4.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSIF-urile asteapta dividende de 70 milioane euro de la banci

SIF-urile asteapta dividende de 70 milioane euro de la banci

» Societatile de investitii financiare (SIF-urile) asteapta de la cele mai mari doua banci din sistem, BCR si BRD, cote mai mari ale dividendelor aferente profitului net din 2007, comparativ cu anul trecut, potrivit declaratiilor reprezentantilor a patru SIF-uri.

Anul trecut dividendele acordate de BCR si BRD au reprezentat 55%, respectiv 40% din profitul net al bancilor pe anul 2006, in acest an asteptarile SIF-urilor vizeaza minimum 60%, respectiv 45% din profitul net pe 2007. Dividendele primite de SIF-uri anul trecut de la cele doua banci, BCR si BRD, au reprezentat intre 30 si 40% din profitul net al fiecarui SIF. Pentru acest an ponderea dividendelor de la BCR si BRD in profitul net  al SIF-urilor ar putea sa creasca, in primul rand, pentru ca ambele banci au obtinut profituri-record, dar si pentru ca asteptarile SIF-urilor sunt mai mari.

BCR a realizat in 2007 un profit net consolidat, la nivelul grupului, de 924,8 milioane lei (276,5 milioane euro), in urcare cu 22,3% fata de anul anterior, performanta fiind una record, in pofida cheltuielilor mari cu restructurarea, care s-au cifrat la 102 milioane euro. Rezultatele BCR sunt calculate in sistemul international de raportare contabila (IFRS).
BRD a obtinut anul trecut un profit net consolidat de 932 milioane lei (279,5 milioane euro), in crestere cu 36% fata de anul 2006, pe fondul extinderii semnificative a retelei si al diminuarii riscurilor. Spre deosebire de BCR, rezultatele BRD sunt conforme cu standardele romanesti de contabilitate (RAS), fapt care face incomparabile cele doua rezultate. "Daca ar fi sa calculam separat eventuale cote ale dividendelor de la BCR si BRD, iar apoi sa cumulam aceste valori, cred ca abaterea ar fi una destul de mica, deoarece intre cele doua sisteme de contabilitate – IFRS si RAS – diferentele nu sunt foarte mari", a explicat Cristian Tudorescu, analist piete de capital.

"Ma astept ca BRD sa distribuie dividende la o cota cel putin egala cu cea de anul trecut, iar la BCR cota ar putea creste cu 10-15%, fata de circa 60% cat a fost cu un an in urma", a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania (SIF3). Petre Pavel Szel, presedintele SIF Muntenia (SIF4), crede ca BCR ar putea acorda dividende la aceeasi cota ca anul precedent, iar in cazul BRD nivelul dividendelor ar putea urca, data fiind si situatia bancii-mama, Societe Generale.
SIF-urile detin cumulat peste 30% din capitalul social al BCR si peste 25,24% din actiunile BRD. SIF Oltenia are cele mai mari detineri dintre SIF-uri, atat la BCR, cat si la BRD. Teodor Buzatu, directorul general adjunct al SIF Oltenia (SIF5), are aceleasi asteptari precum Szel: o cota aproximativ egala a dividendelor de la BCR si una ceva mai mare de la BRD.
Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1), se asteapta la dividende de la cele doua banci in aceeasi linie cu anul anterior, poate in usoara crestere. Reprezentantii SIF Moldova (SIF2) nu au putut fi contactati.
Astfel, in medie, SIF-urile asteapta sub forma de dividende peste 60% din profitul net pe 2007 al BCR si peste 45% din rezultatul net al BRD. Cumulat, in acest an SIF-urile asteapta de la BCR si BRD dividende de peste 73,7 milioane euro, fata de aproximativ 50 milioane euro cat au primit cu un an in urma.

De asemenea, fara a lua in calcul aceste asteptari optimiste, la finalul lunii februarie 2008 titlurile SIF se tranzactionau la cotatii cu aproximativ 50% sub valoarea activului net, potrivit lui Adrian Danciu, analist la Broker Cluj. In calculul activului net al SIF-urilor, actiunile BCR au fost trecute la 20 lei/titlu, cu mult sub pretul la care Erste a cumparat de la stat (28 lei), a mentionat Danciu. Totodata, pe langa cresterea profitului net al SIF-urilor pe baza dividendelor de la BCR si BRD, analistul de la Broker Cluj estimeaza ca profitul net-record obtinut anul trecut de Banca Transilvania, care distribuie actiuni gratuite in loc de dividende si la care SIF-urile detin circa 15% din titluri, se va regasi in activul net al SIF-urilor, prin cresterea acestuia.

Cele mai citite

Analiza PESTEL – Un instrument esențial în antreprenoriatul social

Într-un mediu de afaceri dinamic și adesea impredictibil, analiza PESTEL reprezintă un instrument esențial pentru antreprenorii sociali, oferind o perspectivă completă asupra factorilor externi...

Zelenski declară că războiul cu Rusia se va încheia mai repede sub administrația Donald Trump

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că „războiul se va încheia mai devreme” sub preşedinţia lui Donald Trump, lăudând ultimele sale contacte cu...

Conflicte și acuzații în campania electorală: Elena Lasconi vs. Adrian Zuckerman și jocurile politice ale PNL și PSD

Candidata USR acuză presiuni din partea fostului ambasador american, Adrian Zuckerman, în timp ce liberalii speculează o alianță între PSD și Victor Ponta. Cine...
Ultima oră
Pe aceeași temă