Piaţa de asigurări a revenit pe un trend ascendent, marcând o creştere de puţin peste două puncte procentuale (raportat la T1 2011) după trei ani de zile, în T1 2009 consemnându-se prima scădere a industriei de profil.
La evoluţia ascendentă a pieţei de profil, contribuţia semnificativă a aparţinut segmentului de asigurări generale, acest sector de piaţă consemnând o majorare de 2,6%, până la 405 milioane euro. Totodată, asigurările generale au generat 80,3% din totalul pieţei de asigurări. De partea cealaltă, rezultatele indică, pentru segmentul de asigurări de viaţă, un volum total al subscrierilor de 99,3 milioane euro, cu 0,5% mai mult decât în T1 2011.
ASTRA rămâne în fruntea pieţei
ASTRA Asigurări rămâne liderul pieţei şi în anul 2012, în pofida unei scăderi a volumului de afaceri de circa 10 milioane euro în valoare absolută. Cota de piaţă a companiei s-a diminuat de la 16% până la 13,5%. Demnă de evidenţiat însă este structura portofoliului companiei, în 2012 activitatea liderului ASTRA diversificându-se şi pe alte clase de asigurare: garanţii (peste 7% din portofoliu, clasă de asigurări unde compania e lider, depăşind EximAsig România sau PLATINUM Asigurări, companii ale căror afaceri depind în proporţii covârşitoare de asigurările de garanţii) sau sănătate (cca. 3,5% din afaceri, ASTRA fiind, de asemenea, lider, depăşind tradiţionalul EUREKO).
De asemenea, liderul pieţei nu se modifică nici în cazul în care cumulăm afacerile celor două companii membre ale VIG, BCR Asigurări şi OMNIASIG, acestea realizând în T1 2012, însumat, un volum de subscrieri de 64,8 milioane euro, cu circa 4 milioane euro mai puţin decât afacerile ASTRA.
CITY Insurance intră în Top 10 direct pe locul 6
Poate cea mai mare surpriză a primului trimestru o constituie intrarea CITY Insurance în Top 10 al pieţei de asigurări pe a şasea poziţie.
Compania a realizat în perioada analizată un volum de subscrieri de 32 milioane euro, de trei ori mai mult decât în T1 2011, depăşind companii precum GENERALI România, ING Asigurări de Viaţă. Potrivit datelor furnizate de companie, ascensiunea CITY se datorează clasei XIII/asigurări generale, care ocupă 86% din totalul portofoliului companiei (cotă de piaţă de 55% pe acest segment de piaţă).
În top 10, şapte companii au consemnat scăderi ale volumului de afaceri, cu excepţia CITY Insurance, GENERALI România şi EUROINS (locurile 6, 7 şi 9).
Demn de evidenţiat este însă faptul că afacerile cumulate ale primelor 10 companii au scăzut, ceea ce înseamnă că creşterea pieţei se datorează restului companiilor, Top 10 generând 76% din totalul subscrierilor pieţei, faţă de circa 81% (în T1 2011).
Structura pieţei, modificată: asigurările de răspundere – 10% din piaţă
Piaţa a consemnat creşteri importante pe clase „de nişă”, precum credite (+2,2%), garanţii (+67%), accidente şi boală (+42%), sănătate (126%), răspundere civilă generală (+240%), ultimele dintre acestea ajungând să reprezinte 9,8% din piaţă (faţă de 3,4% la finalul anului trecut), pe fondul rezultatelor spectaculoase ale CITY Insurance.Pe clasele de asigurări „cu greutate”, piaţa a consemnat scăderi: CASCO (-9%), RCA (-10%) şi property (-11%).
Cum se va încheia 2012?
Întotdeauna, debutul fiecărui an a fost unul atipic pentru piaţa asigurărilor. Nici acest prim trimestru nu face excepţie. Ierarhii surprinzătoare şi evoluţii punctuale spectaculoase. Piaţa a crescut… sau s-a oprit din scădere… căci, cam aşa poate fi descrisă o creştere de doar 2 procente. A ieşit piaţa din „recesiune”… răspunsul la această întrebare îl vom afla după primele 9 luni ale acestui an, când vom putea constata dacă definiţia „trei perioade consecutive de creştere” se va putea aplica sau nu.
Altfel, strict matematic, debutul de an ne arată că, în absenţa altor variabile, piaţa asigurărilor din România ar putea trage linie cu subscrieri care ar depăşi cu puţin 1,9 miliarde euro.