9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiata masinilor second-hand s-a dublat

Piata masinilor second-hand s-a dublat

»  Una din trei masini cumparate in primele patru luni  este la mana a doua.
 
» Dealerii se asteapta la eliminarea taxei de prima inmatriculare inca din aceasta toamna.

In timp ce vanzarile de automobile noi inregistreaza  scaderi semnificative, piata autovehiculelor la mana a doua creste, datorita schimbarii formulei de calcul a taxei de prima inmatriculare. Potrivit datelor furnizate de Serviciul de Inmatriculari al Politiei Romane, citate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor Auto din Romania (APIA), in primele patru luni ale anului 2008 inmatricularile de autoturisme rulate aproape ca s-au dublat, pana la 58.103 unitati, fata de 20.409 unitati in perioada similara a anului 2007. Specialistii din  piata considera ca piata auto second-hand se va echilibra, dupa reculul de anul trecut datorat introducerii taxei de prima inmatriculare. "Trendul general al pietei auto  second-hand este de relativa crestere fata de 2007, s-a trecut de socul taxei de prima inmatriculare care a impins consumatorii spre autoturismele noi si a redus vanzarile de vehicule rulate", a declarat Liviu Dobrin,  directorul parcului de autovehicule rulate Autovit.
In opinia acestuia,  in acest an piata  auto second-hand se va reechilibra, pe fondul  eliminarii primei formule a taxei de prima inmatriculare, iar discrepanta  dintre vanzarile de autoturisme noi si cele  rulate se va reduce. "Exista o discrepanta intre vanzarile de automobile noi si  cele rulate, anul trecut au fost vandute de trei ori mai multe masini noi", spune Dobrin, precizand ca si  actuala formula a taxei de prima inmatriculare ar putea fi eliminata pana in toamna acestui an, ceea ce ar spori avansul pietei auto second-hand.

Daca anul trecut raportul dintre automobilele noi  si cele second-hand vandute era de 3 la 1, pentru sfarsitul acestui an Liviu  Dobrin anticipeaza  reducerea raportului la 1 la 1, scenariu plauzibil, de altfel, in conditiile in care la finele primelor patru luni ale anului 2008 raportul era undeva la 1 la 2, adica 110.839 masini noi vandute, fata de 58.103 second-hand. "Raportul dintre automobilele noi si cele rulate vandute anul trecut a fost unul nenatural, in conditiile in care vanzarile auto noi alimenteaza piata auto second-hand. O piata cu putere de cumparare scazuta, cum este piata romaneasca, este interesata de recuperarea banilor dati pe masinile noi, or, aceasta situatie nu se regaseste inca la noi", a explicat  directorul Autovit.
Totodata, Dobrin a apreciat ca programul guvernamental "Rabla" de innoire a parcului auto are o influenta negativa asupra pietei auto second-hand, fiind un "program discriminatoriu care imbraca forma unui ajutor de stat", intrucat nu lasa posibilitatea inlocuirii unui autoturism foarte vechi cu unul relativ nou.

» Vanzarile de masini noi, in scadere
In primele cinci luni ale anului vanzarile de autoturisme noi au scazut cu 1,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 114.058 unitati, potrivit datelor APIA. In intervalul ianuarie-mai pe piata romaneasca au fost vandute 140.009 autovehicule, in crestere cu 3,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care livrarile auto totalizau dupa primele cinci luni 135.000 de unitati, in urcare cu 23,7% fata de perioada similara din 2006. Din totalul autovehiculelor vandute, 114.058 au fost automobile. Scaderea pietei a fost pusa de reprezentantii APIA pe seama modificarii valorii taxei de prima inmatriculare, in sensul majorarii sale pentru autovehiculele noi si diminuarii valorii pentru cele rulate, precum si incetarea productiei de autoturisme Daewoo. Un al treilea motiv ar putea fi scaderea disponibilitatii de creditare, potrivit APIA.

Cele mai citite

Patronatele din România avertizează: deficitul bugetar în creștere afectează economia reală

Cea mai mare asociație patronală din România atrage atenția asupra impactului negativ al deficitului bugetar în creștere, subliniind că acesta scoate bani din economia...

Bugetele locale administrează o treime din finanțele publice. Reorganizarea ar putea reduce cheltuielile administrației

Deși atenția publicului se îndreaptă adesea spre bugetul de stat și bugetele de asigurări, bugetele locale gestionează anual aproape o treime din veniturile bugetului...

Cum să prevenim un alt AVC: sfaturi și strategii

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgență medicală care se produce atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt...
Ultima oră
Pe aceeași temă