Cele cinci SIF-uri, care detin cumulat peste 30% din capitalul social al Bancii Comerciale Romane (BCR), ar putea pierde in acest an posibilitatea incasarii de dividende de peste 25 milioane euro de la BCR, intrucat la nivelul actionarilor bancii se poarta discutii pentru capitalizarea intregului profit aferent anului 2009. Daca SIF-urile ar alege sa incaseze dividende, nu ar avea pana la urma de castigat, deoarece BCR ar avea nevoie de o majorare de capital, la care SIF-urile ori vin cu banii din dividende, ori ii pastreaza, dar isi diminueaza cota de participare.
Cu toate ca rezultatele financiare pe anul trecut nu sunt inca oficiale, presa din ultimele zile, citand surse bancare, scrie ca profitul s-a injumatatit fata de 2008, ajungand la 211 milioane euro. Banca a simtit din plin efectele crizei financiare. Activele au scazut cu aproape un miliard de euro fata de 2008, pana la 15,1 miliarde euro, in timp ce profitul net calculat dupa standardele internationale de contabilitate (IFRS) a fost de circa 211 milioane euro, la jumatate fata de castigul-record raportat pe anul precedent, potrivit unor surse bancare. Cerintele severe de provizionare impuse de BNR au facut ca profitul net al BCR dupa standardele locale de contabilitate (RAS) sa scada la numai 47,5 milioane euro.
AGA a votat bugetul pe 2010 la mijlocul saptamanii trecute, insa nu a luat in discutie si acordarea dividendelor, aratand ca "nu au fost incheiate calculele". In cazul neacordarii de dividende, cele mai lovite sunt SIF-urile, care detin cumulat 30,12% din capitalul social al BCR. Deoarece, conform contractului de privatizare al BCR, minimum 40% din profitul net (conform IFRS) trebuie distribuit sub forma de dividende, SIF-urile ar trebui sa beneficieze de dividende de circa 25,4 milioane euro de la BCR.
Suse din cadrul SIF Oltenia, societate care detine cea mai mare participatie dintre SIF-uri in cadrul BCR, sustin ca la ora actuala decizia nu este luata, insa un lucru este cert: in toate variantele societatea nu ar putea conta pe profitul BCR pe 2009. SIF-urile au doua variante: fie primesc dividende si accepta o majorare de capital social, fie renunta la dividende. "Sunt discutii la ora actuala ca, in situatia in care s-ar plati dividendele, sa se faca o majorare de capital social. Daca nu se mai platesc dividende, probabil ca nu ar mai trebui majorarea de capital", spun surse din SIF. "Cred ca, pana la urma, toate SIF-urile vor cadea de acord asupra capitalizarii dividendelor. Chiar daca prin aceasta decizie SIF-urile pierd o sursa importanta de profit, dar nu foarte importanta, actiunile SIF nu vor fi influentate prea mult pe bursa, deoarece majoritatea investitorilor se asteptau ca rezultatele bancilor sa sufere corectii in aceasta perioada si, oarecum, aceste asteptari sunt incluse in pret. Capitalizarea dividendelor vine ca o solutie benefica, pentru ca se va vedea in cresterea activelor", explica Adrian Simionescu, directorul general al Vienna Investment Trust.
Actionarii BCR au aprobat bugetul pe 2010 al bancii, care prevede majorarea profitului net cu 13% in lei, pana la peste un miliard de lei (circa 243 milioane euro), in timp ce activele bilantiere ar urma sa urce cu 6,5%, pana la 68 miliarde lei (16,5 miliadre euro).