22.1 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024

“Prima Casa”, 75.000

Varianta noua a programului ar trebui aprobata in sedinta de Guvern din aceasta saptamana.

Dupa mai multe discutii cu bancherii si constructorii, statul a decis sa majoreze la 75.000 euro garantia acordata bancii pentru un credit imobiliar in Programul "Prima Casa". In forma care va intra in vigoare dupa adoptare, Programul "Prima Casa" vizeaza trei directii, menite sa stimuleze constructiile noi de case.

"Varianta finala a Programului prezinta garantii pentru credite de pana la 75.000 euro pentru constructiile in asociere, de 70.000 euro pentru locuintele noi achizitionate individual si de 60.000 euro pentru cele vechi", a declarat Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice. Practic, garantia cea mai mare, respectiv de 75.000 euro, pentru credite imobiliare, va fi data de stat doar in cazul in care se asociaza mai multe persoane pentru a construi un bloc sau un cartier de case. Ministrul Finantelor crede ca, in cazul asocierii a 10 sau 25 de indivizi care vor sa isi construiasca locuinte, sistemul bancar ar putea reactiona pozitiv prin sprijinirea lor.

Plafon dublu pentru constructii noi
Totodata, autoritatile intentioneaza sa aloce o suma mai mica de bani pentru cumpararea de locuinte vechi, iar plafonul urmeaza sa fie dublat in cazul constructiilor noi. Plafonul total de garantii pe care il ia in considerare Ministerul de Finante pentru "Prima Casa" se ridica la 700 milioane euro in 2010.

Peste 14.000 de solicitari
Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a inregistrat aproape 14.200 de solicitari de garantare, pana la mijlocul lunii februarie, in cadrul Programului. Prima etapa a consumat circa 592 milioane euro, din plafonul total de 1 miliard pus la dispozitie de Guvern in 2009.
15 februarie a fost ultima zi in care cei care doreau sa aplice la "Prima Casa" in varianta veche mai puteau depune solicitarile.

Cele mai citite

VIDEO. Ciolacu anunță o analizare a modificărilor pentru e-Factura,e-Transport și e-TVA

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că, în şedinţa de Guvern de astăzi, vor fi analizate modificările legislative în privinţa e-Factura, e-Transport şi e-TVA, subliniind...

AUR, despre donarea sistemului Patriot Ucrainei: “Un adevărat act de trădare!”

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat trimiterea unui sistem Patriot către Ucraina, iar reacțiile au curs lanț de atunci. Lilian Scripnic, deputat...

Warren Buffett donează un număr record din acțiunile Berkshire

Warren Buffett donează încă 5,3 miliarde de dolari din acțiunile Berkshire Hathaway Fundației Bill & Melinda Gates și patru organizații caritabile de familie, cea...
Ultima oră
Pe aceeași temă