29.8 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSaptamana trecuta Bursa a dezamagit investitorii

Saptamana trecuta Bursa a dezamagit investitorii

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat in intervalul 5-9 februarie cea mai redusa lichiditate de la inceputul anului 2007. In cele cinci sedinte bursiere, valoarea tranzactionata a totalizat 180,5 milioane lei, cu o medie zilnica de 36,1 milioane lei.

Totodata, ponderea transferurilor cu titlurile societatilor de investitii financiare (SIF), in totalul rulajului bursier, a scazut in favoarea bancilor si a Rompetrol Rafinare Constanta (RRC). Toti indicii pietei au inregistrat scaderi minore, cu exceptia lui BET-C, care s-a apreciat foarte usor si a atins, in finalul saptamanii, un nou maxim istoric.

Evolutii neconcludente

“In luna februarie, evolutia pietei bursiere a fost oarecum dezamagitoare pentru investitori, mai ales pe segmentul atat de bine reprezentat pe piata romaneasca, cel al speculatorilor. Cele mai lichide actiuni de la cota Bursei au inregistrat evolutii in general neconcludente, in conditiile unor volume de tranzactionare in scadere semnificativa. A inceput astfel sa se vorbeasca de o «apatie» a pietei bursiere mai mult sau mai putin surprinzatoare. Avand in linii mari acelasi grup de 10-15 emitenti, care se regasesc in proportie de peste 80% in portofoliile investitorilor, piata resimte tot mai acut un sentiment de «oboseala», de «vechi», sentiment care intareste entropia sistemului bursier”, a declarat Alin Brendea, director operatiuni la Prime Transaction.

Castigatori si perdanti

Cresteri semnificative de pret s-au inregistrat, saptamana trecuta, pentru actiunile THR Marea Neagra, care au marcat un plus de 42,22%, pentru Kandia-Excelent Bucuresti, care au urcat cu 25,53%, si pentru Azomures, care a castigat 20,25%.
Cel mai mult au scazut actiunile Amonil Slobozia, care au pierdut 11,16%. Acestea au fost urmate de titlurile Rulmentul Brasov, care au inregistrat o depreciere de 10,43%, si de cele ale Grupului Electrocontact Botosani, cu o scadere de 6,67%.
“Este drept ca lichiditatea redusa, lipsa de interes pentru bursa manifestata de investitori in ultima saptamana nu induc asteptari pozitive. Probabil, piata va fi influentata intr-un sens sau altul de vestile care vor aparea in urmatoarea perioada, fie de natura financiara – aceasta este perioada in care emitentii fac publice rezultatele financiare preliminate -, fie din sfera politica – si acestea din urma ar fi de preferat sa fie pozitive”, se arata intr-o analiza a KTD Invest.

Primele zece societati, ordonate dupa valoarea saptamanala a tranzactiilor, au detinut o pondere de 89% in cadrul rulajului total al Bursei, in crestere cu 3% fata de media saptamanii precedente

Cele mai citite

Consultări privind calendarul alegerilor, la Guvern, astăzi și mâine

Guvernul anunţă consultări, astăzi și mâine, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an."Având în vedere intenţia...

Încep probele scrise din cadrul Bacalaureatului

Probele scrise din prima sesiune (iunie - iulie) a examenului naţional de bacalaureat 2024 se vor desfăşura, în perioada 1 - 5 iulie, conform...

FOTO. Accident cu cinci morți și un rănit, în județul Suceava

Un accident rutier soldat cu cinci morţi şi un rănit s-a produs, în această dimineaţă, pe raza localităţii Cumpărătura din judeţul Suceava, au informat...
Ultima oră
Pe aceeași temă