3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăSe înmulțesc procesele împotriva băncilor

Se înmulțesc procesele împotriva băncilor

Problema creditelor în franci elvețieni a readus în atenție clauzele abuzive pe care băncile le-au strecurat în contractele de împrumut. Aceste clauze au făcut ca tot mai multe instanțe din țară să decidă înghețarea cursului leu-franc elvețian la nivelul acordării creditului. Iar Protecția Consumatorului a aplicat amenzi și a câștigat primul proces colectiv împotriva unei bănci.

Banca Românească a primit recent o amendă de 40.000 lei de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) pentru încasare nelegală de comisioane. De asemenea, banca a fost obligată să modifice 27.000 de contracte până pe 3 septembrie. Marius Dunca, președintele ANPC a precizat că este vorba despre două tipuri de credite, respectiv unul ipotecar și unul de nevoi personale, pentru care banca a încasat unele comisioane, începând din 2010, modificând contractele originale din 2006. De exemplu, în cazul creditelor ipotecare, în 2006 comisionul de analiză era zero, iar comisionul de admi­nistrare a creditului era de 1%. Din 2010 banca a perceput și un comision de administrare cont curent, deși OUG 50 stipulează că banca poate percepe numai comision de analiză dosar, comi­sion de administrare sau comision de administrare cont curent.

Iar, în cazul creditelor de nevoi personale, ANPC a constatat cum, în timp, comisionul de administrare a creditului, care inițial a fost zero, a ajuns la 0,3%, deși în actul adițional se precizează că este zero. Cei care au astfel de credite trebuie să acționeze banca în judecată pentru recuperarea banilor încasați fără temei legal. În replică, Banca Românească susţine că nu a aplicat comisioa­ne adiționale clienților ale căror contracte au fost modificate în 2010 şi contestă procesele verbale şi ordinele emise de ANPC. De asemenea, ANPC a câș­tigat primul proces colectiv împotriva OTP Bank, instanța sancționând banca pentru introducerea în contractele de credit a unor clauze abuzive.

Decizia nu este definitivă. Judecătorii Tribunalului București au decis să aplice OTP Bank o amendă de 700 de lei, obligând-o totodată să elimine din toate contractele clauzele abuzive. Protecția Consumatorului a constatat că, atât în cazul împrumutului de nevoi personale garantat cu ipotecă, cât și al celui imobiliar, banca putea modifica unilateral dobânda. Avocata Ana Maria Stan, președintele Asociației de Consiliere a Clienților Bancari și Asiguraților din România, parte în proces, ne-a explicat că, la un credit de 500.000 de franci elvețieni prejudiciul clientului a fost de circa 100.000 de franci, prin diferența de dobândă reținută în plus, pe parcursul a 7 ani de la semnarea contractului de credit. Dar suma se mărește considerabil până la închiderea creditului.

Iar avoca­tul Gheorghe Piperea scrie pe Facebook că „Tribunalul București ne spune, într-o decizie cu efecte erga omnes (not. red. – adică se aplică tuturor contractelor de tipul res­pectiv), că cele două clauze (de schimb valutar și de dobândă revizuibilă) nu pot co-exista în contract“. Însă, ca și în cazul anterior, re­cu­perarea banilor se face tot în justiție. Reprezentanții OTP Bank ne-au comunicat că decizia nu este una definitivă și că se vor pronunța după ce hotărârea va fi redactată.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă