19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSIF-urile vor sa ridice pragul de detinere la 5%

SIF-urile vor sa ridice pragul de detinere la 5%

» Sefii societatilor de investitii financiare se gandesc in aceste zile sa ridice pragul de detinere de la 1 la 5% din capitalul companiilor, in tentativa de a urca valoarea de piata a SIF-urilor, care s-a prabusit in ultimul an. Ei spera sa atraga plasamentele investitorilor straini si sa ridice pretul actiunilor.

SIF Transilvania (SIF3) propune actionarilor modificarea actului constitutiv al societatii pentru a le permite investitorilor sa detina, individual sau in mod concertat, pana la 5% din actiunile companiei. Ridicarea pragului de detinere va fi insotita insa de limitarea dreptului de vot, care, potrivit convocatorului trimis actionarilor, urmeaza sa ramana limitat la 1%.
Limitarea dreptului de vot la 1% pune piedici oricarei eventuale tentative a actionarilor cu detineri semnificative de a schimba conducerile SIF-urilor, motiv care a si dus, de altfel, la restrictionarea istorica a detinerilor.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu a primit inca nici o solicitare in acest sens de la vreun SIF, dar nu ar putea sa aprobe o asemenea cerere, deoarece ea ar veni in contradictie cu legislatia pietei, ne-a declarat Paul Miclaus, vicepresedinte al CNVM.

"In legislatia actuala exista aceasta limta, insa ea a fost impusa ulterior. Initial, Legea 297 nu continea nici o restrictie, in concordanta cu practica europeana", a adaugat Miclaus. Desi pare o solutie care ar putea urca pretul actiunilor, ridicarea pragului nu este agreata de toata lumea. "Eu nu ma opun ridicarii pragului de detinere la 5%, dar as dori ca inainte sa se reglementeze situatia actuala, in care un actionar detine concentrat peste 9% din SIF Oltenia", ne-a declarat Tudor Ciurezu, vicepresedinte al SIF Oltenia.

Justitia, mai eficienta ca Parlamentul
Initiativa SIF Transilvania ar putea avea succes daca, dupa aprobarea actionarilor, conducerea s-ar adresa instantei, care ar putea constata ca limitarea dreptului de detinere este, in definitiv, un mecanism anticonstitutional, deoarece afecteaza dreptul de proprietate, ne-au explicat specialistii.
Pragul maxim de detinere la SIF-uri a fost majorat prin ordonanta de urgenta de catre Guvern pe 14 iulie 2005. Reactia pietei a fost pozitiva si actiunile SIF-urilor au urcat imediat la bursa.

Prabusiri
Dupa sapte ani de cresteri consecutive, in 2008 valoarea de piata a SIF-urilor pur si simplu a fost spulberata de criza financiara. Astfel, capitalizarea SIF Transilvania, cea mai ingrijorata companie financiara, a scazut de zece ori, de la 758 milioane euro, cat era la finalul anului 2007, pana la 75,6 milioane euro, in perioada similara din 2008.
Valoarea de piata a SIF Banat Crisana a pierdut 87,5% de la inceputul lui 2008 pana in prezent. Titlurile societatii au cazut de la 3,55 lei/titlu, la inceputul anului 2008, la 0,444 lei/actiune, in sedinta de ieri. Valoarea activelor nete ale SIF Banat Crisana s-au injumatatit in 2008 fata de anul anterior, la o valoare de circa un miliard lei.

Pretul titlurilor SIF Moldova a scazut cu peste 89% de la inceputul anului trecut pana ieri, de la 3,48 lei/actiune la 0,376 lei. Activele nete ale SIF Moldova au pierdut 46,46% din valoare, pana la 958 milioane lei.
Titlurile SIF Transilvania au pierdut in perioada amintita mai sus circa 90,26%, in conditiile in care valoarea unui titlu a scazut de la 2,32 lei la circa 0,226 lei. SIF Transilvania a pierdut mai mult de jumatate din valoarea activelor anul trecut, care au scazut la 1,33 miliarde lei.
SIF Muntenia a pierdut, de la inceputul lui 2008 pana ieri, 81,2% din valoarea titlurilor societatii, care au scazut de la 2,41 lei/actiune la 0,453 lei/actiune. De altfel, aceasta este cea mai mica scadere a valorii de piata dintre SIF-uri. SIF Muntenia a pierdut cel mai putin si din valoarea activelor nete, care au scazut cu 35,87%, la aproape 1,4 miliarde lei.

Pretul actiunilor SIF Oltenia a cazut cu aproape 91%, de la 4,34 lei/titlu in ianuarie 2008 la 0,396 lei/titlu in sedinta de ieri. SIF Oltenia a inregistrat cea mai mare scadere a valorii de piata din societatile de investitii financiare. De asemenea, si la capitalul active nete, SIF Oltenia
a pierdut cea mai mare valoare din activele nete administrate, care au scazut cu 59% anul trecut, la 1,1 miliarde lei.

Cele mai citite

Opoziția din Republica Moldova și-a ținut congresul la Moscova și a înființat alianța “Pobeda”

Mai multe formațiuni de opoziție din Republica Moldova și-au ținut un congres la Moscova și au înființat, cu acest prilej, o alianță numită "Pobeda". Acest...

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă