2.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiaţa chiriilor evoluează lent, dar există cerere

Piaţa chiriilor evoluează lent, dar există cerere

Închirierile reprezintă activitatea de bază a unei agenţii imobiliare în această perioadă şi motorul care păstrează o oarecare dinamică pe o piaţă imobiliară încetinită de criză. Pentru închirieri, vara este sezonul fierbinte. Cei care îşi caută chiriaşi, ştiu că luna august înseamnă începutul agitaţiei. Motiv pentru care toţi îşi pregătesc casele ca de sărbătoare pentru a prinde un client, în condiţiile în care totuşi oferta este mult mai mare decât cererea.  

Oferta de pe piaţa chiriilor este în creştere, iar cei care caută să închirieze sunt tot mai puţini. Pentru a prinde un client, este nevoie de eforturi, iar proprietarii sunt conştienţi de asta. Mulţi dintre ei au început să îşi renoveze locuinţele pe care le vor scoate la închiriat. Tot acum este momentul în care se stabilesc preţurile.
„Cererea pentru chirii există, iar multe agenţii din asta supravieţuiesc. Bineînţeles că nu se pune problema creşterii chiriilor,  dar unii proprietari  care au realizat tendinţa pieţei şi oferă confort şi bun simţ, pot obţine ceea ce cer.”, a declarat Cătălin Apetri, managing partner al agenţiei Coldwell Banker Bd. Timişoara.

Toamna aduce chiriaşi

La sfârşitul verii vor apărea studenţii. Ei sunt cea mai mare ocazie a celor care închiriază. Tot ei caută însă şi cele mai bune preţuri. Mulţi dintre ei preferă să ia cu chirie decât să încerce să apuce o cameră la cămin, unde traiul în comun poate fi lipsit de confort. Faptul că mai mulţi prieteni iau cu chirie un apartament, fiecare având o cameră, este deja un lucru încetăţenit. Piaţa oferă acum preţuri care au ajuns la jumătate faţă de cele din 2008. În Militari şi Drumul Taberei, de exemplu, două dintre cartierele cele mai căutate de studenţi, chiriile variază, conform datelor agenţiei Coldwell Banker Bd. Timişoara, între 200 euro/lună pentru o garsonieră şi 280 – 350 euro/lună pentru un apartament cu două camere.

„Este incontestabilă calitatea vieţii atunci când stai într-un apartament, chiar dacă este unul închiriat. Nu trebuie să împarţi duşurile, nu eşti perturbat de haos atunci când ai de învăţat. Chiar dacă este mai scump să stai în chirie, diferenţa de preţ merită plătită”, ne-a declarat Mihaela Dumitrescu, studentă în Bucureşti.

„Nu mi-ar fi plăcut la cămin pentru că nu îmi place ideea de grămadă. Ar fi fost cam scump să stau singură în chirie aşa că am ales să împart un apartament cu trei camere cu alte două colege de facultate. Suntem şi prietene şi e chiar drăguţ să stăm împreună. Cheltuielile se împart, în sesiune ne ajutăm când avem de făcut lucrări. „Stăm în zona Basarabia, iar chiria pe lună ne costă 300 euro, deci câte 100 euro de fiecare”, Andreea Marcu, studentă în Bucureşti.

Chirii de lux
La celălalt pol al pieţei, în privinţa chiriilor de lux, lucrurile funcţionează după aceleaşi criterii. Şi aici începutul anului şcolar este aşteptat, iar preţurile au scăzut cu aceeaşi viteză.

„Au scăzut preţurile atât pe vânzări, cât şi pe închirieri. Adică,  dacă anul trecut închiriai un apartament cu trei  camere la 1800-1900  euro, acum găseşti şi la 1300  euro în Herăstrău. Dacă au semnat anul trecut contracte, când preţul apartamentului era 2.000  euro, acum ori îşi renegociază chiria la preţul pieţei, ori îşi caută altceva”, declară Bogdan Cristian Maria, reprezentant al companiei Casa Trans Imobiliare.  

Preţurile s-au dus în jos odată cu ieşirea expaţilor din piaţă. În Nord, ei sunt principalii clienţi.

„Nu mai este ce a fost anul trecut. Expaţii au cam dispărut din piaţă. Dacă anul trecut, din 10 închirieri, cinci  erau pentru expaţi, acum vorbim doar de doi expaţi la 10 închirieri”, continuă Bogdan Cristian Maria.

Dar perspectivele nu sunt roz nici pe acest segment. Reprezentantul Coldwel Banker crede că situaţia s-ar putea înrăutăţi pe piaţa chiriilor, dacă proprietarii nu sunt dispuşi să coboare preţurile până la un nivel pe care veniturile actuale din România să-l suporte.

„Există riscul ca multe locuinţe să rămână fără chiriaşi şi cum nici vânzarea nu e o opţiune, singura variantă va rămâne scăderea chiriilor, care va fi cu atât mai mare cu cât mai rigizi sunt proprietarii”, spune Cătălin Apetri.

 

Cele mai citite

Donald Trump plănuiește retragerea SUA din OMS în prima zi de mandat

Donald Trump intenționează să scoată Statele Unite din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) chiar în prima zi a unui eventual nou mandat prezidențial, pe...

Horoscop 24 decembrie 2024. Reflecție, introspecție și relaxare

Horoscop 24 decembrie 2024. Ziua aceasta oferă momente de reflecție și oportunități de introspecție pentru toate zodiile, fiecare semn având propria cale spre echilibru...

Programul supermarketurilor în perioada Crăciunului

Programul supermarketurilor în perioada Crăciunului. Supermarketurile din România își ajustează programul de funcționare, oferind posibilitatea clienților să-și organizeze cumpărăturile în mod eficient. Carrefour, Kaufland...
Ultima oră
Pe aceeași temă