Rescrierea Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală vor fi însoţite de modificări aduse actualei legislaţii de profil.
În domeniul beneficiilor suplimentare pentru contribuţii de pensie facultativă sau de sănătate, în limita sumei totale de 650 de euro anual va fi eliminată dubla impozitare, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.
Una dintre modificările aduse presupune reintroducerea unui sistem ce a fost în vigoare până în 2007, anume taxarea inversă în cazul livrării de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel.
În cazul în care au avut recolta substanţial afectată de fenomene meteorologice, producătorii agricoli vor beneficia de amnistie fiscală. Mai precis norma de venit se va reduce proporţional în cazul în care a fost afectată o suprafaţă de peste 30% din total. Proiectul include o propunere privind extinderea la 7 ani fiscali a perioadei în care oamenii de afaceri din domeniul agricol şi piscicol pot să reporteze şi să compenseze pierderile fiscale.
Un alt element de noutate introdus în proiectul noului Cod Fiscal este definirea instrumentelor derivative financiare, precum şi reglementarea modului în care acestea se impozitează. Noul proiect va conţine prevederi referitoare la comunicarea electronică între contribuabil şi administraţiile fiscale. Proiectul noului Cod de Procedură Fiscală va conţine un titlu distinct dedicat controlului fiscal. Va fi prevăzut dreptul contribuabilului supus inspecţiei fiscale de a fi informat ori de câte ori se decide o delegare a competenţei de efectuare a inspecţiei fiscale.
În ceea ce priveşte comunicarea avizului de inspecţie fiscală, s-a prevăzut ca aceasta să se efectueze în toate cazurile, chiar dacă acesta se comunică la începerea inspecţiei. Noul proiect al Codului de Procedură Fiscală va reglementa explicit emiterea acordului de preţ în avans pentru tranzacţii efectuate cu persoane afiliate străine.