17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăReacţii: România se vinde pe Facebook

Reacţii: România se vinde pe Facebook

Elena Udrea vrea să promoveze turismul românesc pe Facebook. Romania liberă a întrebat câţiva experţi din online-ul românesc ce cred despre această nouă iniţiativă.

Sorin Tudor, specialist în comunicare online, este de părere că o concretizare a colaborării Ministerului Turismului cu Facebook, ar aduce avantaje ambelor părţi.

„Facebook este „pe val” în ceea ce priveşte atenţia pe care mass-media tradiţionale şi comunitatea Web 2.0 o acordă subiectului, prin urmare, chiar şi anunţul public al acestei intenţii este un câştig în termeni de imagine.” spune Tudor. „La fel, în cazul în care evetualul contract va fi încheiat, România va beneficia, probabil, de acoperire mediatică doar prin intermediul acestui anunţ” adaugă specialistul.

Ideea este împărtăşită şi de Cristian Manafu, consultant la o companie de PR. Totuşi, el subliniază că o strategie de promovare pe Facebook este insuficientă pentru popularizarea turismului.

„Ideea promovării României, în general, este una bună, iar folosirea canalelor noi de comunicare ar trebui să ne bucure. Mai mult însă ne-ar bucura o strategie completă pentru susţinerea turismului românesc, care nu începe niciodată cu procesul de comunicare. Dar nu putem ignora ideile bune, Facebook este cea mai mare platformă online de promovare şi alegerea făcută de minister este una inspirată. Văd însă o mare provocare. Cine va implementa această strategie şi va intreţine prezenţa României şi cu ce costuri?”, afirmă pentru RL Online, consultantul Cristian Manafu.

Succesul nu poate fi total

Cum era de asteptat însă, succesul turismului românesc nu este garantat de prezenţa pe Facebook.

„Dacă aceasta iniţiativă va fi un succes? Este greu de spus fără a defini în prealabil dacă prin succes înţelegem câştigul în termeni de imagine sau creşterea numărului de turişti. Dacă luam în calcul cea de a doua variantă trebuie să avem în vedere faptul că o campanie de comunicare este doar o componenţă a unei strategii şi că numărul turiştilor depinde de o mulţime de alţi factori (condiţii, preţuri etc). […] Facebook-ul, oricât ar fi de spectaculoasă dezvoltarea sa, este doar o componentă a online-ului. Dacă Facebook ar ajuta MDRT să ajungă la o audienţă globală (şi, probabil, eficient din punct de vedere al costurilor), acest contract va însemna pentru Facebook câştiguri importante în afara contractului”, crede Sorin Tudor.

Un success al colaborării MDRT cu Facebook ar mări şansele reţelei de socializare de a deveni principalul beneficiar al eforturilor de comunicare online ale investitorilor privati, afirmă Tudor.

Bobby Voicu, unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri din România nu crede că Facebook este cea mai potrivită platformă de Internet pe care Ministerul Turismului ar trebui să o folosească. „Oriunde se poate promova România, e foarte bine. Nu înţeleg de ce în mod specific Facebook (da, ştiu audienţa, dar oricum trebuie să ai grijă să alegi cu mare atenţie audienţa). Eu, sincer să fiu, aş alege mai degrabă site-urile de destinaţii turistice, pentru că ştim că acolo sunt oameni care vor să călătorească.” afirmă bloggerul pentru România liberă Online.

Facebook, la prima colaborare cu un minister

Elena Udrea speră să atragă astfel mai mulţi turisti in ţara noastră, iar ulterior să contorizeze numărul turistilor atrasi prin intermediul platformei de socializare online.

„Am decis să folosim Facebook pentru promovarea imaginii României şi pentru creşterea numărului de turişti. Am convenit cu vicepreşedintele Facebook, Blake Chandlee, să elaborăm o strategie de comunicare a iniţiativelor Ministerului Turismului, să dezvoltăm programe pentru turismul din România, să organizam mai multe sesiuni de training pentru angajaţii din Minister”, a declarat marţi Elena Udrea, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi vicepreşedintele Facebook, Blake Chandlee.

Colaborarea este o premieră si pentru Facebook, care nu a mai lucrat, la nivel internaţional, cu un minister.

Ministrul Turismului nu a menţionat, deocamdată, costurile pe care le implică această colaborare.

 

Cele mai citite

Plouă într-o maternitate nouă care a fost inaugurată recent. Investiția s-a ridicat la 20 milioane de euro

La doar o lună după inaugurarea Maternității Bega din Timișoara, unitatea, în care s-au investit 20 de milioane de euro, se confruntă cu infiltrări...

Străbunicii criminali ai Europei

Uitata doamnă Merkel vrea să rămână în neuitare și își publică memoriile intitulate grandios,”Libertatea”. Titlul e de o maximă ipocrizie, libertatea individuală fiind cel...

Debut pentru Horațiu Moldovan la Sassuolo! Cum s-a descurcat portarul român la primul meci în Serie B

Horațiu Moldovan a avut un debut promițător pentru Sassuolo în Serie B, demonstrând că decizia sa de a refuza convocarea la echipa națională pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă