9.8 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România Liberă„Secretul polonez“ în protejarea alimentelor autohtone

„Secretul polonez“ în protejarea alimentelor autohtone

În vreme ce România intenţionează să introducă o lege care să-i protejeze pe producătorii agricoli locali, Polonia, unul din cei mai importanţi jucători pe piaţa europeană, se bazează pe competiti­vitatea produselor. Pariul polonezilor s-a dovedit câştigător.

Mere din Polonia, roşii din Spania şi piersici din Grecia. Aşa arată oferta, în plin sezon, în marile lanţuri de magazine din ţara noastră. Producătorii autohtoni se plâng că marii comercianţi, care sunt de fapt companii cu capital străin, le impun o serie de taxe şi condiţii greu de atins, care le blochează accesul în magazine. Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din industria de morărit şi panificaţie, Rompan, susţine că marile lanţuri impun 20 de tipuri de taxe, printre taxa de înlocuire de produs, între 50 şi 100 de euro, taxa de remodelare magazin, între 2.000 şi 3.000 de euro etc. 

Soluţia găsită de senatorul PSD Ovidiu Donțu – o lege prin care magazinele sunt obligate să achiziţioneze produsele din categoriile carne, legume şi fructe în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecărei categorii, din lanțul alimentar scurt, adică din producţie românească.  În cazul în care magazinele nu respectă aceste prevederi, sunt sancționate cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei. Proiectul a fost votat de Senat şi urmează să ajungă în Camera Deputaţilor, for decizional. Donţu spune că pe listă vor fi incluse şi alte produse alimentare, cum ar fi lactatele, ouăle și posibil produsele de panificație, iar în viitorul apropiat procentul ar urma să crească de la 51% la 60%. Însă, Radu Minea, preşedintele Asociației Române a Cărnii atrage atenţia că o astfel de măsură care limitează accesul pe piața comună europeană va atrage demararea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

Deşi iniţiativa senatorului ar trebui să îi bucure pe marii producători români, aceştia arată că nu pot asigura o cantitate atât de mare deoarece producţia locală nu acoperă cererea, o bună parte din carnea de pasăre, porc sau vită fiind adusă din import. Pe de altă parte, producătorii spun că nu au condiții de depozitare și de selectare a legumelor și fructelor, iar fondurile europene pentru construirea depozitelor sunt imposibil de accesat din cauza cofinanţării de 50%.

Cât exportăm şi cât importăm

Exporturile de produse agroalimentare ale României s-au ridicat anul trecut la 5,4 miliarde euro, în creştere cu 6,1% faţă de 2013, depăşind cu 514 milioane euro importurile, în valoare de circa 4,9 miliarde euro, fiind al doilea an de excedent comercial în acest sector, potrivit Ministerului Agriculturii. Reamintim faptul că, 2014 a fost un an agricol bun pentru România. Astfel, principalele produse agroalimentare exportate în 2014 au fost: grâu (aproape 5 milioane tone pentru 959,4 milioane euro), porumb (3,7 milioane tone pentru 755,1 milioane euro), ţigarete, seminţe şi ulei de floarea-soarelui, seminţe de rapiţă, orz, animale vii etc.

În ceea ce priveşte importurile, carnea de porc, şroturile de soia, produsele de brutărie-patiserie, diferitele preparate alimentare şi ciocolata s-au situat pe primele locuri anul trecut, după ponderea valorică în total import. Faţă de anul 2013, facturile au fost mai mari în principal la tutun brut (total 162,4 milioane euro, reprezentând o creştere cu 27,9%), carne de pasăre (146,1 milioane euro, +19,2%), ciocolată (163,6 milioane euro, +16,3%) şi carne de porc (286,1 milioane euro, +6,5%). Clasamentul importatorilor de produse agroalimentare este condus de două reţele mari de magazine aparţinând aceluiaşi grup, respectiv Lidl Discount şi Kaufland, aceştia fiind urmaţi de Cargill Agricultura, British American Tobacco şi Philip Morris International.

Cum procedează Polonia

„România liberă“ a încercat să afle care sunt măsurile luate de guvernul de la Varşovia pentru a-i sprijini pe producătorii locali, Polonia fiind un jucător major pe piaţa agroalimentară europeană şi globală. “Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu poate controla distribuția produselor agro-alimentare locale. Aceasta este distribuită în funcție de cantitatea produsă și de contractele încheiate de producători. Modul în care aceste produse sunt distribuite depinde de caracteristicile fiecărui produs și de metodele tradiționale pentru realizarea producției.

De aceea, unele produse sunt distribuite numai în magazinele locale, în vreme ce altele ajung în rețelele marilor magazine”, a precizat, pentru „România liberă“, Witold Katner, purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Polonia. Conform datelor statistice, anul trecut Polonia a exportat carne de porc, de vită și de pui în valoare totală de 3 miliarde de euro. Valoarea exporturilor de carne de porc a fost de 704,5 milioane de euro, în vreme ce importurile s-au ridicat la 1,25 miliarde de euro. De asemenea, a exportat produse lactate în valoare de 1,8 miliarde de euro și a importat de 707 milioane de euro. Valoarea exporturilor de ciocolată și alte produse ce conțin cacao s-a ridicat la 1 miliard de euro, România cumpărând de 26,2 milioane de euro, iar a importurilor de 451,3 milioane de euro. Anul trecut am cheltuit 12,4 milioane de euro pentru a aduce mere din Polonia, valoarea totală a exporturilor poloneze de mere fiind de 351 milioane de euro. 

111 milioane de euro alocă UE pentru ca producătorii comunitari să găsească pieţe noi în afara UE, dar şi pentru promovarea produselor agricole în interiorul spaţiului comunitar.

Cele mai citite

2024, cel mai călduros an din istoria României: Recorduri fără precedent

Ministerul Mediului a anunțat că anul 2024 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Vara a adus temperaturi record și...

Adrian Mutu a explicat de ce a ales Petrolul Ploiești. „Spiritul echipei m-a convins”

Adrian Mutu a revenit în SuperLigă în această iarnă, semnând cu Petrolul Ploiești, formație pe care o va antrena în a doua parte a...

Controalele ITM în 2025: domenii vizate și ce trebuie să știe companiile

Inspecția Muncii va avea o agendă complexă în 2025, concentrându-se pe respectarea legislației muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Printre principalele obiective se numără identificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă