Romania ocupa al doilea loc, dupa Polonia, in preferintele investitorilor straini datorita dimensiunii si perspectivelor de crestere accelerata a economiei.
Pentru ca intentia sa fie fructificata insa, investitorii chestionati de o echipa mixta de analisti coordonata de Mergermarket spun ca guvernele regiunii ar trebui sa acorde facilitati fiscale si sa abandoneze masurile protectioniste. Economiile emergente din Europa vor atrage in acest an mai multe investitii decat Asia, Rusia si America de Sud, potrivit studiului Mergermarket, realizat impreuna cu firma de audit KPMG, banca de investitii UniCredit si casa de avocatura Baker&McKenzie. Mai mult de doua treimi din reprezentantii celor 100 de fonduri de private equity chestionati au ales Europa emergenta ca destinatie a investitiilor lor.
In 2007, Romania a atras investitii de capital privat de 220 milioane euro, de doua ori mai mult decat in anul anterior. In pofida dezvoltarii rapide a pietei de private equity in ultimii ani, valoarea tranzactiilor in Polonia si Romania este in general redusa. De exemplu, cea mai mare investitie privata din Romania a fost de 185 milioane euro.
Pana in prezent, in Romania fondurile de capital privat s-au concentrat asupra serviciilor finaciare, sectorului farmaceutic, retailului, telecomunicatiilor, constructiilor si sectorului imobiliar. Valoarea tranzactiilor imobiliare ar putea ajunge la sase miliarde euro in acest an, dupa ce preturile apartamentelor au urcat cu 50% in 2007, iar terenurile s-au scumpit cu 15-20%.
Costul fortei de munca, considerat scazut pana nu de mult, creste rapid pe fondul reducerii somajului si migrarii fortei de munca catre alte state din UE. De asemenea, avantajul taxei unice de 16%, a doua printre cele mai scazute din UE, este contracarat de existenta altor taxe mari si de un sistem fiscal birocratic, cu schimbari frecvente de legislatie.
O alta problema remarcata de multi investitori este infrastructura slab dezvoltata (doar 300 km de autostrada), dar care, in acelasi timp, poate fi considerata o oportunitate de investitii datorita potentialului de aliniere la standardele europene.
Atractivitatea Poloniei si a Romaniei a fost evidentiata in mai multe studii recente, cum ar fi si cel al Erst&Young, in care Polonia ocupa prima pozitie in randul preferintelor investitorilor din Europa, cu 18%, urmata de Romania, cu 10%. In primele cinci luni din acest an, investitiile straine din Romania au atins un nivel-record de 4,1 miliarde euro, fiind aproape duble fata de aceeasi perioada din 2007. Analistii BCR estimeaza pentru intreg anul investitii straine directe de 7,8 miliarde euro, dar spun ca ar putea imbunatati aceasta prognoza.
"Potentialul de crestere in Romania este extrem de ridicat, in aproape toate domeniile. Valoarea potentiala a clientilor cantareste mult, in perspectiva veniturilor pe care le vor avea, tinand cont ca in prezent un roman castiga cam o zecime din cat castiga in medie un european. Un semnal extrem de pozitiv este faptul ca investitiile straine s-au dublat in primele luni, desi climatul international este negativ", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Voestalpine, disputat de Romania si Polonia
Ambele tari se bat pentru megainvestitia de cinci miliarde euro pe care intentioneaza sa o realizeze colosul siderurgic austriac Voestalpine. Austriecii iau in calcul Romania, Polonia si Ucraina. O alegere a Romaniei, ca destinatie a proiectului Voestalpine, ar putea stabili un record absolut al investitiilor straine in Romania.