» Sefii societatilor de investitii financiare se gandesc in aceste zile sa ridice pragul de detinere de la 1 la 5% din capitalul companiilor, in tentativa de a urca valoarea de piata a SIF-urilor, care s-a prabusit in ultimul an. Ei spera sa atraga plasamentele investitorilor straini si sa ridice pretul actiunilor.
SIF Transilvania (SIF3) propune actionarilor modificarea actului constitutiv al societatii pentru a le permite investitorilor sa detina, individual sau in mod concertat, pana la 5% din actiunile companiei. Ridicarea pragului de detinere va fi insotita insa de limitarea dreptului de vot, care, potrivit convocatorului trimis actionarilor, urmeaza sa ramana limitat la 1%.
Limitarea dreptului de vot la 1% pune piedici oricarei eventuale tentative a actionarilor cu detineri semnificative de a schimba conducerile SIF-urilor, motiv care a si dus, de altfel, la restrictionarea istorica a detinerilor.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu a primit inca nici o solicitare in acest sens de la vreun SIF, dar nu ar putea sa aprobe o asemenea cerere, deoarece ea ar veni in contradictie cu legislatia pietei, ne-a declarat Paul Miclaus, vicepresedinte al CNVM.
"In legislatia actuala exista aceasta limta, insa ea a fost impusa ulterior. Initial, Legea 297 nu continea nici o restrictie, in concordanta cu practica europeana", a adaugat Miclaus. Desi pare o solutie care ar putea urca pretul actiunilor, ridicarea pragului nu este agreata de toata lumea. "Eu nu ma opun ridicarii pragului de detinere la 5%, dar as dori ca inainte sa se reglementeze situatia actuala, in care un actionar detine concentrat peste 9% din SIF Oltenia", ne-a declarat Tudor Ciurezu, vicepresedinte al SIF Oltenia.
Justitia, mai eficienta ca Parlamentul
Initiativa SIF Transilvania ar putea avea succes daca, dupa aprobarea actionarilor, conducerea s-ar adresa instantei, care ar putea constata ca limitarea dreptului de detinere este, in definitiv, un mecanism anticonstitutional, deoarece afecteaza dreptul de proprietate, ne-au explicat specialistii.
Pragul maxim de detinere la SIF-uri a fost majorat prin ordonanta de urgenta de catre Guvern pe 14 iulie 2005. Reactia pietei a fost pozitiva si actiunile SIF-urilor au urcat imediat la bursa.
Prabusiri
Dupa sapte ani de cresteri consecutive, in 2008 valoarea de piata a SIF-urilor pur si simplu a fost spulberata de criza financiara. Astfel, capitalizarea SIF Transilvania, cea mai ingrijorata companie financiara, a scazut de zece ori, de la 758 milioane euro, cat era la finalul anului 2007, pana la 75,6 milioane euro, in perioada similara din 2008.
Valoarea de piata a SIF Banat Crisana a pierdut 87,5% de la inceputul lui 2008 pana in prezent. Titlurile societatii au cazut de la 3,55 lei/titlu, la inceputul anului 2008, la 0,444 lei/actiune, in sedinta de ieri. Valoarea activelor nete ale SIF Banat Crisana s-au injumatatit in 2008 fata de anul anterior, la o valoare de circa un miliard lei.
Pretul titlurilor SIF Moldova a scazut cu peste 89% de la inceputul anului trecut pana ieri, de la 3,48 lei/actiune la 0,376 lei. Activele nete ale SIF Moldova au pierdut 46,46% din valoare, pana la 958 milioane lei.
Titlurile SIF Transilvania au pierdut in perioada amintita mai sus circa 90,26%, in conditiile in care valoarea unui titlu a scazut de la 2,32 lei la circa 0,226 lei. SIF Transilvania a pierdut mai mult de jumatate din valoarea activelor anul trecut, care au scazut la 1,33 miliarde lei.
SIF Muntenia a pierdut, de la inceputul lui 2008 pana ieri, 81,2% din valoarea titlurilor societatii, care au scazut de la 2,41 lei/actiune la 0,453 lei/actiune. De altfel, aceasta este cea mai mica scadere a valorii de piata dintre SIF-uri. SIF Muntenia a pierdut cel mai putin si din valoarea activelor nete, care au scazut cu 35,87%, la aproape 1,4 miliarde lei.
Pretul actiunilor SIF Oltenia a cazut cu aproape 91%, de la 4,34 lei/titlu in ianuarie 2008 la 0,396 lei/titlu in sedinta de ieri. SIF Oltenia a inregistrat cea mai mare scadere a valorii de piata din societatile de investitii financiare. De asemenea, si la capitalul active nete, SIF Oltenia
a pierdut cea mai mare valoare din activele nete administrate, care au scazut cu 59% anul trecut, la 1,1 miliarde lei.