7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRecoltele-record ar putea ieftini mancarea

Recoltele-record ar putea ieftini mancarea

Se anunta o vara fertila pentru agricultura romaneasca, datorita unor recolte-record la cereale, ceea ce ar putea duce la stagnarea sau chiar reducerea preturilor alimentelor. Vestile bune vin de la Ministerul Agriculturii, care estimeaza o productie de 9,8 milioane tone de porumb. Recolta ar fi de 2,6 ori mai mare fata de anul trecut si ne-ar plasa pe locul trei in Europa, dupa Franta si Italia. Scaderea preturilor s-ar putea face simtita la toamna. Pana atunci insa, s-ar parea ca vom traversa o perioada de scumpiri.

Organizatiile patronale din agricultura anunta cresteri medii de 10% ale preturilor la unele produse de baza pentru urmatoarele luni. Carnea de porc si de pui, precum si mezelurile se vor scumpi in trepte, cu 15%, pana in iulie, producatorii justificand majorarile prin costurile foarte mari cu materia prima si utilitatile (in special gaze naturale si electricitate). Producatorii de ulei spun ca vor tine preturile in frau, in asteptarea recoltelor mari la floarea-soarelui si la rapita. Pretul graului a scazut deja cu 0,07 lei pe kilogram, spun morarii, din acelasi motiv: productie generoasa. In toamna graul ar putea fi cu 25% mai ieftin. Un an agricol bun poate tempera inflatia cu cel putin 1%, spune economistul-sef al bancii centrale, Valentin Lazea, deoarece mai mult de o treime (37,5%) din cosul de consum este alocata cheltuielii pentru alimente. Impreuna cu energia, alimentele acopera mai mult de jumatate (55,57%) din cheltuiala totala a romanului, al carui salariu mediu este de 1.192 lei (320 euro) pe luna.

 

Pretul alimentelor de baza va continua sa creasca in urma-toarele luni intr-un ritm mai lent decat pana in prezent. Este insa foarte posibil ca din toamna, dupa recolta de cereale, preturile sa stagneze si chiar sa scada putin. Liderii organizatiile patronale si sindicale ale agricultorilor, fermierilor si producatorilor de alimente estimeaza ca posibilele cresteri de preturi din aceasta vara se vor face in trepte si nu vor depasi pe ansamblu 10%. Cresteri sigure de preturi, deja anuntate pentru luna iulie, vor fi la carne si produse din carne, in timp ce producatorii de panificatie si uleiuri sustin ca vor incerca sa mentina preturile la nivelul actual daca tendinta pe plan mondial va fi aceeasi.

Romania, in top la porumb
La nivelul Uniunii Europene, specialistii estimeaza pentru 2008 o productie de 57,6 milioane de tone de porumb, cu aproape 10 milioane de tone peste productia din 2007, crestere datorata extinderii suprafetei cultivate si randamentelor superioare. Romania ar putea deveni al treilea mare producator de porumb din UE in acest an, printr-o crestere a productiei cu 4,1 milioane de tone, la aproape 8 milioane de tone, dupa seceta severa care a afectat productia agricola anul trecut, potrivit Reuters. Ministerul Agriculturii a prezentat o prognoza de 9,8 milioane de tone pentru productia de porumb in 2008, fata de numai 3,7 milioane anul trecut. Potrivit unui studiu al Organizatiei pentru Agricultura si Alimente a Natiunilor Unite, productia mondiala de grau va creste in acest an cu 8,7%, la nivelul-record de 658 de milioane de tone.
Productia totala de cereale se va majora, in anul agricol 2008-2009, cu 3,8%, la 2,2 miliarde de tone, ceea ce va determina reducerea costurilor la unele alimente, dar este putin probabil ca pretul alimentelor sa revina la valoarea scazuta de anul trecut, potrivit FAO.

Carnea, mai scumpa
Producatorii au anuntat o majorare de preturi la carnea de porc cu 15%. "Preturile la carne nu cresc artificial. Pretul furajelor s-a dublat, utilitatile s-au scumpit, iar preturile au fost tinute pe loc de mai multa vreme pentru ca oamenii sa nu-si inchida afacerile. Scumpirea carnii cu 15% se va face treptat si se va simti din luna iulie. Nu putem inca discuta de preturile din toamna pana nu vom avea certitudinea unor recolte bogate si a stagnarii preturilor la nivel mondial", a precizat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc.
Producatorii din industria de panificatie considera ca nu vor mai fi scumpiri la paine in perioada urmatoare. "Exista stocuri suficiente de faina si cereale. Painea s-a scumpit din vara anului trecut in medie cu 28%, ultima scumpire avand loc in aprilie. Deocamdata nu exista motive de scumpire a produselor de panificatie, iar din toamna, daca vom avea o productie de cereale bogata, e posibil sa mai si scada preturile", a declarat Aurel Popescu, presedintele ROMPAN.

Cele mai citite

Drăgușin, vizat în tactica lui Liverpool! Planul lui Arne Slot pentru victoria categorică împotriva lui Spurs

Liverpool a învins Tottenham cu un categoric 6-3 în etapa a 17-a din Premier League, grație unei tactici meticulos pregătite de antrenorul Arne Slot,...

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...

Promisiuni pentru antreprenori, în programul de guvernare al noului Guvern Ciolacu

Programul Start-Up Nation continuă, dar accentul se mută pe o strategie mai amplă Noul program de guvernare al Cabinetului Ciolacu promite stimularea antreprenoriatului. Luni, ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă