În vremuri dificile pentru domeniul imobiliar, Ploieştiul marchează un record: cel mai mare parc industrial din Europa de Est. O investiţie totală de 1,3 miliarde de euro într-un proiect care ar trebui să deservească investitori din întreaga regiune, nu numai din ţară.
Proiectul, numit Ploieşti West Park, este conceput ca un business park. Este situat la 10 km de Ploieşti, se întinde pe o suprafaţă de 220 ha şi cuprinde clădiri de birouri, de cercetare şi retail. Într-o a doua fază, vor fi construite hoteluri şi restaurante. Structurat pe cinci faze, proiectul se va întinde pe şapte ani şi va duce la apariţia a 20.000 locuri de muncă. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este la sfârşitul anului.
„Sesizăm o cerere în continuă creştere pentru depozite şi spaţii de activitate mai mari sau mai mici într-un business park sigur, curat şi modern. Prin urmare, vom accelera executarea planului nostru de business. Suntem flexibili şi dorim să ne adresăm atât întreprinderilor multinaţionale, cât şi companiilor mai mici.”, declară Ivan Lokere, CEO ALINSO GROUP, dezvoltatorul proiectului. Suma iniţială investită în proiect este de 180 milioane de euro. Aceasta va asigura dezvoltarea a 45 ha din proiect. Toate fazele de construcţie ar trebui să coste în jur de 800 milioane de euro, dar dezvoltatorii mai iau în calcul încă 500 milioane de euro, bani necesari pentru instalaţii, utilaje şi alte dotări.
Zona Ploieştiului, un magnet pentru investitori
„Zona a fost aleasă datorită poziţiei strategice pe care o ocupă. Amplasamentul nostru este foarte bun, având ieşiri la drumuri naţionale şi la calea ferată. Stăm foarte bine şi la capitolul utilităţi. Pentru noi, investiţia este foarte importantă, datorită faptului că va atrage forţă de muncă. În plus, vom avea contribuţii mai mari la buget, iar acest lucru ne va ajuta să dezvoltăm comuna”, a explicat primarul localităţii în care se construieşte acest business park, Alexandru Cristea.
Judeţul Prahova este una dintre zonele foarte căutate de investitori. În acest moment, funcţionează deja alte trei parcuri industriale – la Ploieşti, Plopeni şi Brazi. Acestea au fost construite cu fonduri alocate de la bugetul administraţiei judeţene şi sunt ocupate în totalitate de mari companii care au ales să-şi dezvolte activitatea în zonă. Consiliul Judeţean a decis să ridice alte cinci locaţii de acest gen la Mizil, Ciorani, Olari, Lipăneşti şi Măgurele.
„Şi ARIS (n.r. Agenţia Română pentru Investiţii Străine) a participat cu 3 milioane de euro la dezvoltarea Parcului Industrial Ploieşti, iar în acest moment ne aflăm în fază avansată de discuţii pentru proiecte de investiţii de circa 550 milioane de euro. La ARIS, judeţul Prahova este urmărit cu atenţie, deoarece mulţi investitori străini au găsit aici un mediu propice pentru investiţii”, a declarat Darius Meşca, preşedintele Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS).