BNR a eliberat bancilor un miliard de euro prin reducerea la zero a rezervelor minime la pasivele in valuta de peste doi ani.
Volumul transferurilor (intrari si iesiri) pe rezervele valutare a depasit 10 miliarde euro in mai.
Dupa sase luni consecutive de scadere, rezervele valutare aflate in administrarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au crescut in mai cu 7,9% (circa doua miliarde euro), pana la 26,85 miliarde euro, in conditiile intrarii primei transe, de cinci miliarde euro, din imprumutul de la FMI. Avansul cu aproape doua miliarde de euro a fost rezultatul unor intrari de 6,288 miliarde euro si al unor iesiri de 4,322 miliarde euro. La intrari, cel mai important volum a fost generat de prima transa de la FMI (4,37 miliarde DST, echivalentul a 5 miliarde euro).
Pe partea de iesiri, un miliard de euro a reprezentat suma eliberata din reducerea la zero a rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele in valuta cu scadenta de peste doi ani, peste un miliard de euro au reprezentat operatiunile de tip swap valutar (prin care bancile comerciale au imprumutat lei de la BNR, dand la schimb valuta) ajunse la scadenta in mai, 500 milioane euro au reprezentat impactul deprecierii dolarului in raport cu euro, iar restul a provenit din platile in contul Comisiei Europene si dobanzi aferente datoriei publice externe, a declarat ieri, la The Money Channel, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
"Miliardul de euro din reducerea RMO, probabil, se va duce in creditare, dar nu stiu cat de repede. In lunile urmatoare, Ministerul de Finante va emite obligatiuni in euro, iar o parte din acesti bani ar putea avea ca destinatie finantarea acestor emisiuni", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania. Rezervele de aur s-au mentinut la 103,7 tone, iar valoarea acestora a ajuns la 2,31 miliarde euro. Prin urmare, rezervele internationale (valute si aur) au avansat la 29,16 miliarde euro.