Previziuni. Consultantii imobiliari cred ca, in 2010, preturile locuintelor vor continua sa scada si nu vor fi demarate proiecte noi.
Desi preturile locuintelor au scazut semnificativ fata de perioada similara a anului precent, totusi cumparatorii romani nu considera ca acestea sunt pe masura asteptarilor proprii. Potrivit unui studiu realizat recent de compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL), in colaborare cu REAS, dezechilibrul dintre cerere si oferta va avea ca efect scaderea preturilor si in viitor.
Florin Dragomirescu, manager al companiei Luxury Imob. Invest, comentand rezultatele analizei, spune ca o continuare a trendului descendent al preturilor ar putea influenta activitatea de tranzactionare, insa aceasta, fiind strans legata de situatia de pe piata creditelor, nu va cunoaste o crestere semnificativa a cererii.
Multe case, putini cumparatori
In primul semestru din 2009, numarul locuintelor finalizate a fost cu 25% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca rezultat al intensei activitati de constructie din perioada 2006-2007. "Totusi, este clar ca pe piata s-a resimtit o scadere a ofertei de unitati locative, cu toate ca numarul celor complet finalizate a crescut", precizeaza Florin Panaitescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea. Consultantul adauga ca este dificil de prevazut cat vor continua preturile sa scada sau ritmul in care aceasta scadere va fi resimtita, dar adauga ca, dupa parerea sa, situatia actuala se va prelungi cel putin si pe tot parcursul anului viitor.
"Chiar si acele persoane care au acces la finantare dovedesc prudenta si reticenta in ceea ce priveste luarea unei decizii clare de a cumpara si asta deoarece, chiar si in conditiile scaderii preturilor, se prefera varianta asteptarii unor reduceri si mai accentuate", crede Florin Dragomirescu. El mai spune ca preturile actuale, desi sunt mai mici fata de 2008, sunt totusi inca mari fata de valoarea reala la care ar trebui tranzactionate apartamentele si apreciaza ca o diminuare a valorii acestora cu inca 15-20% le va apropia de valoarea corecta. "Sunt sigur ca o astfel de reducere va contribui la o crestere a cererii si la o relansare, fie ea timida, a tranzactiilor pe zona de rezidential", concluzioneaza specialistul.
Zona comerciala
Pe piata centrelor comerciale, in primele trei trimestre au fost finalizate noua proiecte (doua extinderi si sapte inaugurari de centre comerciale), care totalizeaza o suprafata de 260.000 mp, 60% din aceasta fiind in Bucuresti. La inceputul anului, erau anuntati spre finalizare, in 2009, circa 600.000 mp, ceea ce inseamna ca, apropiindu-ne de sfarsitul anului, va fi livrat un stoc semnificativ mai mic din totalul proiectelor anuntate.
Sursa: Jones Lang LaSalle