Cota unică rămâne bătută în cuie, în timp ce impozitul minim va mai supravieţui doar până pe 1 octombrie. Acestea sunt deocamdată singurele certitudini cu care Finanţele se vor prezenta la întâlnirea cu delegaţia FMI, aşteptată în aceste zile la Bucureşti.
„Suntem o ţară credibilă pentru a negocia cu FMI”, consideră vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, purtătorul de mesaje al partidului de guvernământ. Potrivit acestuia, prioritatea zero a României este în momentul de faţă identificarea celor mai bune soluţii de redresare a economiei. „Aşa cum după ploaie vine vreme bună, după măsurile de austeritate trebuie să vină relansarea economică”, a spus Flutur. În pofida optimismului liderului PDL, la Finanţe nu se conturează încă un set clar de măsuri, agreat şi de contabilii de la minister, dar şi de partidele din coaliţie, nici măcar în contextul anunţatei vizite a delegaţiei FMI la Bucureşti. Cel puţin asta susţin surse democrat-liberale, participante la şedinţa de ieri a grupului de lucru anticriză. „Vlădescu a venit nepregătit. De altfel, nici nu ne aşteptam să vină cu vreo propunere de relansare economică. Probabil e prea preocupat de colectare ca să mai aibă timp de altceva”, au declarat pentru RL sursele citate.
La întâlnirea de marţi, şeful Finanţelor a dat totuşi undă verde câtorva dintre propunerile de relansare ale parlamentarilor PDL. Cea mai curajoasă iniţiativă vizează conectarea caselor de marcat la un sistem unic integrat, care ar trebui să aibă ca efect eradicarea evaziunii fiscale în rândul comercianţilor. Măsura este deocamdată la nivel de intenţie, iar autorii ei se aşteaptă la opoziţie puternică din partea celor afectaţi. Tot în direcţia combaterii evaziunii fiscale, membrii grupului de lucru au repus pe tapet ideea ca impozitul forfetar să fie aplicat numai în anumite domenii, precum cel hotelier sau al serviciilor de restaurant, iar cuantumul acestuia să fie stabilit prin hotărâre de consiliu local. Totodată, Vlădescu le-a dat asigurări membrilor PDL că impozitul minim va fi eliminat începând cu 1 octombrie, în timp ce cota unică a redevenit subiect tabu în Ministerul de Finanţe. Vlădescu a fost mustrat public de Emil Boc pentru declaraţiile potrivit cărora România ar avea nevoie de impozitare progresivă. „Din punctul de vedere al PDL, vă pot asigura că nu vom renunţa la cota unică. Este o prioritate politică a PDL, a Guvernului, a primului-ministru, chiar dacă la nivelul Ministerului Finanţelor se pot face evaluări de toate facturile. Politic, cota unică rămâne una dintre priorităţi”, a reiterat prim-vicele PDL, ministrul Economiei, Adriean Videanu, într-o emisiune televizată. „Ministerul Finanţelor are obligaţia să facă toate scenariile. Vlădescu nu este angajat politic. El are obligaţia să vină cu diferite scenarii pe care să le prezinte primului-ministru, care ia într-un final decizia”, a arătat Videanu.
Decizia de tăiere a salariilor din sistemul bugetar cu 25% şi cea de tăiere a pensiilor cu 25% au fost luate fără consultarea parlamentarilor PDL. După ce Curtea Constituţională a interzis tăierea pensiilor, reacţia negativă a publicului i-a făcut pe democrat-liberali să prefere majorarea TVA până la 24% unei eventuale impozitări a pensiilor, cum propunea preşedintele Băsescu, susţinut de Ministerul de Finanţe. PDL ar putea organiza o întâlnire între parlamentarii săi şi miniştri la sfârşitul lunii august, după plecarea delegaţiei FMI. Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, soseşte luni la Bucureşti, iar o echipă de experţi va avea discuţii la Ministerul de Finanţe chiar în această săptămână.