13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomania, putin dependenta de energia importata

Romania, putin dependenta de energia importata

» Romania se numara printre statele Uniunii Europene cel mai putin dependente de importurile de energie pentru consumul intern.
» In primele cinci luni ale anului consumul de energie electrica a crescut cu 5,4%, raportat la aceeasi perioada a anului 2007.
» Consumul de energie electrica in economie are o pondere de 62,8%, in timp ce populatia consuma doar 15,4%.

cu o pondere de 29,1% a resurselor energetice provenite din afara granitelor, Romania se numara printre statele Uniunii Europene cel mai putin dependente de importuri de energie pentru consumul intern, potrivit unui comunicat dat publicitatii ieri de Biroul de Statistica al Comisiei Europene – Eurostat. Consumurile de energie si dependenta energetica sunt calculate de Eurostat la nivelul anului 2006. Analistii economici considera ca potentialul energetic al Romaniei este unul foarte bun, mai ales in ceea ce priveste energia regenerabila, din surse alternative, insa strategiile din domeniu lasa de dorit.

Un singur exportator net de energie
Cu un grad de dependenta mai mic de importuri de energie decat Romania sunt  Polonia (19,9%), Marea Britanie (21,3%) si Cehia (28%).
Cele mai ridicate niveluri de dependenta se regasesc in Cipru (102% – o parte din energie nu a fost folosita in anul in care a fost importata), Malta (100%), Luxemburg (99%), Irlanda (91%), Italia (86,8%) si Portugalia (83,1%).
In UE singurul exportator net de energie este Danemarca, cu o rata de dependenta de 37%.

"Romania isi mentine si in prezent pozitia foarte buna in clasamentul statelor UE privind dependenta de importurile de energie pentru consumul intern. Romania are resurse energetice si un potential insa nu suficient valorificat in domeniul resurselor energetice regenerabile. Din pacate, nu exista o strategie energetica continua care sa aiba ca rezultat valorificarea optima a surselor energetice alternative", a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Producem cat Italia
Raportul Eurostat mentioneaza pentru perioada analizata ca importurile nete de energie in UE au crescut cu 2,4%, la 1,01 milioane tone echivalent petrol (tep), cantitate dominata de petrol si gaze naturale, cu ponderi de 60%, respectiv 26%.
Cei mai importanti exportatori de resurse energetice catre UE in 2006, din afara blocului comunitar, au fost Rusia (33% din cantitatea de petrol, respectiv 40% din necesarul de gaze) si Norvegia (16%, respectiv 23%).

Din punctul de vedere al productiei totale de energie (electrica, termica, combustibili, carburanti) in 2006, Romania ocupa pozitia a zecea in clasamentul celor 27 de state, cu o cantitate de 27,4 milioane tep, in scadere cu 0,1% fata de nivelul din anul precedent. Romania a avut, astfel, o productie similara cu cea a Italiei (27,1 milioane tep, in scadere cu 2,2%).

In primele 5 luni ale anului consumul final de energie electrica in Romania a fost de 22.425 milioane KWh, cu 5,4% mai mare fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, iluminatul public a inregistrat o crestere de 8,3%, iar consumul populatiei a crescut cu 9,7%, potrivit Institutului National de Statistica. In perioada analizata exportul de energie electrica a crescut cu 1003,4 milioane KWh, respectiv 68,3%. Din totalul de energie electrica (import sI productie), consumul populatiei este de 15,4%, iar consumul in economie este de 62,8%.

Cele mai citite

Tranzacție strategică: Compania ungară MVM preia divizia E.ON de gaze și electricitate din România

Tranzacția este condiționată de aprobarea unor instituții ale statului român și este așteptată să fie anunțată oficial, în câteva luni Romgaz și OMV Petrom...

Septembrie, a treia cea mai slabă lună din 2024 pe segmentul de acțiuni, cu tranzacții de 1,2 miliarde lei

Bursa de Valori București a încheiat luna septembrie cu una dintre cele mai slabe performanțe ale anului, tranzacțiile pe segmentul de acțiuni totalizând 1,2...

Mesajul lui Ciolacu pentru seniori, de ziua lor: cadou neimpozitat pentru pensii sub 3000 de lei

Premierul Ciolacu transmite că măsura se aplică tuturor pensiilor din sistemul public, dar și pentru cel de apărare și ordine publică Marcel Ciolacu susține,...
Ultima oră
Pe aceeași temă