Sunt aşteptate majorări pe acest segment şi, aşa cum arată şi rezultatele, ponderea acestora în totalul despăgubirilor pe clasele auto creşte în mod constant. Aşadar, întrebarea, în acest moment, este: cum poate fi reglementat domeniul?
Primele subscrise pentru asigurări auto (CASCO şi RCA) au totalizat, în primul trimestru al anului în curs, 1,03 miliarde lei, reprezentând 59,43% din totalul asigurărilor generale. Faţă de intervalul ianuarie – martie 2011, s-a înregistrat o scădere cu 6% a subscrierilor şi o diminuare a ponderii deţinute în totalul segmentului non-life, când reprezentau aproape 64%, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
În ceea ce priveşte asigurările CASCO, s-a înregistrat o scădere de 6,64% faţă de T1/2011, subscrierile ridicându-se la 454,7 milioane lei, reprezentând 44% din totalul asigurărilor auto. Cei 12 asigurători autorizaţi să activeze pe piaţa RCA au realizat afaceri totale pe această clasă de 576,6 milioane lei, adică 56% din piaţa asigurărilor auto, cu 6% mai puţin comparativ cu primele trei luni ale anului anterior. Numărul contractelor de asigurare RCA încheiate a fost de 1.855.731, menţinându-se la aceeaşi cotă ca anul trecut. La nivelul întregii pieţe RCA, prima de asigurare medie anualizată înregistrată în primele trei luni a fost de 421 lei, în scădere cu 6% faţă de nivelul aferent T1/2011, de 448 lei.
„Ancorându-mă în realitatea lui 2011, comparativ cu ceea ce se întâmplă în acest an, eu constat că asigurările RCA au reprezentat un motor de creştere a pieţei. Aşadar, cererea şi oferta se întâlnesc în această piaţă pentru că legiuitorul a stabilit obligativitatea, însă problema este că mai sunt extrem de multe de făcut în ceea ce priveşte promovarea acestui produs şi administrarea acestui business într-un mod profesionist”, a declarat Cornel Coca-Constantinescu, vicepreşedinte, CSA.
„Se observă o scădere mai mică a primei medii anualizate la RCA în 2012, faţă de 2011, decât cea înregistrată în 2011, faţă de 2010″, a precizat Mona Cucu, director general, Direcţia Reglementare şi Autorizare Asigurări Obligatorii, CSA.
Scad despăgubirile pe CASCO, dar cresc pe RCA
Valoarea despăgubirilor plătite pentru asigurări auto în primul trimestru al anului 2012 a fost de 938,1 milioane lei, reprezentând 86% din totalul asigurărilor generale. Daunele plătite pe CASCO au scăzut cu 9,8%, la 481,8 milioane lei, în timp ce despăgubirile aferente clasei RCA, în valoare de 456,3 milioane lei, au crescut cu 15%.
Per total piaţă RCA, numărul dosarelor de daună avizate este de 78.434, în scădere cu 11% faţă de T1/2011, ca urmare a introducerii sistemului bonus-malus şi a efectelor acestuia asupra conduitei în trafic.
Numărul dosarelor de daună plătite a crescut cu 8%, de la 85.625 dosare în primele trei luni ale anului trecut, la 92.511 dosare, dauna medie plătită fiind în primul trimestru
de 4.932 lei, în creştere cu 7% faţă de perioada similară a lui 2011.
La nivelul întregii pieţe auto, rata daunei aferentă primului trimestru al anului în curs a fost de 115%, cheltuielile cu asigurarea RCA la nivelul pieţei fiind, în medie, de 32%, iar rata combinată, de 147%.
Toate aceste date indică un nivel mare al cheltuielilor pentru o asigurare cu caracter obligatoriu.
„Nu trebuie să ajungem la extrem şi să uităm că pe cei pe care i-am asigurat trebuie să îi respectăm până la capăt. Aşadar, este nevoie de creşterea concentrării pe calitatea produselor, fără a apela la practici de concurenţă neloială, şi de acordarea respectului cuvenit asiguraţilor!”, a atras atenţia Cornel Coca-Constantinescu.
Acesta a adăugat că actorii din piaţă conştientizează problemele, dar nu se face nimic concret: „Ceea ce se întâmplă se repercutează asupra volumului de reclamaţii înregistrat, iar acestea sunt justificate într-o măsură şi vin ca feedback la ceea ce se întâmplă pe piaţa asigurărilor RCA. Oamenii se plâng de reacţia asigurătorilor atunci când evenimentul asigurat s-a întâmplat”.
