5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPoliţa ARCIP e instrumentul prin care business-ul poate fi optimizat

Poliţa ARCIP e instrumentul prin care business-ul poate fi optimizat

Claudiu Barbu, director general Reinvent Consulting, a acordat un interviu în care a oferit mai multe detalii despre ARCIP, adică Asigurarea de Răspundere Comercială pentru Incapacitate de Plată.

Ce este ARCIP?

C.B: ARCIP sau Asigurarea de Răspundere Comercială pentru Incapacitate de Plată se doreşte să fie o asigurare obligatorie pentru toţi agenţii economici a căror activitate este reglementată prin Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, în scopul acoperirii riscului acestora de a intra în incapacitate de plată ca urmare a unui blocaj financiar.
Totuşi, fac excepţie de la această obligaţie societăţile comerciale, care prin raportare la anumite situaţii speciale în care se află -acestea şi/sau asociaţii/acţionarii şi/sau administratorii societăţii- îndeplinesc anumite condiţii care le determină un risc crescut de a intra în incapacitate de plată, dar care pot beneficia de o asigurare facultativă. 
Echipa Reinvent vede Poliţa ARCIP ca fiind instrumentul prin care business-ul poate fi optimizat, iar rezultatele şi fluxurile financiare îmbunătăţite şi minuţios controlate, astfel încât planurile şi strategiile întreprinzătorilor să poată servi drept ghid viabil în dezvoltarea afacerilor.
 
Ce consideraţi că aduce nou produsul de asigurare pe care îl propuneţi
?
 
C.B: Elementul principal care diferenţiază Poliţa ARCIP de alte produse de asigurare care există şi sunt reglementate în principal prin dispoziţiile Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurarile în România, este persoana care se asigură. Prin Poliţa ARCIP titularul poliţei de asigurare este viitorul debitor al unei relaţii contractuale. Astfel, urmare a unei analize fundamentate pe activitatea curentă a mai multor societăţi de asigurare, am constatat că singurul produs oferit, în mod facultativ, este asigurarea activităţii comerciale a creditorului ce se angrenează în relaţiile comerciale.
 De asemenea Poliţa ARCIP urmăreşte să funcţioneze asemeni unei creditări în condiţiile în care ulterior intervenirii evenimentului asigurat, asiguratorul plăteşte creditorului prejudiciul suferit de acesta iar apoi se poate întoarce împotriva debitorului, pentru recuperarea acestui prejudiciu. Recuperarea ulterioară nu se rezumă la patrimoniul debitorului putând ajunge a fi urmărite pentru recuperarea sumelor plătite şi alte persoane în culpă pentru starea de incapacitate de plată. Astfel, în mod indirect, Poliţa ARCIP poate oferi finanţarea propriilor fluxuri comerciale la cel mai scăzut cost de pe piaţă.
 
De ce credeţi că mediul de afaceri va dori să va susţină în dezvoltarea acestui proiect?
 
C.B: Poliţa ARCIP oferă încredere comercianţilor în dezvoltarea propriei afaceri, încurajând ideea de constanţă în parteneriatul comercial în scop investiţional. Termenele rapide de plată aferente despăgubirilor, duc la înlăturarea blocajelor comerciale datorate lipsei de lichidităţi.  Toate acestea duc la un mediu de afaceri funcţional.
 Am menţionat mai sus caracterul obligatoriu ce se doreşte a fi impus Poliţei ARCIP. Această obligativitate o vedem analizată în principal sub aspectul sancţiunii pe care ţi-o aplică însuşi mediul de afaceri, partenerii comerciali, care atunci când vor avea de ales între mai multe firme cu care să contracteze, vor acorda prioritate celor care pot prezenţa o poliţă valabilă de asigurare de răspundere comercială pentru incapacitate de plată.
 
Pentru investitorii străini consideraţi că va fi un avantaj să dezvolte afaceri în România?

