8.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiața muncii: Românii dau Spania și Italia pe Germania și Norvegia

Piața muncii: Românii dau Spania și Italia pe Germania și Norvegia

O hartă a circulației banilor din străinătate spre România, întocmită de cei de la MoneyGram, arată că tot mai mulți conaționali care muncesc peste hotare se orientează către nordul continentului. Cu toate acestea, anul trecut, în țară, cea mai mare sumă de bani a venit din Italia.

Germania, Marea Britanie, Suedia și Norvegia sunt țările către care se îndreaptă cei ce își caută un loc de muncă în străinătate. Aceștia lasă în urmă Spania, Italia și Grecia unde până acum se orientau cei mai mulți români. "Vedem un trend al românilor care lucrează în Spania, Italia, Grecia şi ţările din sud se duc către nordul continentului, Germania, UK, Suedia, Norvegia. Unde sunt banii acolo se duc şi românii", susține Radu Pojoga, directorul regional MoneyGram pentru Europa de Sud-Est.

Roxana Prodan, expert din partea patronatelor în cadrul Comisiei de politici sociale în Comitetul Consultativ pentru Migrație ne-a spus că, în prezent, Spania atrage doar persoanele fără pregătire profesională și pe cele cu o calificare slabă. “De regulă, în Peninsula Iberică familiile se aduc unele pe altele. Cine are studii merge către nord, deși până acum clima era un impediment. Pentru cei ce se hotărăsc să facă acest pas contează și salariul, dar și calitatea vieții și condițiile de muncă. Românii, ca și alte naționalități, urmează drumul banilor”, arată Prodan. Acesta spune că, în nordul continentului se caută ingineri, doctori, asistenți medicali etc. Salariile sunt de cel puțin patru ori mai mari decât în țară. De exemplu, un inginer poate câștiga între 4.000 și 6.000 de euro/lună în Germania sau Norvegia. În plus beneficiază de tot felul de facilități la venire, iar familiile cu copii primesc ajutoare. Iar asistenții medicali încasează între 2.500 și 3.500 de euro/lună în Italia și Germania. “Însă cadrele medicale sunt cele mai bine plătite în Marea Britanie. De exemplu, un manager de spital are venituri anuale de 130.000 de lire sterline”, afirmă Roxana Prodan.

Ce sume au intrat în țară

Conform datelor Băncii Mondiale, cei mai mulţi bani au fost transferaţi anul trecut către România din Italia – 1 miliard dolari, Spania – 792 milioane dolari, Germania – 451 milioane dolari, urmate de Ungaria – 220 milioane dolari, Statele Unite ale Americii – 199 milioane dolari, Israel şi UK – 104 milioane dolari fiecare, Canada – 98 milioane dolari, Austria – 76 milioane dolari şi Franţa – 58 milioane dolari. Principalele țări care primesc bani din România sunt Spania (127 milioane dolari), Moldova (109 milioane dolari) și Italia (71 milioane dolari).

Valoarea medie a unei tranzacţii realizate prin serviciul de transfer de bani MoneyGram este de 300 de euro, similară celei de anul trecut. Cele mai multe transferuri se fac în perioada sărbătorilor de Paşte şi Crăciun, dar şi vara, când românii se duc în Spania sau Italia pentru muncă sezonieră.

Cele mai citite

Mircea Lucescu: Am comis prea multe greșeli tehnice

Antrenorul Mircea Lucescu s-a declarat nemulțumit de prestația jucătorilor, după meciul cu Kosovo Mircea Lucescu a criticat evoluția echipei sale după meciul disputat împotriva selecționatei...

Mircea Lucescu: Am comis prea multe greșeli tehnice

Antrenorul Mircea Lucescu s-a declarat nemulțumit de prestația jucătorilor, după meciul cu Kosovo Mircea Lucescu a criticat evoluția echipei sale după meciul disputat împotriva selecționatei...

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă