Declinul din ultimele 15 luni al preţurilor materiilor prime începe să semene cu o criză, investitorii reacţionând la cererea scăzută din China şi sfârşitul erei banilor ieftini puşi la dispoziţie de Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, relatează Bloomberg.
Un indice Bloomberg pentru contractele futures de mărfuri a scăzut cu 50% de la un maxim atins în 2011, iar 8 din 10 cele mai slabe performanţe din indicele Standard&Poor’s 500 au fost înregistrate în acest an de titluri ale unor companii din sectorul resurselor naturale. Alcoa, cel mai mare producător de aluminiu din Statele Unite, a anunţat luni că se va diviza în două companii, pe fondul supraproducţiei din piaţă. Royal Dutch Shell a anunţat, tot luni, că renunţă la operaţiunile de forare din largul Alaskăi, din cauza costurilor prea ridicate, în timp ce titlurile traderului de mărfuri Glencore au scăzut cu până la 31% la bursa din Londra, la un minim-record.
Preţurile aurului şi argintului au atins niveluri-record în urmă cu patru ani, în timp ce cotaţiile petrolului au scăzut la jumătate faţă de iunie 2014, declin accentuat de decizia OPEC din noiembrie de a menţine plafonul producţiei în pofida ofertei în exces. În SUA, preţul gazelor naturale a scăzut la mai puţin de o pătrime din valoarea din 2008.