C.B :Cu siguranţă că atunci când vor realiza că nu mai există riscul ca partenerii lor de afaceri din România să nu reuşească să ducă la îndeplinire obligaţiile contractuale (pentru că şi debitorii acestora sunt asiguraţi), iar dacă totuşi s-ar întâmpla ca asemenea parteneri să între în incapacitate de plată, riscul contractului comercial ar fi asigurat de Poliţa ARCIP, investitorii străini vor aprecia acest avantaj pe care îl aduce dezvoltarea unei afaceri în România. Astfel, în termene rezonabile, investitorii străini – la fel ca oricare alţi creditori contractuali care dezvoltă afaceri în România -ar putea să recupereze sumele la care s-au obligat prin contract debitorii acestora. Poliţa ARCIP este un instrument prin care investitorii străini pot fi încurajaţi să investească şi să-şi menţină investiţiile în România.
 
 Cum a ajuns Reinvent Consulting să propună un asemenea Proiect
?
 
C.B:Experienţa personală a asociaţilor precum şi cea a clienţilor Reinvent Consulting ne-a determinat să înţelegem că pentru ieşirea din criză, România are nevoie de încredere. Cum putem transforma România într-o ţară a încrederii?
 În urmă cu 6 ani conduceam o afacere de mărime medie. Acum 4 ani am fost nevoit să-i pun lacăt. De fapt, mi s-a pus lacăt afacerii. Mi s-a confirmat atunci că în afaceri fluxurile financiare se aseamănă cu o reţea deasă la care participă toţi agenţii economici. Este suficient ca unul semnificativ dintre aceştia sau chiar câţiva mai puţin importanţi să între în blocaj financiar, pentru că în efect domino o serie de comercianţi care desfăşoară relaţii comerciale cu aceştia să între automat în incapacitate de plată. Am considerat că sistemul trebuie analizat de la zero şi împreună cu echipa mea am dezvoltat viziunea unei schimbări esenţiale în întregul mediu de afaceri. Aşa s-a născut Proiectul ARCIP, un Proiect bazat pe ideea de asigurare a încrederii comerciale.

 Care sunt avantajele şi impactul pe care consideraţi că le aduce Poliţă ARCIP asupra economiei naţionale? Le-aţi discutat cu partenerii Reinvent?
 
C.B: Aşa cum am menţionat anterior, soluţiei ARCIP i-am dat un sens funcţional după ce am avut o serie de discuţii cu partenerii noştri de afaceri căutând împreună un răspuns optimist la întrebarea „Care sunt metodele prin care va depăşi România actuală criză economică?” Considerăm că aplicarea proiectului ARCIP la nivelul întregii economii va avea deosebite consecinţe benefice, astfel:
 va limita blocarea fluxurilor comerciale generate de lipsă de lichidităţi. În prezent, recuperarea unei sume de la un debitor durează cel puţin 6 luni, putând ajunge până la câţiva ani, şi este caracterizată de o mare incertitudine. În condiţiile în care proiectul ARCIP ar fi aplicat, după 90 de zile de la data scadentă a unei obligaţii neonorate, asigurarea îşi va face efectul şi creditorul îşi va primi suma; va genera şi va menţine o anumită constanţa în parteneriatul comercial; va creşte rata de ocupare a forţei de muncă prin dezvoltarea companiilor din toate ramurile economiei; reducerea evaziunii fiscale, că urmare a interesului comerciantului de a lucra cu o cifră de afaceri reală;  încurajarea investiţiilor, atât venite din interiorul ţării, cât şi de la investitorii străini.
  

Cele mai citite

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...

Alegerile din România și provocările economice iminente, analizate de Bloomberg

Analiza Bloomberg despre alegerile din România subliniază că, după o perioadă de creștere economică, țara se află acum într-o situație dificilă din punct de...

Harghita: Peste patru mii de locuitori nu au curent electric din cauza căderilor de ninsoare și a vântului puternic

Aproape patru mii de locuitori, din 11 localităţi, nu au în continuare curent electric, după ce căderile de ninsoare şi vântul puternic au produs...
Ultima oră
Pe aceeași temă