Conform unei analize imobilare efectuate pe zona Obor-Lizeanu reiese faptul că recesiunea economică a afectat tranzacţiile cu locuinţe din aceast areal, lucru care s-a resfrânt în mod direct asupra preţului, care a scăzut de la începutul anului trecut cu aproximativ 25%.
Principalele ancore pentru dezvoltarea acestei zone sunt reprezentate de localizarea în imediata apropiere a centrului Capitalei, legătura cu o magistrală a metroului şi lucrările la infrastructura Pasajului Obor şi a principalelor artere rutiere care deservesc această zonă (Şos. Colentina şi Bd.-ul Mihai Bravu). Cu Piaţa Obor şi fosta zonă Predoleanu (deosebit de importantă în special pentru instalaţii şi materiale de construcţii), cartierul îşi menţine statutul de cel mai mare comercial din centrul Bucureştiului.
„Preţurile au tendinţa de uşoară scădere, mai ales în ceea ce priveşte imobilele foarte vechi, construite până în 1977. Dezvoltarea pieţei imobiliare din acest cartier este determinată de finalizarea unor complexe rezidenţiale noi (Obor Towers şi Rose Garden), reabilitarea termică a blocurilor stradale şi proximitatea mijloacelor de transport în comun, în special metrou.”, declară Cătălin Merlău, Research Analyst Neocasa. Printre proiectele naţionale care vor influenţa piaţa din zonă se numără viitoarea autostradă către vestul ţării, continuarea reabilitării termice a imobilelor şi construirea noului centru comercial pe locul fostei Pieţe Obor. „Un potenţial de dezvoltare în zonă îl reprezintă enclavele de imobile care sunt locuite ilegal şi care sunt insalubre în acest moment. Aceste locaţii pot fi situri pentru viitoarele dezvoltări de apartamente noi.”, spune Sorin Ioan Roşu, Director General Apulum 94.
95% din stocul de locuinţe din catier are peste 30 de ani
Cartierul Obor este caracterizat de vechimea mare a imobilelor edificate. Conform unor date centralizate de agenţiile imobiliare, majoritatea blocurilor din această zonă au fost construite în urma cu 30 – 60 de ani. „Preţurile au înregistrat o scădere cu aproximativ 30% în ultima perioada pe fondul creşterii ofertei, scăderii puterii de cumpărare şi recesiunii economice. Chiar dacă în următorul interval de timp este posibil să asistăm la o scădere de 10-15% a preţurilor, totuşi lipsa construcţiilor noi, odată cu aşteptata ieşire din actuala recesiune, va genera creşterea cererilor de apartamente în această zonă centrală.”, afirmă Ion Cătuţoiu, Managing Partner Real Time.
În prezent, preţul apartamentelor vechi din cartier variază între 9001.200 euro/mp + TVA. Printre cele mai căutate sunt apartamentele de 2 şi 3 camere cu suprafeţe între 50 – 80 mp, decomandate, aflate în blocuri construite după 1980. Specialiştii spun că teama de cutremur, vârsta imobilelor, preţul total mai mic şi costurile reduse ale întreţinerii duc la aceste criterii de selecţie.
Apartamentele noi din zonă se vând cu 1.100-1.400 euro/mp
În cartier, preţurile au scăzut cu aproximativ 25% la locuinţele noi faţă de începutul anului trecut. Astfel, de la 1.500 euro/mp + TVA, la cât se situau la începutul lui 2009, au ajuns în prezent la 1.100 euro/mp + TVA. Cererea pentru astfel de locuinţe se pare că a rămas constantă în acest interval. Oferta apartamentelor noi în zonă este reprezentată de prezenţa a două complexuri rezidenţiale noi: Rose Garden (990 apartamente cu 1, 2 şi 3 camere) şi Obor Towers (125 apartamente cu 1, 2, 3 şi 4 camere). „Preţurile de promovare a apartamentelor în imobil nou în zonă variază între 1.100 şi 1.400 euro/mp + TVA. Este posibil ca în următorul interval de timp preţurile să continuie un uşor tred descendent.”, spune Ion Cătuţoiu, Real Time.
Apartamentele căutate au suprafeţe comparabile cu cele din blocurile vechi, cel mai bine vândute fiind 2 şi 3 camere cu suprafeţe cuprinse între 50-90 mp. „Cei care cumpără sunt persoane tinere, cu vârsta între 20 şi 40 de ani, care lucrează în companii consolidate, cu venituri ridicate, care fie dispun de banii necesari pentru a cumpăra un apartament, fie pot accesa un credit ipotecar sau Prima Casă şi care îşi permit să acopere un preţ mai mare pentru achiziţia unei locuinţe noi în detrimentul uneia vechi.”, ne spune Sorin Ioan Roşu, Apulum 94. Din studiile specialiştilor reiese că peste 50% din cumpărătorii de apartamente noi din această zonă plătesc cash.