, pentru 977 milioane euro prin schimb de acţiuni, formând cea mai mare bancă după activele locale.

Tranzacţia presupune preschimbarea a fiecare opt acţiuni Civica în cinci acţiuni Caixa, preţul la care a fost evaluată instituţia de credit absorbită de concurentul mai mare fiind cu 11% sub cotaţia bursieră de la finalul şedinţei de vineri, transmite Bloomberg.

Activele CaixaBank vor creşte astfel cu 72 miliarde euro, la 342 miliarde euro, iar soldul depozitelor va ajunge la 179 miliarde euro, potrivit instituţiei financiare, care a devenit astfel cea mai mare bancă spaniolă după operaţiunile de pe piaţa locală.

Preşedintele Caixa, Isidro Faine, a declarat în luna ianuarie că anticipează „un val de fuziuni” în sectorul bancar spaniol, deoarece guvernul exercită presiuni asupra băncilor pentru a le determina să recunoască pierderile acumulate pe activele imobiliare din portofolii.

Britanicii vând către arabi

Guvernul britanic discută vânzarea a până la o treime din acţiunile pe care le deţine la Royal Bank of Scotland (RBS) către investitori din Abu Dhabi, tranzacţie care ar putea marca o pierdere de câteva miliarde de lire sterline pentru stat, potrivit BBC, preluat de Reuters. La preţurile actuale de la bursă, statul ar pierde aproape jumătate din cât a investit la RBS, bancă salvată de la faliment în 2008. Surse bancare au declarat că instituţia UK Financial Investments, care deţine acţiunile statului la RBS, a discutat la intervale regulate cu diverşi investitori, inclusiv fonduri suverane, pentru a sonda percepţia asupra pieţei şi asupra RBS. Marea Britanie a investit 45,5 miliarde lire sterline (54 miliarde euro) pentru a salva RBS de la colaps, iar guvernul deţine acum 82% din acţiunile băncii. Potrivit BBC, statul vrea să vândă între 10% şi o treime din participaţia pe care o deţine. 

Activele Deutsche au crescut anul trecut cu 14%, la 2.160 miliarde euro, banca extinzându-şi portofoliul în timp ce principalii rivali au renunţat la unele active pentru a se alinia noilor standarde de reglementare.

Cele mai citite
00:00:53

Video Ministrul Bogdan Ivan promite că Poșta Română nu va închide oficii poștale și nu va da oameni afară

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan a declarat că ”atât timp cât Partidul Social Democrat se va afla la guvernare, nu o să...

Efectele poluării: Fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână de microplastic

Ana Maria Răducanu, fondatoarea unui magazin zero waste, a subliniat într-o intervenție la Pro Verde impactul grav al poluării cu microplastice asupra sănătății noastre. Ea...

Dumitru Popescu, om de încredere al lui Nicolae Ceaușescu, a murit

Dumitru Popescu, unul dintre ultimii membri importanți ai regimului comunist din România, s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani. https://www.youtube.com/watch?v=wayi9HlVhgQ Dumitru Popescu, supranumit...
Ultima oră
Pe aceeași temă