În 2009, nivelul chiriilor pentru spaţiile de birouri a continuat să scadă în contextul scăderii cererii şi creşterii suprafeţei disponibile. Vă prezentăm concluziile studiului BNP Paribas referitoare la tendinţele pieţei birourilor în Bucureşti, în corelaţie cu piaţa birourilor din Europa.
Chiriile solicitate au scăzut cu 15-20% în toate zonele oraşului pentru toate tipurile de clădiri, o scădere şi mai accentuată manifestându-se în zonele periferice. Chiriile medii solicitate pentru clădirile de clasa A situate în centru au variat între 204-240 euro/mp/an. Pentru clădirile de clasa B amplasate în zone atractive, chiriile au fost de 144-192 euro/mp/an şi de 96-132 euro/mp/an pentru cele din zonele periferice.
Optimism moderat pentru 2010
Existenţa unui anumit nivel al cererii, coroborat cu oferta disponibilă bogată şi revenirea economică anticipată pe parcursul anului 2010, creează premisele îmbunătăţirii contextului de pe piaţa birourilor. Există însă numeroşi factori care pot determina apariţia unui dezechilibru între oferta de spaţii noi, suprafaţa închiriată şi gradul de neocupare: chiriaşii care părăsesc spaţiile ocupate pentru a se reloca în clădiri de calitate mai bună, la un nivel al chiriilor mai competitiv; numărul mare de spaţii noi ce vor fi livrate în viitorul apropiat, care au un nivel scăzut al preînchirierilor; scăderea cererii din partea companiilor nou intrate pe piaţă.
Modificarea randamentelor
Randamentele nete pentru clădirile de clasa A au înregistrat o creştere semnificativă în 2009, de la 8% în 2008 până la 9,5% în trimestrul patru din 2009. Pe lângă climatul economic înrăutăţit, unul din motivele ce au dus la această tendinţă a fost scăderea cererii, provocată de investitorii oportunişti ce au încercat să determine scăderea preţurilor. Investitorii au perceput piaţa locală ca fiind mai riscantă, deoarece elementele fundamentale ale celorlalte segmente de piaţă s-au deteriorat rapid.