» Reprezentantii organizatiilor patronale din industria alimentara au anuntat scumpiri la produse si servicii pana-n toamna.
» ANRE a decis ajustarea preturilor la gaze naturale cu 12,5% si, in medie, cu 5,31% la energie electrica.
Scumpirea gazelor naturale si a curentului electric va antrena, dupa 1 iulie, majorarea preturilor la produse si servicii, varful urmand sa fie atins in toamna. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ieri noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale si a energiei electrice. De la 1 iulie pretul gazelor naturale va creste cu 12,5%, iar tariful la energie electrica se va majora in medie cu 5,3%, majorarea pentru consumatorii casnici fiind de 4,4% fata de pretul curent.
Maximul, in septembrie
Reprezentantii organizatiilor patronale si sindicale din industria alimentara sustin ca majorarile anuntate ieri la energie electrica si gaze vor antrena scumpiri in lant. "Vom asista la scumpiri de servicii si produse, insa nu imediat dupa 1 iulie, ci in trepte, maximul urmand sa fie atins prin septembrie. Pretul gazelor naturale si al energiei electrice reprezinta, in medie, circa 6% din pretul de cost al produselor alimentare. Insa vor exista si alte influente care vor fi adaugate la pretul produsului, costurile de transport, ingrasaminte chimice, combustibili si altele. Foarte probabil, pana in septembrie vor fi scumpiri de 10% la produsele alimentare, dupa care preturile vor stagna o perioada", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.
Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara – Romalimenta, nu are nici un motiv de indoiala ca produsele alimentare se vor scumpi dupa majorarea tarifelor la energie si gaze. "Preturile vor creste si la procesatori, insa presiunea mare va veni dinspre producatori. Cresteri de preturi vor resimti in primul rand producatorii, insa efectul se va intinde pe tot parcursul, pana la retaileri, pentru ca si acestia consuma gaze si electricitate. Ce este clar – cresterile de preturi vor fi insa intr-o oarecare corelatie cu preturile europene. Noi nu avem o piata asa de puternica incat sa impuna preturi", a spus Minea.
Noile preturi
Decizia de ajustare a preturilor a fost luata ca urmare a cresterii costurilor cu achizitia in perioada ianuarie-iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceeasi perioada, se mentioneaza intr-un comunicat al ANRE. Noile preturi catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul E.ON Gaz Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,7 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud Bucuresti (crestere de 12,5%).
Paul Pacuraru, ministrul Muncii, a anuntat ieri ca la urmatoarea sedinta de Guvern va fi promovata o hotarare privind acordarea de ajutoare pentru persoanele devaforizate, pentru a putea acoperi diferenta de pret rezultata din majorarea tarifelor la gaze.