23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRiscurile valutare ameninta bancile romanesti

Riscurile valutare ameninta bancile romanesti

Bancile romanesti sunt cele mai expuse in zona Europei de Est, alaturi de cele din Ungaria, la riscurile valutare aferente imprumuturilor acordate in monede straine, potrivit unui raport al agentiei de evaluare financiara Standard&Poor's.
In cazul Romaniei, ponderea imprumuturilor in valuta a scazut cu 8 puncte procentuale, la 56% din total, la sfarsitul anului 2005, in urma reglementarilor adoptate de banca centrala. Cu toate acestea, nivelul ridicat al imprumuturilor face ca sectorul bancar romanesc sa fie vulnerabil, arata S&P.
„Romanii se imprumuta agresiv in valuta. In acelasi timp, moneda nationala a Romaniei este una dintre cele mai vulnerabile la riscuri, in pofida faptului ca banca centrala controleaza cursul”, se spune in raport.
Specialistii S&P estimeaza ca masurile administrative ale BNR vor fi pastrate pentru urmatoarea perioada, pentru a reduce creditele in valuta. Unul dintre efecte va fi penalizarea indirecta a bancilor, ca urmare a cresterii costurilor acestora. Analistii S&P arata ca, desi nivelul actual al ratei de schimb nu reprezinta o amenintare la adresa ratingului de tara, ar putea diminua, pe termen mediu si lung, tendintele economice pozitive.

Creditele in devize, preferate

Nivelul ridicat al inflatiei a determinat reducerea activelor financiare ale populatiei, iar schemele piramidale de jocuri si problemele aparute in urma cu cativa ani in sectorul bancar au dus la erodarea increderii in moneda nationala, se arata in raportul S&P.
Situatia mentionata s-a reflectat in orientarea populatiei catre imprumuturile si depozitele in valuta, acest lucru expunand bancile unor riscuri valutare suplimentare.
La fel ca in statele vecine, companiile contracteaza cel mai mare volum de credite in valuta, avand o pondere de 70% in totalul imprumuturilor in moneda straina.
S&P atrage atentia asupra ritmului accelerat in care au crescut creditele in valuta contractate de persoanele fizice, avand in vedere ponderea redusa a salariilor in valuta in totalul remuneratiilor si gradul relativ scazut al averii populatiei. La finele anului trecut, 30% din totalul imprumuturile in valuta apartineau persoanelor fizice, fata de 2% in anul 2000.
Analistii subliniaza ca in ultimii ani leul a fost cea mai volatila moneda din Europa Centrala si de Est, in raport cu euro si dolarul. In ultima perioada insa, investitorii au o mai mare incredere in leu, avand in vedere iminenta aderarii Romaniei la UE si reformele care au fost intreprinse. Intrarile masive de capital au determinat, in luna mai, o volatilitate crescuta a leului, urmata, in luna iunie, de o depreciere accentuata, care a subliniat inca o data riscurile pe care si le asuma cei care se imprumuta in valuta, se mai arata in raportul S&P.

Nici vecinii nu se simt prea bine

In ceea ce priveste statele vecine, agentia de rating afirma ca, in cazul Croatiei si Poloniei, riscurile sunt medii, iar Slovacia, Bulgaria, Cehia si Slovenia au o expunere redusa la riscuri valutare aferente creditelor luate de clienti. „In prezent, amploarea acestor riscuri nu este suficienta pentru a determina modificarea ratingurilor acordate bancilor din tarile mentionate. Totusi, aceste riscuri ar putea influenta in sens negativ operatiunile viitoare de imbunatatire a ratingurilor”, se mai spune in raport. Ponderea creditelor in valuta din Ungaria a crescut anul trecut de la 43 la 50%. In Croatia, desi doar 13% din credite au fost acordate in valuta pana la finele anului 2005, o parte semnificativa a imprumuturilor denominate in kuna este consolidata in valuta. Sistemul bancar din Republica Ceha este cel mai putin vulnerabil, intrucat creditele in valuta reprezentau doar 10% din total la finele anului trecut, iar cea mai mare parte a acestora fusese contractata de companii.

Cele mai citite

Atacurile masive israeliene zguduie Beirutul: 11 lovituri consecutive au vizat Hezbollah

Noaptea trecută, capitala Libanului a fost scena unor atacuri aeriene intense, Israelul lansând cel puțin 11 lovituri consecutive, una dintre ele având ca țintă...

Probleme uriașe pentru Garth Brooks, cântăreţul country

Cântărețul country Garth Brooks, considerat o legendă în muzica country americană, se confruntă cu acuzații grave de viol! Garth Brooks este acuzat de viol Artistul este...

Prețurile apartamentelor au crescut cu 15% în septembrie. Orașul cu cele mai mari scumpiri

Prețurile apartamentelor, atât noi cât și vechi, au crescut cu 15% în septembrie 2024, comparativ cu aceeași lună din anul precedent, potrivit datelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă