Sedinta bursiera de luni a adus pierderi considerabile aproape tuturor investitorilor. Dintre cele 60 de companii tranzactionate, nu a fost nici macar una care sa fi consemnat cresteri in cursul zilei bursiere de ieri, iar 55 au inregistrat scaderi si cinci au stagnat. Toti cei patru indici importanti ai pietei au scazut mult, chiar peste media scaderilor avute in aceeasi zi de catre bursele emergente din zona. Astfel, BET-FI a coborat cu 6,78%, BET a pierdut 5,19%, iar BET-C 5,05%. Pe bursele din Asia sau Statele Unite scaderile au unele implicatii si la nivel macroeconomic, insa din acest punct de vedere legatura pietei noastre cu aceste state este destul de slaba. La Bucuresti, corelatia cu bursele internationale este mai degraba la nivelul fluxurilor de capital, iar in acest moment fenomenul de panica din randul investitorilor ia proportii la nivel global.
Lichiditatea a fost una impresionanta, cea mai buna de anul acesta. Pe piata s-au realizat tranzactii de peste 30,3 milioane de euro, in conditiile in care s-au transferat mai bine de 87 milioane de actiuni pe parcursul a circa 10.200 de tranzactii.
Sectorul bancar a resimtit din plin agitatia vanzatorilor si a urmat o panta descendenta foarte abrupta. Cel mai afectat dintre cei trei emitenti a fost Banca Transilvania, care a pierdut 5,56% pana la un nivel de 1,02 lei, dupa ce, la un moment dat, coborase pana la 1,00 lei. Practic, ieri cotatia TLV a testat suportul, insa nu a coborat sub acesta, astfel ca sedinta de marti capata o importanta aparte.
Si BRD – Groupe Société Générale a suferit o corectie dura, de peste cinci procente. BRD a scazut de la deschiderea realizata la 21,00 lei pana la un minim de 19,8, pentru ca ultima tranzactie sa se realizeze la 20,00 lei. Aceasta noua depreciere ampla (venita pe fondul unei lichiditati triple fata de vineri) face ca, in numai doua sedinte, BRD sa piarda 10,3%. In acest moment, noul nivel la care ne raportam este de 19,5 si este posibil ca acesta sa fie testat astazi.
Evolutia relativ stabila de pana acum a actiunilor Transelectrica a fost perturbata de o scadere puternica in sedinta de ieri. Cotatia a pierdut 6,54% pana la un nivel de 42,9 lei, dupa o fluctuatie intraday intre 42,6 si 45,2 lei. Cum insa rezultatele financiare ale companiei sunt favorabile, este clar ca in cazul TEL este vorba doar de o aliniere la tendinta pietei si ca, daca tabloul de ansamblu al bursei va oferi in viitor o imagine favorabila, atunci si titlurile TEL au sanse reale sa recupereze terenul pierdut.
In asteptarea rezultatelor financiare programate pentru astazi, Petrom a suferit o corectie severa de peste 6 procente.