Infrastructura deficitară, preţul mare al mâncării şi al cazării, lipsa diversităţii mijloacelor de agrement a dus la o scădere dramatică a interesului turiştilor români pentru locurile natale.
Omul de afaceri Tănase Barde are un hotel în staţiunea Venus cu 120 de camere. În acest moment are doar 10 camere ocupate faţă de 40 în perioada similară a anului trecut. “Acelaşi lucru li se întâmplă colegilor mei din jur care nu au mai mult de 2, 3, maxim 5 camere ocupate.” Face o radiografie a turismului de la malul mării din ultimi ani şi spune că “e un dezastru”. “
În 2009, numărul turiştilor a scăzut cu 15% faţă de anul precedent. În vara lui 2010, au venit doar jumătate din câţi au venit în 2009”. Anul acesta? “Probabil că numărul turiştilor va creşte faţă de câţi avem cazaţi în momentul de faţă, dar nu se poate vorbi de un reviriment.” Cât despre cauze, ele sunt clare.
“Vorbim de 20 de ani de delăsare din partea autorităţilor. Singurii care au făcut ceva pe litoral sunt hotelierii. Infrastructura este la pământ. Drumul la mare este infernal, dar acelaşi dezastru îl găsim şi în staţiuni. Trotuarele sunt sparte, în unele zone ţi-e frică să mergi seara din cauza lipsei iluminatului public”, explică hotelierul.
Cu 15% mai puţini turişti
Un alt neajuns este reprezentat de lipsa alternativelor de petrecere a timpului liber în cazul în care zilele sunt ploioase. Dar, poate cel mai important motiv care ţine turiştii departe de litoral sunt preţurile mari. Atât la cazare, dar şi la mâncare. “TVA-ul la alimente este foarte mare, astfel încât în România – comparativ cu alte ţări, să zicem Grecia – mâncarea este foarte scumpă”, susţine Tănase.
Culmea este că afirmaţiile hotelierilor români sunt contrazise de cifrele publicate recent de Institul Naţional de Statistică (INS), organism care susţine că numărul turiştilor din România a crescut în primele cinci luni cu 4,7 %. Aceste date sunt însă infirmate de reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România care spun că INS nu are instrumentele necesare pentru măsurarea gradului de ocupare a unităţilor de cazare din ţară.
Secretarul general al ANAT, Ioana Dobrescu, susţine că faţă de anul 2009 se înregistrează o scădere de 15-20 % a numărului românilor care îşi petrec concediile în staţiuni din ţară. “Dacă pentru promovarea României în străinătate, Ministerul Dezvoltării a făcut lucruri foarte bune, se simte nevoia promovării destinaţiilor autohtone pentru cei de acasă”.
Altfel, criza a influenţat comportamentului turistului care a redus durata sejururilor. Dacă până în urmă cu doi ani românii căutau pachetele de două săptămâni, acum sunt preferate cele de zece zile.
Reducerile aduc mai mulţi turişti
Specialiştii susţin că numărul turiştilor români care îşi vor petrece vacanţele în străinătate va creşte, în această vara, cu 3-4% faţă de anul trecut. Revenimentul a fost influenţat de faptul că mulţi au achiziţionat pachetele turistice din timp, beneficiind astfel de o reducere de 20%.
Pe de altă parte, INS susţine că înnoptările în pensiunile şi hotelurile româneşti a ajuns de la începutul anului la 2,1 milioane. Potrivit INS, cea mai mare parte a turiştilor care şi-au petrecut concediul în ţară sunt români (78%) şi prea puţini străini (22%). Este de aşteptat ca în următoarele trei luni, numărul străinilor care vin în România să crească cu 2-5%