» Investitia proprietarului
in reabilitarea termica a unui apartament standard de bloc
se poate recupera in 5-7 ani.
» Auditul energetic si proiectul de executie sunt gratuite pentru proprietari, fiind suportate de la bugetul de stat.
» Prin reducerea consumurilor energetice, cheltuielile de intretinere ale unui imobil reabilitat se reduc cu 40-60%.
Costurile de reabilitare termica difera mult de la un apartament la altul, in functie de anul constructiei, de modul in care a fost exploatat, de materialele utilizate, de structura, uzura instalatiilor etc. Pentru un apartament standard de doua camere, dintr-o cladire multietajata, costurile se situeaza in jurul cifrei de 4000 euro. Daca imobilul respectiv a fost cuprins in programul national de reabilitare termica a cladirilor de locuit, suma se imparte la trei, proprietarul platind doar circa 1300 euro, adica 33%, restul cheltuielilor fiind suportate, in mod egal, de consiliul local si bugetul de stat. Conform estimarilor specialistilor, proprietarii isi pot recupera investitia intr-un interval mediu de 5-7 ani.
Proiectul e gratis
Prin Ordonanta de Urgenta nr. 187/2005, aprobata prin Legea nr. 260/2006, Guvernul disponibilizeaza, prin Programul anual de reabilitare termica a cladirilor, resurse financiare pentru investitii. "Auditul energetic si proiectarea lucrarilor de reabilitare sunt gratuite pentru proprietari, insa ele costa si sunt finantate din alocatii de la bugetul de stat", a precizat Horia Irimia, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.
In cazul unui bloc de locuinte din Ploiesti, una din putinele cladiri multietajate reabilitate termic pana in prezent, costurile cu auditul si proiectarea au fost de 8.840 euro, iar executia a costat 68.130 euro. Cu gratuitatile oferite prin lege si impartirea cheltuielilor de executie propriu-zise, asociatiei de proprietari i-a revenit de plata doar suma de 22.483 euro, deci aproape 1.125 euro pentru un apartament. De mentionat ca in blocul reabilitat sunt 20 de apartamente cu 2 si 3 camere. Interventiile de reabilitare s-au limitat la refacerea anvelopei termice, prin placari exterioare cu polistiren la peretii exteriori si plafoane. Autoritatile locale si asociatia de proprietari au convenit la schimbarea tamplariei performante termoizolante doar pe casa scarilor. Nu s-au efectuat reparatii la instalatii.
Costurile, diferite la fiecare imobil
Reabilitarea termica impune interventii la anvelopa termica a imobilului, izolatii interioare si exterioare, repartitoare de costuri, contorizare, centrala termica de bloc (nu de apartament), vopsele speciale de fatada, tamplarie noua performanta (din PVC sau lemn stratificat) cu geam termoizolant si multe altele. "Costurile de reabilitare termica difera de la un imobil la altul, in functie de proiectul de executie. Costurile depind de lucrarile care se fac, daca se placheaza doar peretele cel mai expus, din nord sau tot imobilul, daca se repara si instalatiile, daca se fac izolari suplimentare etc.", a mentionat Gina Petrescu, coordonator programe de reabilitare termica pentru cladiri de locuit din cadrul MDLPL.
avantaje
» Recuperarea investitiei
Pe termen mediu si lung, principalul avantaj al reabilitarii termice este reducerea considerabila a facturii la intretinere cu un procent estimat de 40-60%. Perioada de recuperare a investitiei este in general de 5-7 ani, existand insa si cazuri extreme de acoperire a investitiei in 1,5 ani sau 12 ani, in functie de mai multi factori, precum amploarea lucrarilor de reabilitare termica, numarul de apartamente din imobil etc. Modernizarea termica a cladirilor are scopul de a imbunatati conditiile de igiena si confortul termic interior, dar si de a reduce pierderile de caldura, consumurile energetice si de combustibil, costurile de intretinere pentru incalzire si alimentare cu apa calda.