Disciplină, recăpătarea încrederii şi protecţia asiguratului
Piaţa asigurărilor auto are de tranzitat o perioadă de recesiune şi de îndeplinit trei deziderate principale, potrivit lui Ionel Dima, vicepreşedinte, AVUS Group, şi moderatorul Zilei Asigurărilor Auto din cadrul FIAR 2012. „În primul rând, tranzităm o perioadă marcată de pierderea încrederii clienţilor în piaţa de asigurări. O să fie foarte greu şi o să dureze destul de mult ca industria asigurărilor auto să recupereze procentajul pierdut în ultima perioadă şi de aici vine necesitatea reclădirii încrederii”, a declarat Ionel Dima.
Necesitatea numărul doi este protecţia consumatorului. „Noi toţi suntem în slujba şi suntem plătiţi de către client, care este şi asigurat şi care, din păcate, este şi păgubit, iar atunci când este păgubit, trebuie tratat ca atunci când, client şi asigurat fiind, îi vindeam produsul”, a punctat moderatorul conferinţei. Al treilea deziderat pe care Ionel Dima îl pune „în frontispiciul perioadei pe care o tranzităm este disciplina. O piaţă care şi-a pierdut busola, care desenează echilibrul dintre încasări şi plăţi, o piaţă care face totul pentru lichiditate şi cotă, o piaţă care în perioada de criză a scăzut cu peste 30% şi în care despăgubirile plătite abia anul trecut au început să scadă, o piaţă debusolată care vrea să-şi câştige echilibrul are nevoie de disciplină”.
Daunele plătite pentru vătămări corporale şi deces au crescut cu 128% în primele trei luni
O pondere semnificativă în totalul despăgubirilor plătite pentru RCA este aferentă dosarelor înregistrate pentru vătămări corporale şi deces, acestea reprezentând 19,5% din totalul daunelor plătite. Aceste despăgubiri au totalizat 89,2 milioane lei, iar creşterea faţă de primul trimestru al anului precedent a fost de 128%.
Valoarea rezervei de daună avizată constituită pentru aceste despăgubiri reprezintă 56% din valoarea totală a rezervelor, de puţin sub 1,6 miliarde lei, adică 890,7 milioane lei, mai mult cu 63% faţă de luna martie 2011.
În perioada analizată, au fost avizate 1.180 dosare de daună pentru vătămări corporale şi deces, menţinându-se la acelaşi nivel de anul trecut, iar valoarea daunei medii plătite pentru vătămări corporale a fost de 46.146 lei, în intervalul ianuarie – martie 2012.
Daunele morale sunt greu de estimat când nu ai repere
Absenţa unor criterii obiective în legislaţia naţională a condus la o practică judiciară „relativ” neunitară care a pus în dificultate şi procesul de regularizare pe cale amiabilă, părţile implicate neavând un sistem de referinţă comun”, a explicat Sorin Greceanu, director general, FPVS. În prezent, în România există doar o prevedere în normele RCA potrivit căreia daunele morale se acordă în conformitate cu legislaţia şi jurisprudenţa din România (în amiabil abia începând cu anul 2005).
În baza acestor prevederi, FPVS a început, încă din anul 2007, să constituie o bază de date cu practica judiciară din România. Acestea au constituit si baza unui studiu prezentat în cadrul conferinţei de la Sinaia.
Astfel, despăgubirea generală medie acordată în urma deciziilor Curţilor de Apel a fost de aproape 53.000 lei, cele mai mari fiind acordate pentru decesul unui părinte (75.097 lei), limita medie inferioară fiind aferentă relaţiei de rudenie frate/soră. Au fost preluate spre studiul F.P.V.S., 2.339 de decizii de la nivelul Curţilor de Apel din România, pronunţate în anii 2009 şi 2010, acestea fiind cele mai recente date conţinute de portalul Jurindex, chiar şi la ora actuală. Pentru deces au fost centralizate 715 cazuri, în timp ce pentru vătămări corporale au fost centralizate 621 de cazuri.
Ancorându-mă în realitatea lui 2011, comparativ cu ceea ce se întâmplă în acest an, eu constat că asigurările RCA au reprezentat un motor de creştere a pieţei. Aşadar, cererea şi oferta se întâlnesc în această piaţă pentru că legiuitorul a stabilit obligativitatea, însă problema este că mai sunt extrem de multe de făcut în ceea ce priveşte promovarea acestui produs şi administrarea acestui business într-un mod profesionist.”
Cornel Coca-Constantinescu, vicepreşedinte, CSA