2.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomania, libera economic in proportie de 61,3%

Romania, libera economic in proportie de 61,3%

In Europa, Romania ocupa locul 31, intre 41 de tari, iar pe Glob – locul 67 din peste 160 de state, din punctul de vedere al gradului de libertate a economiei. Clasamentul este rodul unui studiu realizat anual de fundatia americana Heritage si de cotidianul Wall Street Journal.
Anul trecut, tara noastra se situa pe locul 92, in lume. Scorul final de anul acesta al Romaniei este de 61,3 la suta, cu 2,3 procente mai bine decat acum un an. Iata cateva dintre concluziile raportului privitoare la Romania: Stam foarte bine la libertatea fiscala, la cea a comertului si la cea financiara. Am facut progrese in reducerea tarifelor, dar barierele netarifare raman semnificative. Sistemul financiar romanesc este conform standardelor internationale si s-a imbunatatit recent datorita reformelor si privatizarii. Numarandu-se printre cele mai sarace tari din Europa, Romania se confrunta cu o serie de dificultati pe plan economic. Sta prost la capitolele libertate monetara, garantarea proprietatii si combaterea coruptiei. Exista coruptie semnificativa in majoritatea ramurilor Administratiei, mai cu seama in Justitie, care impune respectarea contractelor comerciale doar selectiv.
Iata si procentajele defalcate pe categorii ale libertatii economice: Libertatea afacerilor – 70,9%, libertatea comertului – 74 la suta, libertatea fiscala – 91,7%, libertatea fata de guvernamant – 74,9%, libertatea monetara – 69,7%, libertatea investitionala – doar 50 la suta, din cauza problemelor provocate de proasta aplicare a legilor si de imprevizibilitatea reglementarilor. Stam relativ prost si la ceea ce raportul Heritage Foundation-WSJ numeste "libertatea financiara", printre altele deoarece sistemul financiar romanesc este inca in curs de dezvoltare, pietele de capital sunt subdezvoltate in comparatie cu cele ale altor tari, est-europene, iar majoritatea tranzactiilor se fac cu titluri de stat.
Cel mai prost stam insa la respectarea dreptului de proprietate si la coruptie (scor de 30 la suta in ambele cazuri). In sfarsit, Romania obtine un rezultat destul de prost – 61 la suta – la criteriul libertatea de pe piata muncii – o piata care "functioneaza in conditiile unor reglementari inflexibile, si care ar putea fi imbunatatite daca se doreste o crestere accelerata a productivitatii.
Comparativ cu tari europene cu un trecut asemanator, Romania sta mai prost, in acest clasament, decat Cehia (locul 31), Slovacia (40), Ungaria (40), Slovenia (58) si Bulgaria (locul 62) – dar mai bine decat Republica Moldova (81), Polonia (87) si Croatia (109). Un scor mai slab decat tara noastra obtine insa, in mod neasteptat, Grecia, mult mai veche in UE si ferita de ravagiile comunismului. Elenii se plaseaza de-abia pe locul 94. Rusia si Ucraina se afla de-abia pe locurile 120 si 125. Ultimele trei clasate sunt Libia, Cuba si Coreea de Nord, iar primele 4 – Hong Kong, Singapore, Australia si Statele Unite. Pe primele doua locuri printre tarile europene s-au plasat Marea Britanie si Republica Irlanda.

Cele mai citite

Mesaj important pentru românii care se îndreaptă către Portugalia în perioada 24 decembrie – 1 ianuarie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atenționează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Portugalia despre disfuncționalitățile logistice în gestionarea bagajelor pe...

15 persoane evacuate în județul Dâmbovița după ciocnirea a două autocisterne pe DN72

Cincisprezece persoane au fost evacuate preventiv, luni, în judeţul Dâmboviţa, în zona accidentului în care au fost implicate două cisterne şi o maşină, transmite...

iOS 19. Ce trebuie să știi despre noul sistem de operare pentru iPhone

iOS 19, următorul sistem de operare dezvoltat de Apple pentru iPhone, urmează să fie anunțat în cadrul conferinței WWDC 2025, care va avea loc,...
Ultima oră
Pe aceeași temă