0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024

"Nu mai dam spaga!”

Gata cu mita si coruptia! Recunoscand ca mediul de afaceri este parte in procesul de coruptie, un numar de peste o suta de companii, intre care si 19 romanesti, au anuntat ca si-au schimbat politica de afaceri si ca declara toleranta zero fata de mita.

Prin aceasta schimbare de atitudine anuntata, companiile semnatare si-au facut mea culpa in numele mediului de afaceri si au recunoscut implicit existenta unor oameni de afaceri care practica darea de mita pentru promovarea afacerilor si patrunderea pe pietele unde au interes. Schimbarea de atitudine a acestor companii a intervenit in 2004 din cauza ca, tragand linie si facandu-si socotelile, au ajuns la concluzia ca o asemenea practica este deosebit de costisitoare si au luat initiativa de a renunta la ea. Cum? Semnand o initiativa a Forumului economic mondial de lupta impotriva coruptiei (PACI). De asemenea, printr-un comportament ca la carte, prin elaborarea si respectarea cu strictete a unui ghid de conduita si a unor coduri de integritate – cu grile deosebit de severe -, prin instruirea personalului in acest sens, prin definirea mitei, a conditiilor in care se pot face sponsorizari pentru partidele politice, prin reconsiderarea cadourilor, atentiilor, excursiilor si sejururilor ca vacanta, oferite ca recompensa din partea companiilor, deoarece pot fi interpretate drept mita sau pot sa cada in categoria de coruptie.
Comunitatea de afaceri din Romania spune si ea un "NU” hotarat coruptiei, 19 companii romanesti alaturandu-se initiativei Forumului economic mondial in lupta impotriva coruptiei (PACI). Este cel mai mare grup national de companii semnatare ale acestei initiative care se obliga la o politica de "toleranta zero” fata de mita. Reprezentantii initiativei si ai Camerei Americane de Comert in Romania s-au intalnit deja cu reprezentanti ai Guvernului roman si ai asociatiilor de afaceri, initiativa beneficiind de sprijinul tuturor. Ieri a avut loc prima reuniune a grupului de companii romanesti semnatare ale PACI la Bucuresti. PACI a fost infiintata in 2004, lista companiilor semnatare fiind facuta publica. Aruncand o privire pe lista, intr-adevar, companiile romanesti sunt numeroase in acest grup si par a fi cele mai entuziasmate de program, de vreme ce, de exemplu, din Marea Britanie sunt doar patru companii, din Elvetia – sapte, din SUA – zece. In nici un caz nu figureaza companii care s-au compromis in programul "Petrol contra hrana”, de exemplu, un comportament regretat de reprezentantii americani care au luat parte la conferinta de presa de ieri, de promovare a gestului companiilor romanesti.

Adeziuni la lupta anticoruptie

Anca Harasim, de la Camera Americana de Comert in Romania (AmCham): "Romania a decis sa se alature luptei globale anticoruptie si a strans cel mai mare numar de adeziuni. "Nu da spaga din partea sectorului de afaceri" reflecta modul de operare al companiilor care s-au unit sub umbrela AmCham. Cand presedintele unei companii isi pune semnatura de adeziune pe o astfel de initiativa inseamna o rafinare a unor proceduri de monitorizare a unor fapte ce reprezinta practici condamnabile. Companiile multinationale se plang mai putin de probleme legate de mita, deoarece au acces mai direct la autoritatile romane, in schimb cele mai mici care fac parte din AmCham spun ca sunt hartuite de autoritatile locale, de mica coruptie, de "ungerea" birocratiei. Speram ca numarul companiilor membre ale initiativei "Nu da spaga" sa fie si mai larg”.
Jermyn Brooks, de la Transparency International, membru in Consiliul PACI: "Indicele de coruptie din Romania era in urma cu cinci ani 2,8, iar acum a ajuns la 3, pe o scara de la 1 la 10. Este o imbunatatire, chiar daca nu va dati seama de asta, dar mediul de afaceri romanesc a avut parte de o imbunatatire a ratingului. E un semnal care ajuta si la aderarea la Comunitatea Europeana. Faptul ca vor mai fi patroni care vor aparea in fata justitiei e un semnal ca faptele de coruptie ies mai usor la suprafata. Afilierea la initiativa de lupta impotriva mitei reprezinta un prim pas. Semnand, companiile se angajeaza sa faca pasi concreti pentru a implementa aceasta politica in organizatiile lor, asigurandu-se ca angajatii sunt constienti de importanta acesteia si intelegand ceea ce se asteapta de la ei”.
Mark Taplin, adjunctul ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti: "Initiativa e un concept foarte bun, un mod de a elibera lumea de coruptie si de a o face mai prospera. Lupta impotriva coruptiei e mai mult decat celule in puscarie si catuse la maini, e un proces care implica intreaga societate. Companiile semnatare si-au exprimat intentia de a efectua o munca preventiva in lupta cu coruptia. Romanii sunt la fel ca americanii. Vor sa munceasca fara sa dea mita, copiii lor vor sa creasca intr-o societate in care parintii lor nu dau mita si in care mita este un fapt rar, nu unul constant”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă