14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomania, piata foarte profitabila pentru grupurile bancare

Romania, piata foarte profitabila pentru grupurile bancare

» Piata financiara romaneasca a asigurat in primele sase luni ale acestui an o crestere robusta a profiturilor bancilor comerciale, uneori tripla fata de performanta grupurilor-mama.

Saptamana trecuta, doua grupuri financiare mari, cu operatiuni puternice in Romania, si-au expus rezultatele financiare, care confirma profitabilitatea ridicata a pietei romanesti.
Primul a fost Erste Bank, grup care detine liderul pietei bancare romanesti, Banca Comerciala Romana (BCR). In timp ce profitul la sase luni al Erste a avansat cu 12,5%, rezultatul BCR a fost exploziv, banca afisand o crestere a profitului net de 63,5% in acelasi interval.
Andreas Treichl, seful Erste, atribuie rezultatele bune ale BCR evolutiei pozitive a economiei romanesti, care a crescut consistent, cu peste 8%, in ciuda pesimismului analistilor straini.
A urmat UniCredit, al patrulea grup financiar din Europa, care controleaza UniCredit Tiriac Bank. Profitul grupului bancar italian UniCredit a scazut cu 10% in perioada aprilie-iunie din cauza incetinirii cresterii economice in Europa Occidentala. In schimb, UniCredit Tiriac Bank a raportat un profit net
de 177 milioane lei in prima jumatate a anului, in crestere cu 16,9% fata de perioada similara din 2007, depasind astfel obiectivele financiare ale bancii.

Profitabilitatea insemnata a pietei romanesti a fost revelata si de rezultatele Volksbank Romania. Astfel, dupa primele sase luni din 2008, profitul net al diviziei romanesti a Volksbank a avansat considerabil, cu 64%, pe fondul dublarii portofoliului de credite acordate. Prin comparatie, ritmul de crestere a profitului grupului-mama, Volksbank AG, a fost de 11% in primul trimestru.
Banca Transilvania a fost prima care si-a publicat rezultatele financiare pe primul semestru, confirmand ritmul de crestere sustinuta din ultimii ani. Dupa primele sase luni, profitul BT a urcat cu 40%, pana la un nivel-record de 111,4 milioane lei. Rezultatele BT sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat banca nu beneficiaza de finantare externa importanta, de la o banca-mama, precum majoritatea bancilor din Romania.

Nici Bank Leumi Romania nu s-a lasat mai prejos, obtinand un profit net de 5 milioane lei (1,4 milioane euro) in primul semestru al acestui an, dupa ce afisase pierderi de 1,9 miliarde lei in intervalul similar din 2007.

Bank of Cyprus, care a intrat pe piata romaneasca abia in martie 2007, a reusit sa obtina un profit net 1,3 milioane euro. La nivelul grupului, Bank of Cyprus a raportat un castig net in crestere cu 6%.
La nivel de grup, Bank of Cyprus a afisat pentru primul semestru din 2008 un profit dupa impozitare de 244 milioane euro, in crestere cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul avansului portofoliului de credite cu 28%. Afacerile de pe piata romaneasca ale grupului financiar cipriot Bank of Cyprus au generat, in prima jumatate a acestui an, un profit dupa impozitare de 1,3 milioane euro, identic cu cel din primul trimestru, pe fondul cresterii portofoliului de credite cu 18%, a anuntat joi grupul bancar.
Bancile puternice au afisat cresteri de profit cu peste 60% in primele sase luni fata de acelasi interval din 2007, justificate de expansiunea creditarii si de cresterea dobanzilor. Totusi, bancile au fost banuite ca au mutat o mare parte din presiune pe comisioane, pe care le-au majorat discret. De altfel, autoritatea pentru protectia consumatorului a derulat o investigatie privind comisioanele ascunse practicate de banci.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă